Κοίτα ποιος μιλάει…

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι εκφράζουν δυσαρέσκεια, αποτέλεσμα και της «βαριεστημάρας» που έχουν προκαλέσει οι επιπτώσεις της πανδημίας, για τη μονοθεματική ειδησεογραφία μαζί με τον αντίστοιχο σχολιασμό, που κατακλύζει μίντια και Διαδίκτυο. Κακώς, όσο και αν είναι κατανοητό σε ένα βαθμό. Η εισβολή του κορωνοϊού επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, όπως ακριβώς όταν ξεσπά ένας πόλεμος ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνον έκτακτα περιστατικά μπορούν να σπάσουν τη μονοθεματικότητα, τη μονοτονία, για όποιον προτιμά, καθώς σε αυτή τη συγκυρία το περιβάλλον επηρεάζεται σχεδόν ολοσχερώς από την επέλαση του αόρατου και ανελέητου εχθρού – ιού. Επομένως, ανάλογο είναι το ενδιαφέρον του κοινού και δεν πρέπει ταυτόχρονα να λησμονείται ότι αποστολή της δημοσιογραφίας είναι η περιγραφή όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον, κοντινό ή ευρύτερο, με τρόπο κατανοητό.

Περιστατικό, από τα λίγα δια-φορετικά, αλλά ικανά να «κλέψουν» το ενδιαφέρον της κοινωνίας μέσα στην καθολική κυριαρχία του κορωνοϊού, είναι ασφαλώς εκείνο που ανέκυψε με την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για το έγκλημα της Ρόδου, που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από την άλλη πλευρά, οι διαδικαστικές λειτουργίες και οι ρόλοι στα ελληνικά δικαστήρια επιτρέπουν τη θεατρικότητα, διαφέροντας από τα αντίστοιχα στα αγγλοσαξονικά δικαστήρια. Απαιτείται όμως μια ισορροπία από τους παράγοντες μιας δίκης ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις αμφισβήτησης και είναι σαφές ότι η εισαγγελέας στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν φρόντισε να τηρήσει αυτή την ισορροπία, για τους όποιους λόγους. Και πάντως το ζήτημα δεν ήταν πολιτικό.

Πολιτικό έγινε το ζήτημα εξαιτίας της αστοχίας του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου να εκφράσει άποψη περί της αγόρευσης της συγκεκριμένης εισαγγελέως. Οχι γιατί η αχρείαστη τοποθέτησή του ήταν πολιτική. Αλλά γιατί άδραξε την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ που καιροφυλακτεί για να κάνει αντιπολίτευση με κάτι τέτοια. Την πολιτικοποίησε και ζήτησε την παραίτησή του, προκειμένου να «στριμώξει» την κυβέρνηση. Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ήταν στην κυβέρνηση παρενέβαινε συστηματικά, ουσιαστικά και εντελώς πολιτικά στη Δικαιοσύνη, όχι απλά για να την επηρεάσει, αλλά για να την ποδηγετήσει πραγματικά. Πολιτικά άφρων ο υφυπουργός –τι τα θέλουν τα «εργαλεία» της επικοινωνίας που καθιέρωσε η τεχνολογία, αν δεν μπορούν να αυτοελεγχθούν;–, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει απολύτως ο τίτλος της ταινίας «Κοίτα ποιος μιλάει»…

Τελειώνοντας με το αξιοσημείωτο εκτός κορωνοϊού συμβάν, το ίδιο ακριβώς ισχύει (δηλαδή το «Κοίτα ποιος μιλάει») και για τις σφοδρές, δηλητηριώδεις και απρόκλητες επιθέσεις του Κυριάκου Βελόπουλου κατά του Σωτήρη Τσιόδρα μέσα στη Βουλή.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τους λόγους του, κρίνοντας από τη δραστηριότητά του ως εμπόρου, που μεταξύ άλλων πούλησε και επιστολές του… Ιησού. Το περισσότερο επιεικές που περνάει από τη σκέψη είναι φυσικά ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους των απανταχού «ψεκασμένων». Αυτών δηλαδή που θεωρεί κομματική, και όχι μόνο, πελατεία του. Δεκτή πάντως και κάθε άλλη ερμηνεία.

Από τον Κυριάκο Βελόπουλο στους Ρομά η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Η στήλη είχε προειδοποιήσει από τις πρώτες μέρες που έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα ο κορωνοϊός ότι οι δύο ομάδες υψηλού κινδύνου διασποράς είναι οι Ρομά και οι πρόσφυγες – μετανάστες. Οι πρώτοι όχι μόνο για τις συνθήκες στις οποίες ζουν, αλλά και για τη χαρακτηριστική άρνησή τους να συμμορφωθούν σε κανόνες και νόμους. Χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, πέρασε ο καιρός που η δραστηριότητά τους ήταν μια «χαριτωμένη» και «εξωτική» πινελιά της καθημερινότητας. Είναι φανερό ότι πολλοί Ρομά έχουν μπει στη βαριά εγκληματικότητα με δικές τους συμμορίες. Είναι επίσης φανερό ότι για λόγους «πολιτικής ορθότητας», φόβου να μην κατηγορηθούν για ρατσισμό, αλλά και πραγματικού φόβου, πολιτικές ηγεσίες και αστυνομία δείχνουν μεγάλη ανοχή απέναντι στις έκνομες αντιλήψεις τους. Οταν η αστυνομία φοβάται να κάνει περιπολίες σε περιοχές Ρομά, είναι αναμενόμενο να χρειάζονται αστυνομική προστασία τα συνεργεία του ΕΟΔΥ για να κάνουν υγειονομικούς ελέγχους στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας και φυσικό επακόλουθο να αντιδρούν οι Ρομά με βία στον υγειονομικό περιορισμό. Το θεωρούν δικαίωμά τους πια!

Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές του επιδόσεις. Δείχνει να δουλεύει καλά και δεν χρειάζεται το επικοινωνιακό άγχος να τον οδηγεί σε αστοχίες, όπως η απόπειρα μετονομασίας της στάσης του «Ευαγγελισμού», η περιφορά της Πρωτοψάλτη στην Ηρώδου Αττικού και τώρα η πανηγυρική λειτουργία της πλατείας Ομονοίας που μάζεψε πλήθη. Κοντά στο νου και η γνώση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή