Μάθημα Διακυβέρνησης

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νιώθω πραγματικά τυχερός που έζησα μια μοναδική εμπειρία. Ζω στην Ελλάδα από το 1959 και δουλεύω από το 1967. Εχω εγκαταστήσει συστήματα υπολογιστών στα περισσότερα υπουργεία της χώρας, έχω συναντήσει πρωθυπουργούς, υπουργούς και συνεργαστεί με γενικούς γραμματείς και γενικούς διευθυντές υπουργείων, αλλά η εμπειρία της 28ης Απριλίου 2020 ήταν μοναδική. Τι συνέβη την 28η Απριλίου;

Ακριβώς στις 6.00 το απόγευμα καθίσαμε μπροστά στις τηλεοράσεις μας για να ακούσουμε το σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τα μέτρα. Η ομάδα που έχει αναλάβει να μας προστατεύσει από τα δεινά της πανδημίας έχει καταξιωθεί στα μάτια των Ελλήνων, ώστε την εμπιστευόμαστε σχεδόν τυφλά. Η διεθνής αναγνώριση που έτυχε η χώρα μας, είναι το καλύτερο πιστοποιητικό υπεύθυνης αντιμετώπισης, ώστε να περισσεύει η κριτική.

Θέλω να περιοριστώ στο format της παρουσίασης, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Περιληπτικά: Ο Πρωθυπουργός έδωσε μια γενική εικόνα. Αυτό που ονομάζουμε executive summary. Πολύ σωστά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού η ανάλυση.

Ακολούθησε ο Ακης Σκέρτσος με μια εξαιρετική παρουσίαση του γενικότερου σχεδιασμού για την έξοδο από την καραντίνα. Στη συνέχεια, οι τεχνοκράτες υφυπουργοί παρουσίασαν αναλυτικά το σχέδιό τους για την έξοδο, ο καθένας στον τομέα του. Ακόμα και η απουσία των αρμόδιων υπουργών έχει τη σημασία της. Οι τεχνοκράτες και όχι οι πολιτικοί έχουν τον λόγο. Για πρώτη φορά βλέπουμε μια τόσο επαγγελματική παρουσίαση από κυβερνητική ομάδα. Αυτό χρειαζόταν και αυτό χρειάζεται η Ελλάδα για να προοδεύσει. Ελάτε να ξαναδούμε την παρουσίαση σαν μάθημα σωστής Διακυβέρνησης – Management.

Πρωθυπουργός. Με ένα εξαιρετικά νηφάλιο λόγο και χωρίς θριαμβολογίες ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη «νέα κανονικότητα». Σε κανένα σημείο δεν προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα». Ακόμα, προσπάθησε να περιορίσει τον άκρατο ενθουσιασμό τονίζοντας: «Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής». Αυτός είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού «όλων των Ελλήνων». Συναινετικός, νηφάλιος και καθόλου διχαστικός.

Φέρτε στο μυαλό σας το διάγγελμα του άχαστου τέως Πρωθυπουργού από την Ιθάκη, όταν υποτίθεται ότι βγαίναμε από το Μνημόνιό του, για σύγκριση. Θα περιοριστώ μόνο σε μία φράση που αποδεικνύει το μίσος του για τους άλλους: «Η βία και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια».

Αλλά δεν είναι μόνον αυτή η διαφορά. Ενας Πρωθυπουργός δεν πρέπει να ασχολείται με λεπτομέρειες, γιατί κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί. Και πάλι σας μεταφέρω τη στιχομυθία του άχαστου στην περίφημη σύσκεψη για το Μάτι:

«Τσίπρας: Τα πλωτά μέσα από πού τα φέραμε; Του Στρατού; (!?!?!?!)

Τόσκας: Του Λιμενικού Σώματος, συν μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, συν ένα Αρματαγωγό που θα φθάσει λίγο αργότερα στο…». Ακριβώς έτσι γελοιοποιείται και ο θεσμός του Πρωθυπουργού που θέλει να είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών».

Η γελοιοποίηση δεν περιορίζεται στην Ελλάδα μόνο. Ο ανεκδιήγητος Donald Trump, ο Πλανητάρχης, έχει πει τις μεγαλύτερες ανοησίες στην ενημέρωση που υποτίθεται ότι κάνει προς τον αμερικανικό λαό. Αυτά παθαίνουν οι ηγέτες όταν ασχολούνται με λεπτομέρειες.

Με την ευκαιρία, θα σας διηγηθώ ένα χαριτωμένο περιστατικό για να ενισχύσω τη θέση μου. Πριν από πολλά χρόνια στις καλές εποχές της Alpha Bank, με Πρόεδρο τον καλό φίλο Γιάννη Κωστόπουλο, σε μια γενική συνέλευση των μετόχων στο Hilton, μία κυρία, μικρομέτοχος της Τραπέζης, υπέβαλε στον Πρόεδρο το εξής ερώτημα: «Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι η κυρία τάδε στο δείνα κατάστημά σας είναι αγενέστατη προς τους πελάτες;». Και η απάντηση του Προέδρου: «Κυρία μου, αν το γνώριζα δεν θα έπρεπε να κάθομαι στην καρέκλα του προέδρου». Νομίζω ότι η απάντηση αυτή τα λέει όλα και κάντε μια σύγκριση με τους υπουργούς μας που ασχολούνται με την τελευταία υποπερίπτωση.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Ακης Σκέρτσος. Η πραγματική έκπληξη. Μια εξαιρετική παρουσίαση την οποία διάβαζε από το iPad του. Θέλω να τονίσω το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υφυπουργοί, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς καθημερινά διαβάζουν τις ανακοινώσεις τους. Αυτό σημαίνει προετοιμασία και προσοχή ώστε να μην παρεξηγηθούν τα λόγια. Κάντε μια σύγκριση με τη γνωστή παπαρολογία που μας έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι πολιτικοί, για να διαπιστώσετε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Θυμηθείτε το απόφθεγμα του περιβόητου Καρδινάλιου Richellieu, που έλεγε: «Αν μου δώσεις έξι γραμμές, γραμμένες από το χέρι του τιμιότερου ανθρώπου, θα βρω κάτι μέσα σ’ αυτές, οι οποίες μπορούν να τον κρεμάσουν». Τα γραπτά θέλουν προσοχή. Και η παρουσίαση του κ. Σκέρτσου ήταν πλήρης, με επεξηγηματικά εικονίδια και πίνακες ώστε να είναι εύληπτα στο ευρύ κοινό.

Λυπάμαι που δεν γνωρίζω προσωπικά τον Ακη Σκέρτσο για να τον συγχαρώ. Ισως να έχουμε συναντηθεί κάποια φορά σε εκδήλωση του ΣΕΒ. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά προσεγμένη και επαγγελματική. Σαν να βλέπαμε παρουσίαση της McKinsey ή της Boston Consulting. Η θητεία στον ιδιωτικό τομέα άφησε γερά σημάδια.

Υφυπουργοί. Ακολούθησαν οι υφυπουργοί, οι οποίοι με τη σειρά τους έδωσαν τη λεπτομερή εικόνα των μέτρων που θα ισχύσουν στη νέα φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ηταν όλοι τους εκεί. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Χωρίς τον ξύλινο πολιτικό λόγο, όλοι τους παρουσίασαν το αντικείμενό τους αναλυτικά και πειστικά. Ακριβώς, η επιλογή των τεχνοκρατών υφυπουργών αντί των προϊσταμένων τους υπουργών αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Αυτή η παρουσίαση είναι ένα πραγματικό μάθημα σωστής διακυβέρνησης.

Από όλους τους παραπάνω υφυπουργούς γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τον Θοδωρή Λιβάνιο. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του. Θέλω να σταθώ στην εξέλιξή του γιατί πιστεύω ότι η περίπτωσή του αξίζει να αναδειχθεί. Η γνωριμία μας ξεπερνά τα είκοσι χρόνια και είχαμε συνεργαστεί πολλές φορές στη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Πνευματικό τέκνο» του Γιάννη Ραγκούση, συνεργάστηκε μαζί του στον «Καλλικράτη» και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγνώρισε τα προσόντα του και τον διόρισε γενικό γραμματέα στο υπουργείο του. Από τότε ήταν δίπλα στον Μητσοτάκη και σήμερα είναι υφυπουργός σε ένα εξαιρετικά σημαντικό υπουργείο. Προσωπικά πιστεύω ότι η περίπτωση αυτή είναι η επιτομή της πραγματικής αξιοκρατίας. Για άλλους μόνο η σχέση του με τον Γιάννη Ραγκούση, όψιμο συριζαίο και διώκτη της Νέας Δημοκρατίας, θα ήταν αποτρεπτική για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Καλά που το θυμήθηκα. Και ο Ακης Σκέρτσος διετέλεσε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τώρα είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Μεγάλη πρόοδος ασυνήθιστη στη χώρα μας.

Η αξιοκρατία είναι ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας. Η αξιοκρατία πρέπει να τέμνει οριζόντια τον πολιτικό χώρο. Πρέπει να πάψουμε να διορίζουμε αφισοκολλητές και αποτυχημένους πολιτικούς σαν διοικητές νοσοκομείων, προέδρους προβληματικών εταιρειών και γενικούς γραμματείς σε καίρια υπουργεία.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε καλά δείγματα στον τομέα αυτό, αλλά δυστυχώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλά εμπόδια να ξεπεράσουμε. Προ παντός όμως έχουμε να ξεπεράσουμε τη σκουριασμένη πολιτική νοοτροπία περασμένων δεκαετιών. Μακάρι!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή