Η συγγνώμη και το ευχαριστώ

Η συγγνώμη και το ευχαριστώ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγνώμη ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε στα πρόσφατα εγκαίνια της νέας πλατείας Ομονοίας. Ηταν λάθος η εκδήλωση με κόσμο εν μέσω κρίσης κορωνοϊού και τη στιγμή που το κράτος ζητεί επίμονα, και σωστά, από τους πολίτες –και επιβάλλει πρόστιμα– να τηρούν αποστάσεις, να μη συνωστίζονται.

«Σχεδιάσαμε μια παράδοση χωρίς τελετές, χωρίς φιέστες και χωρίς “ραντεβού” με τους πολίτες ακριβώς επειδή ανησυχούσαμε μήπως μαζευτεί πολύς κόσμος, αλλά παρ’ όλα αυτά πέσαμε έξω αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό και την αυθόρμητη προσέλευση που προκάλεσε. Τόσο που αναγκάζομαι τώρα να απολογούμαι. Και το κάνω ακομπλεξάριστα και ειλικρινά», ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο δήμαρχος.

Το γεγονός ότι σπεύδει να αναγνωρίσει το λάθος δεν σημαίνει ότι δεν το χρεώνεται. Ωστόσο, η αντίδρασή του τον τιμά. Εκανε κακή εκτίμηση. Δεν επιμένει σε αυτή. Αντίθετα, ζητεί συγγνώμη. Διδακτική στάση που πέρα από ορθή επί της ουσίας, είναι και επικοινωνιακά ευφυής.

Υπάρχει και άλλη μια σωστή κίνηση του δημάρχου. Είναι το «μεγάλο ευχαριστώ» που είπε «στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις» οι οποίες στήριξαν την πρόταση για την αστική παρέμβαση της Αθήνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ευχαριστεί τους αντιπάλους του. Το είχε κάνει και πριν από ένα χρόνο όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Παύλος Γερουλάνος επισκέφθηκαν το εκλογικό του περίπτερο, έπειτα από επίθεση αναρχικών, και εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους.

Ο κ. Μπακογιάννης ηγείται του δήμου, αλλά υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που εκπροσωπούν μεγάλα τμήματα των δημοτών και με τις οποίες πρέπει να συνεργασθεί.

Δεν είναι μόνον οι αριθμητικοί συσχετισμοί, τους οποίους δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει σε μια δημοκρατία. Είναι και ο συμβολισμός προθέσεων, δηλώσεων και πράξεων. Ο πολιτικός πολιτισμός έχει τεράστια αξία για την κοινωνική συνοχή, την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας, ακόμη και τη συνέχεια των έργων. Και δεν κοστίζει τίποτα.

Οταν έχει προηγηθεί ένας λογικός, συναινετικός, παραγωγικός διάλογος με τον αντίπαλο, και καταλήξεις σε κοινές αποφάσεις ή έστω και σε δράσεις που έχουν τη στήριξή του, κάτι που διασφαλίζει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου, οφείλεις να αναγνωρίσεις τη συμβολή του.

Μόνον έτσι θα αγκαλιάσουν όλοι το έργο. Μπορεί το όφελος να πιστώνεται πρωτίστως στον ηγέτη της στιγμής, αλλά αντανακλάται σε όλους. Και έτσι πρέπει να είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή