Θεωρείο (19/05/20)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αφορισμός του Βενιζέλου

Ο… αφορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αμβρόσιο μου έφερε στο μυαλό τον πρώτο αφορισμό που έχει καταγραφεί για Eλληνα πρωθυπουργό στην Ιστορία. Πρόκειται για τον ιστορικό αφορισμό εν μέσω εθνικού διχασμού, το 1916. Το γνωστό ως «ανάθεμα», όπως κατεγράφη στις σελίδες της Ιστορίας, ήταν αποτέλεσμα του εθνικού διχασμού, από τον οποίο ούτε η Εκκλησία κατάφερε να μείνει αμέτοχη. Οι μητροπολίτες της λεγόμενης «Παλαιάς Ελλάδας», όσες δηλαδή είχαν ελευθερωθεί πριν από το 1912, συντάσσονται με τον Κωνσταντίνο, ενώ οι μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» με τον Βενιζέλο. Τον Δεκέμβριο του 1916 διοργανώνεται μια ογκώδης διαδήλωση η οποία καταλήγει στο Πεδίον του Aρεως. Επικεφαλής ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος, ο οποίος παίρνοντας τέσσερις πέτρες τις ρίχνει μέσα σε ένα λάκκο αρχίζει να αφορίζει τον Βενιζέλο: «Ανάθεμα και τρις ανάθεμα»!

Imitation αφορισμός

Βέβαια, πρέπει να πούμε πως εν έτει 2020 ο αφορισμός του Αμβροσίου μοιάζει πιο πολύ με ανέκδοτο παρά με πραγματικό αφορισμό, όσο δόκιμα χρησιμοποιώ τον όρο, καθώς δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας διαδικασίας. Και λέω imitation, καθώς όλα ξεκίνησαν από έναν διάλογο που κυκλοφόρησε ως τρολ στο Διαδίκτυο και ο πρώην Καλαβρύτων τον υιοθέτησε ως… πραγματικό. Στον διάλογο υποτίθεται ότι μιλούσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υφυπουργό Χαρδαλιά. Το ότι ήταν ψεύτικος ήταν ηλίου φαεινότερον. Πλην Αμβροσίου, ο οποίος κατάφερε με τον αφορισμό να γίνει ο ίδιος τρολ στο Διαδίκτυο.

Ενόχληση με Παπαδημούλη

Από το κακό στο χειρότερο πάει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ενόχληση ακόμα και στον –ανεκτικό σε πολλά–  Αλέξη Τσίπρα. Μετά την αρχική δημοσιότητα που πήρε η αγορά οκτώ(!) σπιτιών σε έναν χρόνο, ήρθαν οι νέες αποκαλύψεις. Τρία από τα οκτώ σπίτια ενοικιάζονται σε ΜΚΟ, η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες προς 5,5 ευρώ το τετραγωνικό. Ουδέν παράνομον θα πει κάποιος και εμείς είμαστε μαζί του. Ο Παπαδημούλης όμως φρόντισε να το κάνει χειρότερο, βάζοντας μπροστά έναν –ανύπαρκτο– στη συγκεκριμένη περίπτωση ανθρωπισμό. Αρχικά σχολίασε πως στα διαμερίσματα «φιλοξενούνται πρόσφυγες», κάτι που βεβαίως δεν ισχύει, καθώς δεν πρόκειται για φιλοξενία αλλά για ενοικίαση. Λίγο μετά το έκανε χειρότερο τουιτάροντας «αυτοί δεν μας έλεγαν να τους πάρουμε σπίτι μας;». Αγαπητέ κ. Παπαδημούλη κρείττον το σιγάν σε μερικές περιπτώσεις. Θα ήταν προτιμότερο να πείτε απλώς «ναι, κάνω μία δουλειά».

Τέλος χειμερίας νάρκης

Μένω πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι προηγούμενες ημέρες είχαν μία κινητικότητα έπειτα από καιρό. Εστω και κάπως καθυστερημένα –ο Τσίπρας πάντα αργεί– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να στείλει ένα εσωκομματικό μήνυμα ώστε να αρχίσει να μαζεύεται ο χυλός που έχει διαμορφωθεί στο εσωκομματικό τοπίο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ζήτησε να μην απομακρύνονται τα στελέχη του κόμματός του από «τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σεμνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια» μιλώντας «για ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές, άγονες ομαδοποιήσεις». Για ποιους χτυπάει η καμπάνα νομίζω δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Οι… δήθεν αντισυστημικοί

Την ίδια ώρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ένα εκ των βασικών στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, φρόντισε μετά καιρό να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση κάνει λόγο για «φαινόμενα ακραίας ρητορικής, που παρουσιάζεται ως δήθεν αντισυστημική και αποπροσανατολίζουν τη δημόσια συζήτηση», πετυχαίνοντας τελικά «το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν». Δηλαδή, για να το μεταφράσουμε, λέει στον Τσίπρα «κόψε τους ακραίους, αν θες να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

ξανά πλειοψηφία».

«Γαλάζιες» συζητήσεις

Εντονα συζητήθηκε μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών η αποχώρηση από το πλευρό του Γιώργου Πατούλη του διευθυντή του Βαγγέλη Πάνου. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του από την εποχή της δημαρχίας στο Μαρούσι.

Τα retweets του Δημητριάδη

Δεν ξέρω αν τα στατιστικά των social media αποτελούν κάποια αξιόπιστη ένδειξη, αλλά έχουν σίγουρα την αξία τους. Ο εξ απορρήτων, πάντως, του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, από στατιστικής απόψεως κάνει retweet πιο συχνά από κάθε άλλον υπουργό τη Νίκη Κεραμέως. Απόδειξη πως ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού εκτιμά το έργο της και την προσπάθεια που έχει καταβάλει ειδικά εν μέσω πανδημίας. Ο Δημητριάδης πάντως είναι καλός στο rotation, καθώς σχεδόν όλοι οι υπουργοί περνούν από τη σελίδα του μέσω κοινοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή