Θεωρείο (20/05/20)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Miller Center ο Μητσοτάκης

Καλεσμένος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Miller Center και του Ιδρύματος Brookings στο οποίο ηγείται ο Ελληνοαμερικανός Γουίλιαμ Ανθόλις θα είναι στις 27 Μαΐου ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικό θέμα συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι η επιτυχής αντιμετώπιση της Ελλάδας στην κρίση της COVID-19, αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γουίλιαμ Ανθόλις, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Miller Center. Παράλληλα, ο πρόεδρος της UVA Τζέιμς Ράιαν και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Brookings Τζον Αλεν θα παρουσιάσουν ειδικές εισαγωγές. Η παρουσία Μητσοτάκη  στην εκδήλωση του Miller Center είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το ίδρυμα έχει μεγάλη επιρροή στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Η κλειστή σύσκεψη Κουμουτσάκου

Σύσκεψη με τη στενή του ομάδα, αποτελούμενη από διπλωμάτες και νομικούς, πραγματοποίησε χθες ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. Θέμα συζήτησης, το επικείμενο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και τα σημεία στα οποία δίνει βάρος η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης τρεις είναι οι βασικοί άξονες: πρώτον, οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και πού θα εστιάζουν. Δεύτερον, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιστροφών και τρίτον, η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στη ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας των χωρών «πρώτης γραμμής», δηλαδή εκείνων που εμπλέκονται στη διάσωση από θαλάσσης. Ητοι, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος.

Η αντιπολίτευση στους… ειδικούς

Αν παρακολουθεί κάποιος τον Αδωνι Γεωργιάδη το τελευταίο διάστημα, θα διαπιστώσει πως είναι ο υπουργός που ζητεί το πιο γρήγορο… άνοιγμα των διαφόρων δραστηριοτήτων. Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα δεν το κρύβει, αλλά το λέει δημοσίως. Χθες το πρωί σε τηλεοπτική του εμφάνιση υποστήριξε το άνοιγμα και των γυμναστηρίων, ακόμα και των καταστημάτων που κάνουν… τατουάζ. Εκ της θέσεώς του πάντως είναι απολύτως λογικό. Υπουργός Ανάπτυξης είναι, όχι λοιμωξιολόγος.

Δημοτικά συμβούλια με email

Από τα πιο αστεία πράγματα που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι τα δημοτικά συμβούλια με email. Δώστε βάση για να καταλάβετε τι εννοώ. Σε πολλά χωριά δεν ήταν εφικτή η συνεδρίαση με κάποια από τις πλατφόρμες που δίνουν τέτοια δυνατότητα, καθώς άλλοι δεν ήξεραν να τη χρησιμοποιήσουν και άλλοι δεν είχαν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ως εκ τούτου προκρίθηκε η λύση του απλού email. Ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έστελνε την… εισήγηση και όποιος δημοτικός σύμβουλος ήθελε να παρέμβει απαντούσε με γραπτό μήνυμα. Μάλιστα, όπως μου είπαν, πολλά δημοτικά συμβούλια «κρατούσαν» από το πρωί μέχρι το… βράδυ, καθώς τα email στέλνονταν με διαφορά ωρών. Μην το πείτε στον Πιερρακάκη και του έρθει απότομα.

«Γαλάζια» πειθαρχία στην ψηφοφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης στη σημερινή μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, έχει σταλεί μήνυμα κομματικής πειθαρχίας. Αλλωστε, τον περασμένο Οκτώβριο είχαν υπάρξει έξι διαρροές κατά την ψηφοφορία για την παραπομπή τότε του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ να ανταλλάσσουν πυρά για το από πού προέρχονται οι διαρροές. Επειδή προφανώς κανείς από το Μαξίμου δεν θέλει να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, έχει σταλεί το σχετικό μήνυμα.

Με Λένιν απάντησε στον Πολάκη

Πάντως, χθες, ανέβηκαν σε αρκετά σημεία οι τόνοι μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να πάρει τον λόγο περισσότερο από τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο, με τον τελευταίο να του απαντά με… Λένιν.  Συγκεκριμένα επικαλέστηκε τη φράση του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης πως «η αλήθεια είναι επαναστατική», επισημαίνοντας πως η κυβερνώσα παράταξη είναι αυτή που υπηρετεί την αλήθεια.

Ο εξ απορρήτων και οι συμβουλές

Ο Γιάννης Πευκιανάκης υπήρξε για τέσσερις δεκαετίες ο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η συσσωρευμένη εμπειρία του στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. αποτελεί για πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. δέλεαρ. Εξ ου και, όπως μου λένε, πολύ συχνά αρκετοί εξ αυτών επιδιώκουν να επικοινωνούν μαζί του, να αναλύουν την επικαιρότητα και βεβαίως να ζητούν τη γνώμη του για διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Και ο Πευκιανάκης είναι πάντα πρόθυμος

να απαντήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή