Επιστροφή στο γραφείο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών, που απασχολεί 200 εργαζομένους στην Αττική, η παραγωγικότητα αυξήθηκε σημαντικά στις εβδομάδες που το γραφείο είναι κλειστό και όλοι εργάζονται από το σπίτι. Η αιτία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, είναι ότι άλλαξε ο τρόπος που κρίνει ο κάθε υπάλληλος αν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Οταν βρίσκεται στο γραφείο, δίνει τον χρόνο του στην επιχείρηση, ή με άλλα λόγια «απασχολείται» σε αυτή, είτε παράγει έργο είτε όχι. Στο σπίτι, δίνει τον χρόνο του μόνο όσο παράγει έργο. Στο τέλος της ημέρας, κρίνει τον εαυτό του από το έργο, όχι από τον χρόνο «απασχόλησης», που δεν μπορεί εύκολα να οριστεί.

Υπάρχουν κι άλλες αιτίες που η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι πιο παραγωγική. Ο εργαζόμενος έχει συνολικά περισσότερο διαθέσιμο χρόνο και ενέργεια, αφού γλιτώνει την ταλαιπωρία της μετάβασης στο γραφείο, κι αυτό βελτιώνει τόσο την εργασιακή όσο και την οικογενειακή ζωή. Μια άλλη, έμμεση, αιτία είναι ότι τα εργαλεία που επιτρέπουν τη συνεργασία από μακριά αυξάνουν έτσι κι αλλιώς την παραγωγικότητα: πιο γρήγορα επεξεργάζεσαι ένα ψηφιακό έγγραφο από το τυπωμένο, πιο εύκολα ανατρέχεις στη συνεννόηση που έγινε στο slack από ό,τι στην ανάμνηση από μια προφορική συζήτηση.

Οσοι αντικαταστήσαμε με τηλεδιασκέψεις τις συσκέψεις συνεργατών, αλλά και τις συναντήσεις με τρίτους, ανακαλύψαμε πόσο πιο αποτελεσματικές είναι, γιατί έχουν καλύτερη ροή διαλόγου και λιγότερο κενό χρόνο. Και ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες διασκέψεις, χωρίς μετακινήσεις και δύσκολες αναζητήσεις για διαθέσιμες ημέρες.

Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά και τη φυσική εποπτεία του εργοδότη πάνω στον υπάλληλο. Είτε γράφει κώδικα είτε κάνει τηλεπωλήσεις, το έργο του καταγράφεται και μπορεί να αξιολογηθεί εξίσου καλά από μακριά. Υπάρχουν εργασίες όπου αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό. Μια δικηγόρος που συντάσσει δικόγραφα μπορεί να αργεί να τελειώσει όχι επειδή παίζει με το παιδί της, αλλά επειδή μελετά μια ιδιαίτερα δυσνόητη νομολογία. Αλλά καθώς εγκαθιδρύεται η τηλεργασία, θα υπάρξουν τρόποι συνεργασίας και εποπτείας και γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Μήπως, λοιπόν, να καταργήσουμε το γραφείο όσοι από εμάς κάνουμε «δουλειά γραφείου»; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, γιατί υπάρχουν και πολλά καλά στη ζωή του γραφείου. Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να πηγαίνουν εκεί. Αν μένουν σε μικρό σπίτι με άλλους ή αν έχουν μικρά παιδιά, μπορεί να θέλουν το διακριτό σύνορο ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τόσο πολλές απαιτήσεις φροντίδας από την οικογένεια.

Ενας άλλος λόγος είναι η συνοχή της ομάδας ή αυτό που ονομάζεται «εταιρική κουλτούρα». Με τους ανθρώπους που έχεις γνωρίσει καλά από κοντά μπορείς να συνεργαστείς από μακριά για μερικές εβδομάδες χωρίς να χαθούν οι άρρητοι κώδικες επικοινωνίας που μετατρέπουν ένα δίκτυο ατόμων σε «ομάδα». Πόσους μήνες, όμως, μπορεί να διατηρηθεί το ομαδικό πνεύμα χωρίς φυσική παρουσία; Και τι γίνεται με τους νέους συνεργάτες; Οι λίγες εταιρείες λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή ως δίκτυα τηλεργασίας αναγνωρίζουν το πρόβλημα και επινοούν τρόπους για να βρίσκονται συχνά οι συνεργάτες που μένουν στην ίδια πόλη και πιο αραιά όλοι όσοι συνεργάζονται από διαφορετικές ηπείρους.

Τέλος, το γραφείο είναι τόπος κοινωνικής συναναστροφής. Για πολλούς, είναι εκεί όπου κάνουν τις πιο σημαντικές προσωπικές γνωριμίες, όπου βρίσκουν φίλους και συντρόφους ζωής. Αν χαθεί αυτό, από τι θα αντικατασταθεί;

Καθώς χαλαρώνει το lockdown, οι εργοδότες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά πώς θέλουν να οργανώσουν την επόμενη φάση. Να μελετήσουν την εμπειρία των τελευταίων μηνών, να διερευνήσουν περισσότερο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να ακούσουν προσεκτικά τους εργαζομένους. Το γραφείο δεν πρέπει να καταργηθεί, ούτε όμως και η τηλεργασία. Η εργασιακή ζωή μπορεί να γίνει και πιο παραγωγική και πιο ευχάριστη.

* Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογίας Big Pi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή