Δεν είναι εποχή για ανασχηματισμό

Δεν είναι εποχή για ανασχηματισμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα επιχειρήματα κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός για οπορτουνισμό. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος των ημερών και του υψηλού ηθικού τόνου που έχει καλλιεργήσει η μάχη κατά της επιδημίας, ότι η εκμετάλλευση μιας ευνοϊκής εξέλιξης στην πολιτική παίρνει αρνητική σημασία. Σε άλλες, πιο νορμάλ εποχές, θα συνέβαινε το αντίθετο, η μη εκμετάλλευση μιας ευκαιρίας θα χαρακτηριζόταν πολιτικό λάθος. Ο οπορτουνισμός, με κάθε άλλο όνομα, όπως τακτικισμός, είναι μέρος του καθημερινού αγώνα της ζωής και κατ’ εξοχήν αναπόσπαστος από την πολιτική, είναι ηθικά ουδέτερος και η χρησιμοποίησή του δικαιολογείται όταν εξυπηρετεί εθνικά ωφέλιμη στρατηγική. Στην τωρινή συγκυρία, το κάψιμο της αναλογικής, ανανεωμένη εντολή για αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και πιθανή ευκαιρία συνταγματικής αναθεώρησης θα αρκούσαν με το παραπάνω για να δικαιολογήσουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Η προοπτική όμως αυτή απομακρύνεται. Πρακτικοί λόγοι υπαγορευόμενοι από την πορεία της επιδημίας αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών για τους επόμενους μήνες και από το φθινόπωρο η οικονομία θα αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις εξελίξεις εις βάρος όποιου κυβερνά. Ετσι θα παραμείνουμε με τη Θουκυδίδειο διαπίστωση για τη σημασία των λέξεων: οπορτουνισμός = κακό, εκμετάλλευση ευκαιρίας = καλό.

Ενώ ο προβληματισμός περί εκλογών έχει βάση, βρίσκω ακατανόητη και βλαβερή τη συζήτηση για ανασχηματισμό. Η πείρα μου σαράντα ετών στη διοίκηση ανάβει κόκκινο. Ο Μητσοτάκης κατάφερε να φτιάξει και να εμπνεύσει ένα dream team. Μια ομάδα πειθαρχημένη, που δουλεύει συντονισμένα και αποτελεσματικά. Καλή ισορροπία ανάμεσα σε πολιτικούς και τεχνοκράτες. Νέα ικανά πρόσωπα δίχως αποσκευές, καθαρός αέρας στην παράταξη μακριά από τη μούχλα και φαγωμάρα του πριν. Και μία δόση ιδεαλισμού και αισιοδοξίας που δεν κατάφερε να τη χαλάσει ούτε η κρίση του κορωνοϊού. Το αντίθετο. Από τότε που θυμάμαι δεν υπήρξε ανάλογος βαθμός εμπιστοσύνης του κόσμου προς κυβέρνηση. Κάθε διοίκηση στην πορεία της θα κάνει αλλαγές στο προσωπικό και ρυθμίσεις στην οργάνωση, αλλά η λέξη ανασχηματισμός είναι βαριά και φέρνει ανασφάλειες και βέβαια θα ήταν λάθος να γίνει για εκατό λόγους, μεταξύ των οποίων ένας είναι ότι οποιοδήποτε στέλεχος, υπουργός, ή άλλο, χρειάζεται χρόνο για να μάθει καλά το αντικείμενό του και αίσθημα ασφάλειας ότι η καρέκλα του δεν κινδυνεύει. Η ομάδα είναι ακόμη στην αρχή.

Οι φήμες για ανασχηματισμό πρέπει λογικά να τροφοδοτούνται από ορισμένους πολιτικούς άλλων χώρων που φοβούνται για το μέλλον τους και θέλουν να τρυπώσουν στη Νέα Δημοκρατία. Εδώ, επιστρέφοντας στην έννοια των λέξεων, ταιριάζει ο όρος οπορτουνισμός με την αρνητική του σημασία. Δεν τους χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα είναι απαραίτητοι στην αντιπολίτευση γιατί με όλα τους τα κουσούρια είναι αστέρες σε σύγκριση με τους λοιπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή