Θεωρείο (23/05/20)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στη Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, άλλες φορές δίκαια άλλες αδίκως. Αλλά έτσι συμβαίνει στις κυβερνήσεις, Ο πρωθυπουργός, πάντως, χωρίς να πάρει θέση επισήμως για τις κόντρες με τους καλλιτέχνες φρόντισε με τον τρόπο του να στείλει διπλό μήνυμα στήριξης στην υπουργό. Μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας ο Μητσοτάκης έκανε δύο επισκέψεις με τη συνοδεία της Λίνας Μενδώνη, δείχνοντας τη στήριξή του τόσο στον πολιτισμό όσο και στην ίδια. Την Πέμπτη που μας πέρασε πήγαν μαζί στο Εθνικό Θέατρο, ενώ πριν από περίπου μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός είχε περιηγηθεί από την υπουργό και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πάντως, πως ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στον τομέα του πολιτισμού γιατί τον ενδιαφέρει προσωπικά.

Η αποκάλυψη Καμίνη

Σας είχα γράψει εντός της εβδομάδας πως οι νέοι διοικητές δομών για τους μετανάστες προκαλούν ουκ ολίγες γκρίνιες σε διαφόρους νομούς. Δεν ξέρω με τι κριτήρια επελέγησαν οι νέοι διοικητές, πάντως ανάμεσά τους υπάρχουν μερικές πολύ άστοχες περιπτώσεις. Ο Γιώργος Καμίνης έβγαλε ένα τέτοιο λαβράκι. Στον Πύργο διορίστηκε διοικητής κάποιος που έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Μιναρέδες: Οι Λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη». Οι ίδιες εκδόσεις μάλιστα που εξέδωσαν το βιβλίο του νέου διοικητή έχουν εκδώσει και βιβλία ναζιστικού περιεχομένου. Δεν νομίζω πως έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις μπορεί να σταθεί για πολύ ο διοικητής του Πύργου, του οποίου την απομάκρυνση ζητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι πάντως πριν γίνουν οι τοποθετήσεις κάποιοι να τσεκάρουν καλύτερα τα βιογραφικά των υποψηφίων.

Χωρίς όνομα

Φεύγω από τον τέως δήμαρχο Αθηναίων και πάω στον διάδοχό του. Κάτι σπάνιο έχει –ή μάλλον δεν… έχει–  η πλάκα που τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της «νέας» Ομονοίας. Οπως παρατήρησαν αρκετοί στα social media, από όπου πήρα και τη σχετική πληροφορία, η πλάκα δεν ανέγραφε το όνομα του… δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, κάτι που προφανώς είναι σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, αφού όλα τα δημόσια έργα τέτοιου είδους έχουν και το όνομα του δημάρχου. Ισως ο Μπακογιάννης πιστεύει περισσότερο στη δύναμη της φήμης που πολλές φορές αποδεικνύεται ισχυρότερη από τις αυτοαναφορικές πλάκες. Πάντως, ο «Περίπατος της Πόλης» κατάφερε να πάρει δημοσιότητα και εκτός Ελλάδας, καθώς σχετικά ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν στον ξένο Τύπο. Ενδεικτικό εκείνο του Guardian, ο οποίος κάνει λόγο για «ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ανανέωσης».

Ρεκόρ συμμετοχής

Νομίζω πως κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ξανά. Στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents’ Organization) συμμετείχαν συνολικά 2.000 μέλη από όλο τον κόσμο, ακούγοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να τους λέει πως η Ελλάδα είναι ακόμα καταλληλότερη για επενδύσεις από ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες. Δεν το λες και λίγο…

Υπάρχει παραγραφή;

Η ΠΝΠ για την έκτακτη διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων τον περασμένο Μάρτιο οδήγησε στην παραγραφή κάποιων ποινικών διώξεων;

Κουίζ για (πολύ) δυνατούς λύτες

Ποιος υπουργός έμαθε πως έρχονται αλλαγές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του, μόλις λίγη ώρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις; Τι είχε συμβεί; Ο υπουργός φαίνεται πως είχε πολλές ασχολίες και δεν έβαζε μία υπογραφή στα προσχέδια για σχεδόν 1,5 μήνα. Τελικά το Μαξίμου πήρε την κατάσταση στα χέρια του και προχώρησε το θέμα παρακάμπτοντας τον πολυάσχολο υπουργό που αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις.

Ο Τραμπ και ο Υψηλάντης

Η είδηση που έπαιξε παντού έλεγε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα κάνει το… χατίρι των δημοσιογράφων να τον δουν με μάσκα. Αυτά είπε κατά την επίσκεψή του στην πόλη «Υψηλάντη» στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το όνομα της πόλης. Μετά ένα σύντομο ψάξιμο αποδείχθηκε πως πράγματι η πόλη που κατοικοεδρεύει το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford το οποίο επισκέφθηκε ο πλανητάρχης, είχε πάρει το όνομα της προς τιμήν του Δημήτριου Υψηλάντη το 1832! Μάλιστα, μία προτομή της εξέχουσας προσωπικότητας της Επανάστασης του 1821 βρίσκεται στη βάση του υδατόπυργου της αμερικανικής πόλης, μαζί με την ελληνική σημαία.

Με όλες τις «φυλές»

Με πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ανανεώθηκε η θητεία του Λευτέρη Ζαγορίτη στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Υπέρ ψήφισαν μόνον οι βουλευτές της Ν.Δ., κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος τόνισε πως για τη θέση αυτή θα έπρεπε να υπάρχει συναίνεση, αφού όλα τα κόμματα έχουν συνεργαστεί εξαιρετικά με τον Ζαγορίτη. Αν αναλογιστεί, πάντως, κάποιος τις πολιτικές ρίζες του Ζαγορίτη, είναι βέβαιο πως ο Αδωνις θέλει να τα έχει καλά με όλες τις «γαλάζιες» φυλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή