Θεωρείο (26/05/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μαξίμου ο Κυρανάκης

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε χθες ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στον απόηχο της Προανακριτικής. Kαι δεν άνοιξε οποιαδήποτε πόρτα, αλλά αυτήν του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον «γαλάζιο» βουλευτή και, όπως πληροφορούμαι, του έκανε «πατρικές» παραινέσεις πολιτικού… αναπροσανατολισμού. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο 33χρονος βουλευτής οφείλει πολλά στον πρωθυπουργό, καθώς ανδρώθηκε πολιτικά στο πλευρό του, πριν ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κόκκινη κάρτα

Κάτι «αλλόκοτο» –για να χρησιμοποιήσω δική τους έκφραση– συμβαίνει στην «Επιτροπή 2021». Μετά τον πρόσφατο σάλο περί του «δικτάτορα Καποδίστρια», ένα νέο «άρθρο» που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της Επιτροπής, και πάλι του ίδιου συγγραφέα –του Αριστείδη Χατζή–, προκάλεσε τη μήνιν τόσο μερίδας της επιστημονικής κοινότητας όσο κυρίως πολιτών στα social media. Το άρθρο αναφερόταν στις… ερωτικές σχέσεις του Γεωργίου Καραϊσκάκη, με απίστευτες βωμολοχίες και γενική προσέγγιση ύφους σκανδαλοθηρικού περιοδικού, παντελώς άσχετη με τον ρόλο της Επιτροπής. Η ανάρτηση λίγο αργότερα κατέβηκε, αλλά το λάθος είχε προλάβει να γίνει.

«Αλλόκοτη» εξήγηση

Λίγο μετά, η Επιτροπή τα έκανε ακόμη χειρότερα. Με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα –κανείς δεν τους έχει πει πως γράφουμε πάντα με πεζά– ανέφερε πως είναι… άγνωστο πώς έγινε η συγκεκριμένη ανάρτηση και ερευνά αυτή την «αλλόκοτη», επί λέξει, υπόθεση. Και λέω ότι το έκανε χειρότερο, καθώς παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως επικρατεί ένα μπάχαλο και δεν ξέρει καν ποιος κάνει αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό.

Η εξήγηση του Χατζή

Ο ίδιος ο συγγραφέας με ανάρτησή του στο Facebook αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας όσους του άσκησαν κριτική για έλλειψη χιούμορ. Είπε μάλιστα πως θα επανέλθει, μόλις του επιτρέψουν οι συγγραφικές του υποχρεώσεις, στην ανάδειξη τέτοιων πτυχών των πρωταγωνιστών του 1821 υπό μία προϋπόθεση: να παραμείνουν οι αναρτήσεις εντός Facebook.

Ετοιμο για συστάσεις

Πάντως, αν και η Επιτροπή δια-τηρεί την ανεξαρτησία της, στο Μαξίμου παρακολουθούν το θέμα, καθώς τους παίρνουν εξ αντανακλάσεως τα σκάγια. Χθες, για παράδειγμα, με αφορμή το άρθρο του Χατζή, πολλοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να τραβήξει αυτιά. Τούτο δεν αποκλείεται, καθώς στο Μαξίμου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου σε πρώτο πλάνο είναι η ανόρθωση της οικονομίας, ένα θέμα που πρέπει να ενώνει, όπως είναι τα 200 χρόνια, να διχάζει.

Μομέντουμ

Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός Αθηνών μετά το lockdown θα είναι, όπως σας είχε ενημερώσει πρώτη αυτή εδώ η στήλη, η Θεσσαλονίκη. Εκτός πάντως από το γεγονός πως πρόκειται για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας με την πάντα ξεχωριστή βαρύτητα, η επίσκεψη πιστοποιεί πως ο Μητσοτάκης με τον Τζιτζικώστα έχουν βρει εδώ και καιρό ένα καλό modus operandi, που λειτουργεί υπέρ και των δύο.

«Βόμβα» από Γρηγοράκο

Ανοιχτός ακόμη και σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η δήλωση θεωρείται –και όχι άδικα– έκπληξη μεγατόνων, καθώς ο Γρηγοράκος ανήκε στους πολιτικούς φίλους του Βαγγέλη Βενιζέλου και γενικά δεν ανήκε στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που έβλεπε φιλικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, έθεσε μία… βασική προϋπόθεση: να εξαιρεθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη και τότε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Πυρά στη Νικολάου

Τα πυρά της αντιπολίτευσης θα ήταν κατανοητά. Εδώ όμως τα πυρά είναι και φίλια. Ο λόγος για τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία μετά την απόρριψη του αιτήματος του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη για συνέχιση της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Χαρακτηριστική περίπτωση της κριτικής που δέχεται η νεαρή πολιτευτής και νυν γραμματέας είναι η ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση «να προσφέρει στον Δημάκη τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του κατά τον τρόπο που ζητάει και που οι καθηγητές του υποστηρίζουμε».

Το μπαλάκι του Δένδια

Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, μία αποστροφή, ή μάλλον δύο αποστροφές, του Νίκου Δένδια σε συνέντευξή του στον Alpha, είχαν ως αποδέκτη τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο. Συγκεκριμένα ερωτηθείς (Αlpha) για το περιστατικό στον Εβρο έριξε το μπαλάκι στον ΥΕΘΑ: «Μη με βάζετε εμένα να περιγράφω, υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ξεκαθαρίζουν απόλυτα τα περί του εδάφους» είπε, ενώ προχώρησε και σε δεύτερη διευκρίνιση για να μην υπάρχει απολύτως καμία… αμφιβολία. «Δεν είμαι παρατηρητής της συνοριακής γραμμής. Είμαι υπουργός Εξωτερικών και προασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητάς μου». Μήνυμα ελήφθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή