Θεωρείο (31/05/20)

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φωτογράφος της Μέρκελ

Ολόκληρη… υπερπαραγωγή έστησε η Bild στη Βούλα την περασμένη Δευτέρα για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γερμανική εφημερίδα ήθελε πλάνα μπροστά στη θάλασσα. Λογικό, αφού το βασικό θέμα ήταν ο τουρισμός και ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα. Στο παρασκήνιο της συνέντευξης υπάρχει και μια ωραία ιστορία. Τη φωτογράφιση του Μητσοτάκη για την Bild έκανε ο φωτογράφος Daniel Biskup. Ο Biskup δεν είναι τυχαίος. Είναι ο φωτογράφος που έχει κάνει τα προφίλ της Αγκελα Μέρκελ αλλά και του Χέλμουτ Κολ. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης τον θυμόταν καθώς τον είχε φωτογραφίσει ξανά στην προηγούμενη συνέντευξή του στην Bild τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε η φωτογράφιση είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Γερμανός μάλιστα είχε κάνει δώρο στον Μητσοτάκη ένα βιβλίο του με φωτογραφικά προφίλ της Μέρκελ, κάτι που ο πρωθυπουργός εκτίμησε ιδιαιτέρως.

Μια διόλου τυχαία ατάκα

Ισως ήταν η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς εάν υπάρχουν λεφτά για να πραγματοποιηθεί το «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», το οποίο σε κάποια σημεία του θυμίζει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», έδωσε μία απάντηση έκπληξη, ακόμα και αν καλύφθηκε με χαμόγελο: «Θα δικαιωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου» είπε. Προφανώς και η ατάκα δεν ειπώθηκε τυχαία…

Με την Ευρώπη

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ για κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον. Αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα  για το πακέτο της Κομισιόν, θα διαπιστώσει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει πολύ προσεκτικά την κριτική την Ευρώπη. Οπως, μάλιστα, σημείωνε στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, «πάντα υπάρχουν σημεία για να κάνεις αντιπολίτευση αλλά σπέκουλα δεν θα κάνουμε». Με δύο λόγια ο Τσίπρας δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις που έφτιαξε με κόστος  –οικονομικό και εσωκομματικό–  στις Βρυξέλλες και προτιμά να βάλει νερό στο αντιπολιτευτικό κρασί του.

Το μήνυμα Δημητριάδη

Επιστρέφω στο κυβερνητικό σττρατόπεδο. Την περασμένη Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του  πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης βρήκε χρόνο ανάμεσα στα πολλά τρεξίματα να δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, στους Αμπελόκηπους.  Η συζήτηση αφορούσε τις δράσεις της νεολαίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τις δράσεις που προγραμματίζει η ΟΝΝΕΔ το επόμενο διάστημα. Ο γ.γ του πρωθυπουργού βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη νεολαία. Βεβαίως η παρουσία Δημητριάδη στη συνεδρίαση του Ε.Γ. μεταφέρει ένα βαθύτερο μήνυμα: την επιθυμία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνει βάρος σε πολιτικές που προωθούν ευκαιρίες στους νέους. Aυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι πώς τα προλαβαίνει όλα. Γιατί δεν είναι λίγα. Και πάντοτε απαντά όταν του ανατίθεται μία ακόμη αποστολή με το περίφημο «Το ’χω, το ’χω».

Τουρισμός μαλλιά κουβάρια

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο υπουργείο Τουρισμού. Εντός της εβδομάδας ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, άδειασε άκομψα και δημοσίως τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη με αφορμή τον διαχωρισμό των νησιών σε «ζώνες επικινδυνότητας», στον οποίο προέβη ο υπουργός Τουρισμού.

«Πιστεύω ότι προήλθε από τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Η πρόθεση δεν ήταν αυτή. Ηταν ατυχής συγκυρία» δήλωσε στον Αlpha ο υφυπουργός, αδειάζοντας τον προϊστάμενό του. Ο Κόνσολας μάλιστα το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στον υπουργό: «Αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη». Μία ωραία ατμόσφαιρα…

Η αδυναμία του Αλκιβιάδη

Οποιος έχει μπει στο γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας έχει να το λέει: σε περίοπτη θέση δεσπόζει ένα μεγάλο πορτρέτο του Παύλου Μελά, του οποίου ο υφυπουργός και στρατηγός εν αποστρατεία είναι μέγιστος θαυμαστής. Του αρέσει μάλιστα να φωτογραφίζεται δίπλα στον ήρωά του. Για να ξέρετε δε, την ανακαίνιση που έγινε στην ιστορική οικία του Μακεδονομάχου στην Κηφισιά την είχε αναλάβει ως προσωπικό στοίχημα ο υφυπουργός. Κατά τα λοιπά, πάντως, οι έριδες στα ενδότερα της Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν. Οπως μου είπε μία πηγή μου στην τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών ο υφυπουργός δεν αντάλλαξε όχι κουβέντα, αλλά ούτε βλέμμα με τον γ.γ. του υπουργείου Αντώνη Οικονόμου, αν και αμφότεροι είναι τακτικοί συνομιλητές πρώην πρωθυπουργού.

Υπενθύμιση Θεοδωρικάκου

Η 26η Μαΐου ήταν μία σημαντική μέρα για τη Ν.Δ. Δεν ήταν απλώς η επέτειος της νίκης στις ευρωεκλογές αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο. Ηταν η μέρα που… προκάλεσε την 7η Ιουλίου, καθώς αν δεν υπήρχε η τεράστια διαφορά στις ευρωεκλογές δεν θα είχε προκηρύξει εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Την πιο εμφατική υπενθύμιση έκανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε το στίγμα γράφοντας πως η νίκη στις ευρωεκλογές «άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την  μεγάλη πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου».

Στο Μαξίμου η Ντόρα

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε την περασμένη εβδομάδα, όπως μαθαίνω, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός είχε τετ α τετ σχεδόν μιας ώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις πληροφορίες να λένε πως το κυρίως μενού ήταν τα εθνικά θέματα, τα οποία η Ντόρα Μπακογιάννη γνωρίζει πολύ καλά από τη μακρά θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών. Από τη συζήτηση δεν έλειπαν και οικονομικής φύσεως ζητήματα για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Πάντως, όσοι είδαν την Ντόρα να περνάει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου δεν παραξενεύτηκαν, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που τα δύο αδέρφια συνομιλούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή