«Μαύρος άνδρας στην Αμερική»

«Μαύρος άνδρας στην Αμερική»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρίτσαρντ Σέρμαν, παίκτης του NFL, του επαγγελματικού πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου, έγραψε στο Τwitter προχθές σχετικά με τα γεγονότα στη Μινεάπολη: «Είναι περίεργο το πώς μου συμπεριφέρονται στον δρόμο όταν φοράω μάσκα (σ.σ. προστασίας από την COVID-19) και όταν δεν φοράω. Οταν τη φοράω νιώθω την ίδια ένταση που αισθάνομαι από παιδί. Νιώθω τα βλέμματα του κόσμου, που υποθέτουν ότι είμαι απειλή. Αλλά όταν η μάσκα βγαίνει, ξαφνικά δεν είμαι απειλή». Ο Σέρμαν (αμυντικός των San Francisco 49ers) συμμετέχει στο διασημότερο πρωτάθλημα στις ΗΠΑ, του σπορ των αστρονομικών αμοιβών, για τον τελικό του οποίου, το Superbowl, οι δρόμοι ερημώνουν και εκατομμύρια Αμερικανοί στήνονται στις τηλεοράσεις τους. «Ούτε όμως το επάγγελμά μου ούτε η μόρφωσή μου αλλάζουν το γεγονός ότι είμαι ένας μαύρος άνδρας στην Αμερική». O ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις παραμένουν κραταιά στις ΗΠΑ, ισχυρότερα ακόμη και από τους δημοφιλέστερους θεσμούς. Οπως έλεγε και ο πράκτορας του FBI Ρούπερτ Αντερσον, τον οποίο υποδυόταν ο 90χρονος σήμερα Τζιν Χάκμαν στο «Ο Μισισιπής καίγεται» του Αλαν Πάρκερ (1988), ταινία που εμβάθυνε στον φυλετικό διχασμό στις ΗΠΑ: «Μου αρέσει το μπέιζμπολ. Είναι το μόνο άθλημα στο οποίο ένας μαύρος μπορεί να κουνάει ένα ρόπαλο μπροστά σε έναν λευκό και να μην ξεκινήσει εξέγερση».

Ο Σέρμαν είναι μόνον ένας από σειρά αθλητών που πήραν ανοιχτά θέση για τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από πάνοπλους αστυνομικούς. Μέχρι και ο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος θεωρείται ότι κρατάει απόσταση από τα κοινωνικά ζητήματα (λανθασμένα – η συνεισφορά του στον αγώνα για ίσα δικαιώματα υπήρξε μεγάλη και έμπρακτη, όχι συνθηματολογική, προσφέροντας για παράδειγμα σταθερά θέσεις εξουσίας στις επιχειρήσεις του σε μέλη μειονοτήτων), είπε ξεκάθαρα «ώς εδώ». Τον τόνο είχε δώσει από την πρώτη στιγμή ο Λεμπρόν Τζέιμς, αναρτώντας την εικόνα του αστυνομικού γονατισμένου πάνω στον Φλόιντ δίπλα από την εικόνα του Κόλιν Κάπερνικ, γονατισμένου την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου διαμαρτυρόμενου για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Ηταν εξαιτίας αυτής της διαμαρτυρίας από το 2016 που ο Κάπερνικ, σούπερ σταρ τότε του αμερικανικού ποδοσφαίρου (επίσης παίκτης των 49ers – στη θέση κουόρτερμπακ) εκδιώχθηκε από το NFL και τελικά εγκατέλειψε τον αθλητισμό. Στη «γη των ελευθέρων και πατρίδα των γενναίων», μια ολότελα ειρηνική διαμαρτυρία προκάλεσε χάος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή