Ελληνικά F-16 στη Β. Μακεδονία

Ελληνικά F-16 στη Β. Μακεδονία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές ημέρες, ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και καλωσόρισαν τη χώρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τέσσερα F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας συνόδευσαν εντός του FIR Σκοπίων δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, τα οποία εκτελούσαν αποστολή στον εναέριο χώρο ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας των χωρών της Συμμαχίας. Η είδηση ήρθε να επιβεβαιώσει τον νευραλγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Εχοντας αφήσει στο παρελθόν την αντιπαράθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ορθώς η ελληνική κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα θα τιμήσει στο ακέραιο τη συμφωνία, τόσο για λόγους θεσμικής υπευθυνότητας και σεβασμού στη συνέχεια του ελληνικού κράτους όσο και για λόγους γεωστρατηγικού συμφέροντος.

Αντιθέτως, η συμφωνία αμφισβητείται από πολλούς στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου καθώς η χώρα οδεύει προς βουλευτικές εκλογές –ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού– η δημοκρατία παραμένει εύθραυστη και το κλίμα έντονα διχαστικό. Ελληνικά μαχητικά επιτηρούν, λοιπόν, τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική ένδειξη περιορισμού της διείσδυσης άλλων περιφερειακών παικτών στον βόρειο γείτονά μας.

Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο της επιτήρησης είχε αιτηθεί να έχει τόσο η Τουρκία όσο και η Βουλγαρία. Η πρώτη, μάλιστα, είχε συνδέσει την ανάληψη της επιτήρησης του FIR Σκοπίων με τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

Η ελληνική αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο και άλλων δύο βαλκανικών κρατών, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Προβάλλει έτσι τη στρατιωτική ισχύ της πέραν των συνόρων της, στο πλαίσιο πάντα συλλογικών αποφάσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων χωρών, όχι διά της βίαιης επιβολής ή αυθαίρετων διεκδικήσεων.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ διευκολύνει την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, που αποτελεί τον φυσικό της εταίρο τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και σε αυτόν της οικονομίας και του εμπορίου.

Παράλληλα, επιτρέπει στη χώρα μας να διαδραματίζει ρόλο στον μετασχηματισμό και στις στοχεύσεις των ενόπλων δυνάμεων του νεότερου μέλους του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το γεωστρατηγικό σκηνικό στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή