Παρατηρητές της βίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα το γόνατο ενός αστυνομικού τον πίεζε στον λαιμό. Δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες, σωριασμένος στο οδόστρωμα, ο Τζορτζ Φλόιντ εκλιπαρούσε να τον αφήσουν, έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εχασε τις αισθήσεις του, αλλά ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν συνέχισε να ρίχνει το βάρος του σώματός του πάνω του και να κοιτάζει με απάθεια τα κινητά τηλέφωνα που είχαν προτάξει κάποιοι πολίτες ολόγυρα. Πώς επέμενε όταν ήξερε ότι τον βιντεοσκοπούν; Ισως θεωρούσε ότι δεν θα είχε να λογοδοτήσει σε κανέναν. Εκανε λάθος.

Ωστόσο, η στάση τριών συναδέλφων του ίσως σοκάρει περισσότερο και από την ψυχρότητα του Σόβιν. Ενας εξ αυτών, ο μόνος όρθιος στη σκηνή του συμβάντος, μοιάζει έτοιμος να ορμήξει στους πολίτες οι οποίοι απλώς βιντεοσκοπούν, σα να νιώθει ότι απειλείται από την παρουσία τους.

Οι άλλοι δύο ένστολοι, οι οποίοι δεν φαίνονται στο βασικό πλάνο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, πιέζουν με τα χέρια τους το σώμα του Φλόιντ στο έδαφος. Τρεις άνθρωποι καμία αντίδραση. Κανείς δεν κάνει την παραμικρή κίνηση να σταματήσει τον Σόβιν. Κανείς δεν επιτρέπει στον Φλόιντ να ανασάνει. Λάθος εκπαίδευση, κοινή κουλτούρα βίας, συναδελφική αλληλεγγύη;

Ολοι οι αστυνομικοί απολύθηκαν άμεσα και εις βάρος του Σόβιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές αναζητούσαν τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως βαρύνουν και τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Τελικά ασκήθηκαν διώξεις και εναντίον τους για συναυτουργία. Η αδράνεια, ή πιθανή συνέργειά τους στην ανθρωποκτονία του Φλόιντ, αποκαλύπτει ότι στη Μινεάπολη έχει ριζώσει εδώ και χρόνια η τακτική της υπέρμετρης χρήσης βίας από την αστυνομία κατά μειονοτήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν οι New York Times, τα τελευταία πέντε χρόνια η τεχνική της ακινητοποίησης συλληφθέντων με το βάρος του σώματος επιστρατεύθηκε 2.200 φορές κατά μαύρων πολιτών – υπερδιπλάσιες φορές σε σχέση με λευκούς συμπολίτες τους οι οποίοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού της πόλης. Οι λαβές ακινητοποίησης στον λαιμό επιτρέπονται, αλλά μόνο σε περιπτώσεις ακραίου κινδύνου. Σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ προσπαθούν να τις απαγορεύσουν γιατί είναι μεγάλη η πιθανότητα πρόκλησης πνιγμού. Ενας σωστά εκπαιδευμένος αστυνομικός όμως δεν μπορεί να είναι παρατηρητής στο έγκλημα, ακόμη κι όταν αυτό διαπράττεται από κάποιον συνάδελφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή