ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (05/06/20)

theoreio-05-06-20-2381820

Ο πιο καλός… μαθητής

Η χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση των βουλευτών της Ν.Δ. με τον υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κύλησε εξαιρετικά. Απαντες οι «γαλάζιοι» βουλευτές απένειμαν τα εύσημα στον νεαρό υπουργό, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές έδωσαν έμφαση στην άυλη συνταγογράφηση, στην απλοποίηση της καθημερινότητας και στις συναλλαγές με τις τράπεζες. Δύο βουλευτές ωστόσο, ο Γιώργος Κώτσηρας και ο Σάββας Χιονίδης, έθεσαν και θέμα του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης. Ο Κώτσηρας άλλωστε είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής και, για να ξέρετε, ήταν μαθητής του Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον οποίο διατηρεί μία σταθερή σχέση από εκείνα τα χρόνια.

Αρχαία μαθήματα και… παθήματα

Το έχει κάνει σύστημα να διαφημίζει την Ελλάδα βάζοντας φόντο την Ακρόπολη. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην τελευταία μεγάλη τηλεδιάσκεψη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με όλους τους θεσμούς του Συμβουλίου, βγήκε ξανά με φόντο την Ακρόπολη. Αυτή τη φορά όμως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έβαλε και ιστορική πινελιά, καθώς στη συζήτηση που έγινε με θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε μία αναδρομή στο αρχαίο παρελθόν της πόλης. Συγκεκριμένα, θύμισε πως πριν από 2.400 χρόνια στο ίδιο σημείο είχε ξεσπάσει μια άλλη πανδημία, που αποτελεί μέχρι σήμερα ιστορικό παράδειγμα για το πώς μία υγειονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τη δημοκρατία. Μακριά από εμάς βεβαίως…

Εκκαθάριση στο Μάτι

Εργασίες συνεχίζονται στο μαρτυρικό Μάτι της Αττικής. Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018 το υπουργείο Υποδομών, που είναι υπό την ευθύνη του ο καθαρισμός, συνεχίζει το έργο του στην περιοχή. Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, επισκέφθηκε εντός της εβδομάδας για μία ακόμα φορά το Μάτι επιβλέποντας τη δεύτερη φάση υλοτόμησης, θρυμματισμού και συλλογής της καύσιμης ύλης. Οπως σημείωσε, δε, «οι εργασίες προχωρούν εντατικά, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει» με «απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών». Είθε.

Στα θολά νερά της Ακροδεξιάς

Τα όσα είπε χθες κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του κόμματός του ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν κονσέρβα των όσων αναμασούν εδώ και χρόνια οι ακροδεξιοί. Αποκορύφωμα η χιλιοειπωμένη fake δήλωση του Χένρι Κίσινγκερ. Νομίζω δεν χρειάζεται καν να την αναφέρω, καθώς σίγουρα θα την ξέρετε από την αναπαραγωγή που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Μεταξύ άλλων λέει πως ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε πως «πρέπει να πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές τους ρίζες» τους Ελληνες και μερικά ακόμα τέτοια ακατάληπτα. Ο Κασιδιάρης τα επανέλαβε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων δείχνοντας πως αν και πρώην χρυσαυγίτης εξακολουθεί να ψαρεύει στα ίδια θολά νερά αναπαράγοντας ψεύδη.

Η Αίθουσα Τροπαίων

Λέγεται αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μέχρι πρότινος τη χρησιμοποιούσαν ως χώρο εκθέσεων. Παλαιότερα –έως το 1989– λεγόταν «Αίθουσα Τροπαίων και Αίθουσα Υπασπιστών». Χθες, με απόφαση του προέδρου Κώστα Τασούλα, ο χώρος πήρε άλλη πιο ζωντανή χρήση, καθώς για πρώτη φορά έγινε εκεί συνεδρίαση και συγκεκριμένα η Διάσκεψη των Προέδρων. Η μετατροπή της από χώρο εκθέσεων σε αίθουσα συνεδριάσεων κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να μη γίνονται συνεδριάσεις μόνο στις μεγάλες αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας, αφού λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποκλείστηκαν όλες οι άλλες αίθουσες συνεδριάσεων ως μικρές και «επικίνδυνες» για συνωστισμό. Τοποθετήθηκε μάλιστα συνεδριακό σύστημα (μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση), εγκατάσταση φωτισμού και σύστημα καμερών που βεβαίως θα φύγουν μόλις η αίθουσα επανέλθει στην εκθεσιακή της χρήση.

Φληναφήματα…

Λακωνικό μεν, καυστικό δε ήταν το σχόλιο του Αγγελου Συρίγου για το Τweet που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τουίταρε το εξής: «Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Τουρκία επιχειρήσει νότια/ΝΑ Κρήτης, ανάμεσα σε 6-12 μίλια, δηλαδή στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη», καταλήγοντας πως απαιτείται άμεσα η επέκτασή της. Ερωτηθείς σχετικά ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισε «φληναφήματα» το ερώτημα του πρώην υπουργού και εξήγησε: «Υπάρχει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και υπάρχουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν έχουν άλλη αξία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όταν είναι μεταξύ 6-12 μιλίων και πέραν αυτών. Απλά πράγματα».