Θεωρείο (07/06/20)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ΠτΔ ο Ιερώνυμος

Την ερχόμενη Τετάρτη θα περάσει, όπως πληροφορούμαι, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για να συναντηθεί, για πρώτη φορά, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, και όπως μαθαίνω έχει παρασκήνιο. Το τηλέφωνο σήκωσε πρώτη η Πρόεδρος η οποία ζήτησε από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας τη συνάντηση και μάλιστα πολύ ευγενικά του είπε να πάει εκείνη στην Αρχιεπισκοπή. Ο κ. Ιερώνυμος επίσης με ευγένεια τόνισε πως θα πάει βάσει του πρωτοκόλλου και θα επισκεφθεί εκείνος το Προεδρικό Μέγαρο και κάπως έτσι ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς η συγκεκριμένη σχέση που έχει στόχο να ακολουθήσει την ίδια πορεία με εκείνη που είχε χτίσει ο Αρχιεπίσκοπος με τον προκάτοχο της κ. Σακελλαροπούλου. Για όσους δεν ξέρουν Ιερώνυμος και Προκόπης Παυλόπουλος συνδέονταν με στενή φιλία και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Το κόμμα των πρώην

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ακόμα και εν αγνοία του η τύχη του δουλεύει. Γιατί το λέω αυτό; Εδώ και κάμποσο καιρό γίνεται μία προσπάθεια στο παρασκήνιο για τη δημιουργία ενός… νέου κόμματος. Στις σχετικές συζητήσεις πρωταγωνιστούν πρώην υπουργοί, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί που προέρχονται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο και βρίσκονται εκτός συστήματος Μητσοτάκη. Δεν σας λέω ονόματα, καθώς η προσπάθεια δεν πιστεύω πως θα προχωρήσει. Αλλά ακόμα και αν τα έβρισκαν και το… κόμμα γινόταν, μάλλον θα ήταν προς όφελος του Μητσοτάκη. Θα σας πω μόνο ένα στοιχείο για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Οι συνομιλητές είναι στελέχη που αναδείχθηκαν και επί Καραμαλή και επί Σαμαρά και επί… Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ακόμα. Δεν είναι δηλαδή αυτό που λέμε ομοιογενής ομάδα. Γι’ αυτό σας λέω: όλοι για τον Μητσοτάκη δουλεύουν. Φίλοι και εχθροί.

Αντιπολιτευόμενα υπουργεία

Το ότι τα υπουργεία μεταξύ τους έχουν πολλές φορές ανταγωνισμό είναι γνωστό. Δεν σας λέω κάποιο νέο. Αυτό, ωστόσο, μέχρι να βγαίνει δημόσια ανακοίνωση από ένα υπουργείο ενώ έχει ήδη βγει από άλλο είναι κάτι αξιοσημείωτο. Η ιστορία έχει ως εξής: την περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει πως η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους με ταξί εντάσσεται στον μειωμένο συντελεστή του 13%. Την Τρίτη βγαίνει σχετική ανακοίνωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη που σημειώνει τη ρύθμιση. Την… επόμενη μέρα το ΥΠΟΙΚ βγήκε και ανακοίνωσε ακριβώς το ίδιο. Προφανώς δεν ήθελαν να τους πάρει τη δόξα το Μεταφορών.

Εμπνευση Αλεξόπουλου

Μου μετέφεραν μία ωραία ιστορία, γνήσια θα έλεγα ελληνική. Δύο Αλεξόπουλοι –που δεν έχουν καμία συγγενική σχέση μεταξύ τους– λένε πως είναι αμφότεροι οι εμπνευστές του «ΜΑΖΙ», του συστήματος υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που παρουσιάστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο ένας Αλεξόπουλος, που υποψιάζομαι πως είναι αυτός που έχει δίκιο, είναι ο Πάνος. Είναι ειδικός γραμματέας Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Εργου και έχει εκ της θέσεώς του άμεση σχέση με το θέμα. Ο… ανταγωνιστής του είναι ο Αρης Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διδάσκων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο οποίος επίσης διεκδικεί την πατρότητα του συστήματος. Το βέβαιο είναι πως κάποιος Αλεξόπουλος το εμπνεύστηκε.

Ο Ρουσόπουλος… εξερράγη

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος μπορεί και να… εκνευριστεί και μάλιστα να το δείξει. Αυτό συνέβη στην Επιτροπή Παρακολούθησης Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να είναι ο άνθρωπος που κατέφερε να εκνευρίσει τον βουλευτή της Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε για ορμπανισμό τη Ν.Δ., με αποτέλεσμα να… εκραγεί ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ζήτησαν να πετάξουν τον Ορμπαν έξω από το ΕΛΚ» θύμισε με οργή ο Ρουσόπουλος, κατεβάζοντας απότομα το μικρόφωνο μόλις τελείωσε. Οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Καιρίδης, που ήταν παρόντες, κοίταζαν μάλλον με… έκπληξη τον οργισμένο Ρουσόπουλο.

Περασμένα, ξεχασμένα Ενα ξεχωριστό στιγμιότυπο έλαβε χώρα την Πέμπτη. Ο Νίκος Ταχιάος πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», ξενάγησε στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, στον σταθμό Αγίας Σοφίας και στον σταθμό Βενιζέλου τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος δήλωσε πως ο δήμος στηρίζει το έργο που θα αλλάξει τη ζωή στην πόλη. Συνεπώς η αντιπαλότητα τους για τον δήμο είναι και περασμένη και ξεχασμένη.

QUIZ

Ποιος κορυφαίος υπουργός φαίνεται πως «κλειδώνει» την υποψηφιότητά του στην Α΄ Αθήνας;

Ανδρουλάκης vs κορωνοϊού

Μιας και ο λόγος για ψήφους, να σας πω πως ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να είναι εισηγητής και για τη νέα πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το rescEU. Ο Ανδρουλάκης, αν και Σοσιαλιστής, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Θα σας πως εγώ το γιατί. Επειδή ήταν εισηγητής στην προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν, θεωρήθηκε –και σωστά– πως ξέρει το θέμα και μπορεί να το χειριστεί γρήγορα. Δηλαδή πριν από τον Οκτώβριο, οπότε μπορεί να έρθει το δεύτερο κύμα του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή