Φοβού τους χαλαρούς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού, που ανακοινώθηκε προχθές ότι εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας, είναι ένα ηχηρό καμπανάκι. Ερχονται να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, που θα επαναφέρει σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα μέτρα και περιορισμούς, είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να χαλαρώσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας που λαμβάνουμε όλοι. Επιβεβαιώνεται και από έρευνες που γίνονται, όπως αυτή που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπου ένας στους τρεις εμφανίζεται να μην ανησυχεί πλέον για τον κορωνοϊό. Αυτό αποτυπώθηκε και στις εικόνες συνωστισμού του τριημέρου. Είναι ορατό στη μη τήρηση των αποστάσεων στα καταστήματα, στη μη χρήση μάσκας από αρκετούς επιβάτες των μέσων μεταφοράς, σε μία σειρά από καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα με τη χαλάρωση της αυτοπειθαρχίας, άρχισε και η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας των μέτρων που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τις θεωρίες συνωμοσίας για το ποιους εξυπηρετούν τα μέτρα αυτά και με ποια λογική υιοθετήθηκαν.

Οι επιστήμονες διεθνώς εξακολουθούν να παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στην εξέλιξη του φαινομένου. Οπως πολλές φορές είχε επαναλάβει στην καθημερινή ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι ειδικοί παρακολουθούν και διαρκώς αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους, καθώς συχνά ο νέος κορωνοϊός εμφανίζεται να διαφοροποιείται στην εξέλιξή του σε σχέση με άλλους ιούς που εμφανίστηκαν στο παρελθόν.

Σε ένα δείχνουν, για την ώρα, να παραμένουν αμετακίνητοι: ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα για να επιστρέψουμε στην προ κορωνοϊού καθημερινότητα όσον αφορά τις χειραψίες, τις αγκαλιές, τον συνωστισμό, την ταυτόχρονη συνύπαρξη χιλιάδων ανθρώπων σε χώρους πάσης φύσεως εκδηλώσεων. Η νέα κανονικότητα, αυτή των μέτρων προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, της μάσκας, των απολυμαντικών, του συχνού πλυσίματος των χεριών ήρθε για να μείνει μέχρι «να μην υπάρχει ο κορωνοϊός πουθενά στον κόσμο» όπως επισημάνθηκε από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η επαναφορά περιορισμών έστω και σε μικρή κλίμακα, σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζεται έξαρση κρουσμάτων, θα λειτουργήσει ως υπόμνηση προς όλους ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει. Απλώς ότι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά είναι στο χέρι όλων μας να διατηρηθεί η εικόνα αυτή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή