Το δόγμα αποτροπών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Μαρτίου και ενώ η Τουρκία κλιμάκωνε την πίεση σε Εβρο και Αιγαίο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (KYΣΕΑ) καθόρισε τους άξονες της ελληνικής αντίδρασης. Το πρώτο από τα πέντε μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούσε την «αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων για την αποτροπή παράνομων εισόδων». Οι στιγμές ήταν κρίσιμες και η κυβέρνηση όφειλε να θέσει σε εφαρμογή ένα δυναμικό σχέδιο αντίδρασης. Στο Αιγαίο, η αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης μεταφράστηκε σε αυτό που τα στελέχη του Λιμενικού βάφτισαν δόγμα «επιθετικών αποτροπών». Εντόπιζαν τις βάρκες με τους μετανάστες όσο ακόμα αυτές βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά και με ελιγμούς απέτρεπαν την είσοδό τους στην Ελλάδα μέχρις ότου η τουρκική ακτοφυλακή αναλάβει την «επιστροφή». Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι αξιωματούχοι του Λιμενικού εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η νέα τακτική θα μπορούσε να μηδενίσει τις ροές.

Ωστόσο, εξηγούσαν ότι η νέα στρατηγική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Οσο διαρκούσαν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπιζε η χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούσαν ότι θα δοκίμαζε τις αντοχές των πληρωμάτων, ενώ οι αρνητικές για την Ελλάδα εικόνες στα διεθνή ΜΜΕ θα πολλαπλασιάζονταν. Οι προβλέψεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου δόγματος επιβεβαιώθηκαν. Από την 1η Απριλίου μέχρι την 5η Μαΐου ούτε μία βάρκα με μετανάστες δεν κατέπλευσε σε ελληνικό νησί. Το ίδιο όμως και για τις εικόνες στα διεθνή Μέσα, στο Τwitter και αλλού. Τις τελευταίες εβδομάδες ευρωβουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις προς την Κομισιόν για το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ αυξάνει και η πίεση προς τη διοίκηση του Frontex, που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις.

Προ ημερών, Γερμανός ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, περιέγραψε στο Facebook ότι ο επικεφαλής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί, απαντώντας σε ερώτηση για τις πρακτικές του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο, «επιβεβαίωσε τις υποθέσεις και υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ελληνικές αρχές». Εκτός από τα τουρκικά drones άλλωστε, στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας επιχειρούν υπό την ομπρέλα του Frontex και τρία κοινοτικά αεροσκάφη. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι τα πληρώματά τους καταγράφουν εικόνες και βίντεο όσων συμβαίνουν στα σύνορα, τα οποία κοινοποιούν στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών τους και στη διοίκηση του Frontex στη Βαρσοβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή