Εξάπλωση ιού νεοελληνικότητας

Εξάπλωση ιού νεοελληνικότητας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σήμα που δόθηκε από την κυβέρνηση παρερμηνεύθηκε ως πλήρης απελευθέρωση των πολιτών από τις συνθήκες της καραντίνας και έτσι πολύ λιγότεροι πλέον σκέφτονται να τηρήσουν  ευλαβικά τα προληπτικά μέτρα προστασίας. «Στη χώρα μας επικράτησε “το παράδοξο της πρόληψης”. Επειδή υπήρξε άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας», ανέφερε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας, «έτσι μετά τη σταδιακή απόσυρση του lockdown, μερικοί συμπατριώτες μας θεώρησαν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα και άλλοι θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό».

Το ιατρικό-κυβερνητικό πρόταγμα για ανάληψη ατομικής ευθύνης ώστε καθένας να προστατεύει τον διπλανό του μάλλον αγνοήθηκε, όπως καταλήγουν κενό γράμμα διακηρύξεις η υλοποίηση των οποίων εξαρτάται και από την ευθύνη των πολιτών: π.χ. για αλληλεγγύη, αποφυγή της αισχροκέρδειας, υγιή ανταγωνισμό, σεβασμό στην πόλη. Ωραία όλα αυτά, αλλά όχι όταν αφορούν το δικό μας μπαρ, τα δικά μας τραπεζοκαθίσματα που επεκτείνουμε στο κατά τα άλλα στενό πεζοδρόμιο, το δικό μας πάρτι επιστροφής…

Η απειλή των καταστηματαρχών στη Μύκονο ότι θα κλείσουν τα καταστήματά τους διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά εάν τηρήσουν τους υγειονομικούς όρους είναι η μια πλευρά του νομίσματος της διελκυστίνδας ατομική ευθύνη-(οικονομικό ή προσωπικό) όφελος. Στην άλλη πλευρά απεικονίζεται η πολιτική χαλάρωση που μεταδίδεται από εικόνες όπως η συγκέντρωση στον Πειραιά, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, με πλήθος κόσμου και παρουσία του τοπικού μητροπολίτη, του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κροκίδη και του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Η αποδοκιμασία τέτοιων φαινομένων από την κοινωνία –είναι ισχυρό το αίτημα να τιμωρείται όποιος  δεν πειθαρχεί– επιτρέπει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει το δύσκολο έργο της λήψης μέτρων, με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά πανταχού παρόντα (και σε  αποκαλυπτήρια ανδριάντων) για να επιβλέπει την τήρησή τους.

Αλλιώς τα μέτρα θα τηρούν μόνο όσοι, κάπως ψυχαναγκαστικοί(;), συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον προσωπικό τους, αυστηρό κώδικα αξιών, οι οποίοι είναι συνήθως θύματα του ωχαδελφισμού των υπολοίπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή