Θεωρείο (11/06/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» σε εκλογές από Κυριάκο

Σας έχω ξαναγράψει πως ο πρωθυπουργός, παρά τις πολλές υποχρεώσεις, δεν χάνει την επαφή του με το κόμμα και τη βάση της Ν.Δ. Χθες, έπειτα από καιρό, λόγω πανδημίας, έγινε σύσκεψη των προέδρων των Νομαρχιακών υπό τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργο Στεργίου και τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιου Κονταδάκη. Η έκπληξη όμως ήταν πως, περίπου στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, απήυθυνε χαιρετισμό ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε το μήνυμα πως η κρίση είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως 200 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Παρέμβαση Παυλόπουλου

Στα καθηγητικά του καθήκοντα έχει επιστρέψει, ως γνωστόν, εδώ και καιρό ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί σειρά διαδικτυακών μαθημάτων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τομέα Δημοσίου Δικαίου, έχοντας εστιάσει τη μελέτη του στην πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο υπενθυμίζω πως έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι ο Γερμανός νομοθέτης παραβίασε το Σύνταγμα με την ελλιπή εποπτεία που άσκησε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT). Ο Παυλόπουλος θεωρεί πως η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να καταθέσει πρόταση τεσσάρων σημείων προς την ΕΚΤ για… απόκρουση των ισχυρισμών του γερμανικού δικαστηρίου.

Η έκπληξη με τα QR codes

To στοίχημα της ψηφιοποίησης του κράτους από τον Κυριάκο Πιερρακάκη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ο Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τη δουλειά που κάνει ο υπουργός του. Υπάρχουν όμως και… εξαιρέσεις. Οπως μαθαίνω, στην τελευταία σύσκεψη όπου παρουσιάστηκε η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ο πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε από τη δυνατότητα να μπορεί να εκδίδεται πιστοποιητικό με Qr code. Τι είναι αυτό; Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι μια μορφή barcodes, όπου η σάρωση του κώδικα γίνεται μετατρέποντας την… κάμερα του κινητού σε σαρωτή. Ομολογουμένως ωραίο.

Φαν του «The Last Dance»

Παραμένω στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έκανε χθες μία… αριστοτεχνική τρίπλα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Φόρουμ των Δελφών. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Τσίμας τον ρώτησε αν θα έβλεπε το ντοκιμαντέρ του Netflix «The Great Hack», στο οποίο η Cambridge Analytica δεν ήταν απλά μια εταιρεία που έπαιζε στα δάχτυλα τους αλγόριθμους, αλλά μια μηχανή προπαγάνδας στους περίπλοκους διαδρόμους του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Πιερρακάκης αντιπρότεινε ως κορυφαίο το ντοκιμαντέρ «The Last Dance», που έσπασε όλα τα κοντέρ παγκοσμίως. Εκεί περιγράφεται πώς ο μυθικός Μάικλ Τζόρνταν μέσα από σκληρή δουλειά και με τη συμμετοχή όλης της ομάδας κατάφερε να κάνει τους Chicago Bulls την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ.

Μία σπουδαία φράση

Με μία ομιλία με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στο δημόσιο σχολείο, που ουκ ολίγες φορές έχει κακολογηθεί. «Θέλω να σας δηλώσω σήμερα με ταπεινότητα, ότι αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που προέρχομαι από ένα πρότυπο δημόσιο σχολείο, την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή του Πειραιά, η οποία ήταν εκείνη που μου άνοιξε τον δρόμο για να μπορέσω να μεταβώ εν συνεχεία στην ακαδημαϊκή ζωή και να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας», είπε ο υπουργός για να προσθέσει πως «στο σχολείο αυτό πηγαίνουν παιδιά που δεν είχαν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους». Ο υπουργός έθιξε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό λέγοντας πως τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία άνοιξαν τον δρόμο της καταξίωσης και της κοινωνικής κινητικότητας ενός καλύτερου μέλλοντος. «Κοινωνική κινητικότητα»: πόσο σπουδαία φράση και πόσο δημοκρατική.

Γύρισαν την πλάτη

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη χθεσινή απεργία των εκπαιδευτικών, το ποσοστό που συμμετείχε στη στάση εργασίας ήταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 4,3% και στη δευτεροβάθμια 12,3%. Μεσοσταθμικά το ποσοστό, δηλαδή, ήταν κάτω από το 10%, που δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη πως η πλειονότητα των καθηγητών γυρίζει την πλάτη στον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό. Ναι, υπάρχει και καλός και αναζητείται.

Η ξενάγηση της Προέδρου

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος, όπως πληροφορούμαι, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική δράση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ζήτησε από τον προκαθήμενο να την ξεναγήσει με την πρώτη ευκαιρία στις κοινωνικές δράσεις.

«Aδειασε» τον Κοτζιά

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, προσθέτοντας πως «θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016». Εδώ είναι και το ενδιαφέρον, καθώς ο τέως πρωθυπουργός έριξε το φταίξιμο στον Κοτζιά λέγοντας πως ο πρώην ΥΠΕΞ του είχε πει πως «θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση». Ο Κοτζιάς δεν έχει σχολιάσει ακόμα την αναφορά Τσίπρα, αν και κάτι μου λέει πως αν τη σχολιάσει θα έχουμε… ναυμαχία εντός συριζαϊκής υφαλοκρηπίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή