Ο κορωνοϊός δεν φοράει μάσκα

Ο κορωνοϊός δεν φοράει μάσκα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κορωνοϊός μάς θυμίζει ότι είμαστε όντα αδυναμίας, ότι έχουμε όρια. Αυτό είναι μια πολύ σοφή υπενθύμιση διότι πηγαίναμε να το ξεχάσουμε στο μεθύσι των τεχνολογικών δυνατοτήτων», μας έλεγε ο Στέλιος Ράμφος, εδώ στην «Κ» στα τέλη Μαρτίου (30/3/2020), όταν όλοι ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας και προσπαθούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τον αόρατο εχθρό μας.

Ο στοχαστής είχε μια περίεργη αισιοδοξία. Περίεργη γιατί πίστευε, όπως και πολλοί άλλοι εκείνες τις μέρες, ότι η πανδημία θα ήταν ικανή να μας ωθήσει σε μια εσωτερική ενδοσκόπηση. Να ψαχτούμε λίγο μέσα μας μακριά από τις καθημερινές περισπάσεις. Εμείς με τον εαυτό μας ή και με όσους επιλέξαμε να έχουμε γύρω μας. Ορια σημαίνει ενηλικίωση και ενηλικίωση σημαίνει με τη σειρά της ανάληψη ευθυνών. Ατομικών και συλλογικών. Τελικά τι έγινε; Τα βρήκαμε τα όρια ή τα χάσαμε;

Αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα μάλλον ο καλός φιλόσοφος παραήταν αισιόδοξος για την ωρίμανση της κοινωνίας. Σε λίγες μέρες που ανοίγει ο τουρισμός φοβάμαι ότι μπορεί να βγούμε εύκολα εκτός ορίων. Πώς γίνεται όμως και πριν από λίγες μέρες είχαμε τους επιστήμονες κορώνα στο κεφάλι μας και τώρα τους βλέπουμε σαν συντηρητικούς γονείς που φωνάζουν «πάρε ζακέτα» πριν βγούμε έξω;

Η κοινωνία δεν είναι ένα ομοιογενές σώμα, δεν είναι ίδια παντού και δυστυχώς μας το αποδεικνύει κάθε φορά που τη βάζουμε στο τεστ της ενηλικίωσης και μιλάμε γι’ αυτήν σαν να είναι άτομο. Η συσπείρωσή της μοιάζει σύντομη και εύθραυστη. Οταν βλέπει για παράδειγμα υπουργούς και επισήμους να συνωστίζονται στις εκκλησίες και πάρτι στη Μύκονο σαν τον παλιό καλό καιρό, τότε πετάει τις μάσκες και πιάνεται αγκαζέ. Κάνει απεργίες αντί να πηγαίνει σχολείο, ξεχνάει τις υποχρεώσεις και θυμάται μόνο τα δικαιώματα.

Το αφήγημα άλλαξε αλλά ο ιός όχι. Η Ελλάδα τα πήγε καλά, αλλά ένας ιός δεν κοιτάει χώρες, σύνορα, ιεραρχία ή τραπεζικές καταθέσεις. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε, απλώς άλλαξε θέση στο πρωτοσέλιδο. Μια ματιά εκτός Ευρώπης το επιβεβαιώνει.

«Η διαφορά μας με τη φύση, όπου ο δυνατός τρώει τον αδύναμο, είναι ότι εμείς παλεύουμε τον ιό με τον πολιτισμό μας», μας έλεγε επίσης ο Στέλιος Ράμφος. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή