Το πάρτι του κορωνοϊού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Εχίνο της Ξάνθης η επιστημονική κοινότητα και η πολιτεία βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Η κοινότητα του Δήμου Μύκης μπήκε ξανά σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών. Για όσα ανά την Ελλάδα μπιτς μπαρ παραβιάζουν την απαγόρευση του συνωστισμού, οι θαμώνες παρτάρουν αμέριμνοι και σε mood διακοπών, ο έλεγχος αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος και η επιβολή ποινών και προστίμων υπόθεση τόσο περίπλοκη, ώστε να καταλήγει σχεδόν ανέφικτη. Δεν είναι μόνο το σταρ σίστεμ (υπό την ευρεία έννοια) της Μυκόνου υπόλογο, ούτε το «συγγενικό» μπιτς μπαρ στον Αλιμο, ούτε ο κόσμος που συγκεντρώνεται ασφυκτικά σε πλατείες, βίλες, παραλίες κ.ο.κ. Πώς θα αποδώσεις τα πιθανά κρούσματα στον συγκεκριμένο συνωστισμό, αφού πρόκειται για ανθρώπους που μετακινούνται, είναι εδώ ή εκεί για λίγες ώρες ή μέρες;

Τι συμβάλλει, όμως, ώστε η συνθήκη στα μπιτς μπαρ να είναι ανεξέλεγκτη; Ενας βασικός λόγος είναι η ατιμωρησία. Μα, θα πείτε, οι 20.000 πρόστιμο και οι 60 μέρες «λουκέτο» που επιβλήθηκαν, για παράδειγμα, στο μπαρ της Μυκόνου, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση τοπικών καταστηματαρχών και επιχειρηματιών; Η παρανομία ακολουθεί την οδό της νομιμότητας: οι θιγόμενοι καταθέτουν ένσταση κατά της απόφασης. Η ένσταση «θα» εκδικαστεί και η επιχείρηση «θα» κλείσει (και αν) όταν βγει η απόφαση. Μπορεί, δηλαδή, όλα αυτά να συμβούν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Εντός νόμου, αλλά εκτός σεζόν.

Η χαμένη τιμή των διοικητικών ποινών που παραμένουν, ουσιαστικά, ανεκτέλεστες είναι τόσο παλιά ιστορία όσο και η ελληνική γραφειοκρατία. Αρμοδιότητες, συναρμοδιότητες, αναρμόδιοι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, διαπλεκόμενοι και «κολλητοί» –τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά– στροβιλίζονται στο ίδιο αιωνόβιο γαϊτανάκι, στο οποίο το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα και ο… dj που επιλέγει τη μουσική.

Μπορεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία». Εκείνος ναι, οι «άλλοι» όμως; Το ελληνικό καλοκαίρι έχει τα δικά του, καθιερωμένα πρωτόκολλα σε ισχύ. Αδιαπραγμάτευτα κι αυτά.

Γιατί με κορωνοϊό πολλοί –όχι όλοι, τι να κάνουμε, bad luck– επιβιώνουν. Αλλά χωρίς πάρτι; Ε, όχι και χωρίς πάρτι. Για όνομα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή