Θεωρείο (14/06/20)

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρέσκεια στο Παρίσι

Μεγάλη ενόχληση μαθαίνω πως υπάρχει στο Παρίσι, καθώς στην Πόλη του Φωτός θεωρούσαν δεδομένο πως είχε κλείσει το ντιλ για τις γαλλικές φρεγάτες, αλλά κατάλαβαν πως τελικά θα αγοραστούν… αμερικανικές. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, θεωρούν ότι η ενόχληση είναι μεγάλη και ίσως να έχει αντίκτυπο και στη στάση της Γαλλίας στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απουσία-ερώτημα

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους πιο παρατηρητικούς –και όχι μόνο–  η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Παρασκευή από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα. Το γεγονός ότι η σύγκρουση είχε στο επίκεντρο την οικονομία –«αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» ήταν ο τίτλος της ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– κάνει ακόμα πιο… περίεργη την απουσία του τέως υπουργού Οικονομικών. «Ηταν τυχαία ή οι σχέσεις μεταξύ των δύο βρίσκονται στο ναδίρ;» αναρωτιούνταν πολλοί, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Λύθηκε ο γρίφος

Λίγη ώρα μετά πάντως φρόντισε να… απαντήσει ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δείχνοντας πως μάλλον δεν ήταν τυχαία η απουσία, αλλά αποτέλεσμα διάστασης με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο τέως ΥΠΟΙΚ εξέδωσε… δική του ανακοίνωση με την οποία κατακεραύνωνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε στη Βουλή, δηλώνοντας εμμέσως αλλά σαφώς πως δεν τον κάλυψε ο τέως πρωθυπουργός και έκρινε απαραίτητο πως πρέπει να απαντήσει ο ίδιος στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού. Η κίνηση Τσακαλώτου ήταν εν αγνοία της Κουμουνδούρου, που όπως μαθαίνω αιφνιδιάστηκε από την πρωτοβουλία του, η οποία επιβεβαιώσει πως οι φράξιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν. 

Υπέρ των δημοσιογράφων

Στον αντίποδα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως όλο και πιο συχνά φλερτάρει πλέον με τη μετριοπάθεια, βάζοντας νερό στο κρασί του. Μετά τα όσα είπε στη συνέντευξή του στην «Κ» για την υπόθεση Νovartis, όπου παραδέχθηκε για πρώτη φορά λανθασμένους χειρισμούς, ήρθε εντός της εβδομάδας και δεύτερη έκπληξη, καθώς υπερασπίστηκε τους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών σε μία αποστροφή του είπε πως «στο τέλος της ημέρας, οι δημοσιογράφοι επιχειρούν –οι περισσότεροι, όχι όλοι– να κάνουν τη δουλειά τους, και μέσα σε ένα κλίμα που έχει να κάνει με αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, οικονομικά συμφέροντα, κάνουν τους τροχονόμους». Αν δεν μου διαφεύγει κάτι από το παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας βρίσκει να πει καλή κουβέντα για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Απάντησε ο μουσαμάς

Από την άλλη, πάντως, δεν ξεχνά και τελείως τον παλιό του εαυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σχολίασε το μετρό, χαρακτηρίζοντας «απάτη» τα έργα της κυβέρνησης. Την απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την έδωσε  αρμοδίως ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook τους… μουσαμάδες του 2018, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους είχε χρησιμοποιήσει για… εγκαίνια στο μετρό. «Βρείτε την πολιτική απάτη» έγραψε ο υπουργός.

Δυσαρέσκεια για ΔΑΚΕ

Η συμμετοχή στις τελευταίες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως του 9% μεσοσταθμικά, δείχνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου αντιλαμβάνεται διαφορετικά πλέον τις προκλήσεις των καιρών. Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν υπήρχαν, ωστόσο, και συνδικαλιστές που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΔΑΚΕ, κάτι που προκάλεσε όπως είναι λογικό δυσφορία τόσο στο Μαξίμου όσο και στην πιο κομματική Πειραιώς. Μου λένε μάλιστα πως στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΝΟΔΕ, την οποία χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός, το θέμα σχολιάστηκε, με πολλούς προέδρους ανά την Ελλάδα να λένε πως η συμπεριφορά ορισμένων δεν ήταν καθόλου σωστή γιατί υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Δεν ξέρουμε βέβαια αν το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει και… κυρώσεις.

Το «πηγαδάκι» Μητσοτάκη

Σας ξαναπάω στη Βουλή και στη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής. Ο  πρωθυπουργός επέλεξε –το έχει κάνει και άλλη φορά– λίγο πριν απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα να καθίσει κάτω στα βουλευτικά έδρανα. Ο πρωθυπουργός κάθισε δίπλα στον Θοδωρή Ρουσόπουλο, με κενό βεβαίως, ενώ λίγο μετά κάλεσε και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Οι τρεις τους μιλούσαν για λίγα λεπτά της ώρας, τραβώντας τα βλέμματα των υπολοίπων «γαλάζιων» βουλευτών.

Τσιτσιπ…άδωνις

Η καραντίνα φαίνεται πως άφησε ένα… κατάλοιπο στον Αδωνι Γεωργιάδη που έχει πάθει φρενίτιδα πλέον με το τένις. Οι πληροφορίες λένε ότι παίζει μία παρτίδα το πρωί και μία το βράδυ. Ο συνήθης δε, συμπαίκτης του, Ανδρέας Λοβέρδος διαμαρτύρεται πλέον ότι κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει στο γήπεδο γιατί «πραγματικά κάτι έχει πάθει».

Αρχαιολογική… επιθεώρηση

Ενα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, βρέθηκε στο νησί η Λίνα Μενδώνη. Οπως μαθαίνω, η υπουργός Πολιτισμού… επιθεώρησε τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, που θα αποτελούσε μια από τις βασικές επισκέψεις του Μητσοτάκη τις λίγες ώρες που βρέθηκε στη Σαντορίνη. Η επιθεώρηση αφορούσε μάλιστα τα… πάντα: από το αν ήταν καλά βαμμένος ο χώρος μέχρι φυσικά τη σήμανση για τις απαραίτητες αποστάσεις που πρέπει να κρατούνται βάσει των πρωτοκόλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή