Οδυνηρές τάσεις στην Αριστερά

Οδυνηρές τάσεις στην Αριστερά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένα ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που έγιναν στον πληθυσμό με αφορμή θέματα της επικαιρότητας προκαλούν απογοήτευση, αλλά και ερωτήματα. Απογοήτευση γιατί γίνεται για άλλη μία φορά κατανοητό ότι οι εδραιωμένες νοοτροπίες αλλάζουν πάρα πολύ δύσκολα, ακόμη και έπειτα από κρίσεις που υποτίθεται ότι έχουν προσθέσει νέες εμπειρίες και γνώση. Ερωτήματα που αφορούν τη δυνατότητα της χώρας να πραγματοποιήσει τα αναγκαία άλματα προς το μέλλον. Εξηγήσεις υπάρχουν και πολλές από αυτές ανατρέπουν καθιερωμένες απόψεις μαζί με αυτοχαρακτηρισμούς του παρελθόντος…

Ο λόγος για τη δημοσκόπηση της Pulse που τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής και δείχνουν ότι το 52% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και έπληξε την ανθρωπότητα είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα, το 41% πιστεύει (σίγουρα ή μάλλον) ότι πίσω από τη δημιουργία του κρύβονται φαρμακευτικές εταιρείες, μεγαλοεπενδυτές, ή χώρες και το 33% υποστηρίζουν (σίγουρα ή μάλλον) ότι ο νέος κορωνοϊός χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Παράλληλα, δημοσκόπηση της Prorata έδειξε ότι το 38%(!) των Ελλήνων τάσσεται κατά της εισαγωγής των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία (προφανώς με τη μορφή παιχνιδιών), το 44% δεν επιθυμεί να αναγράφεται η «διαγωγή» στα απολυτήρια, ενώ το 49% πιστεύει ότι είναι λάθος η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης. Αντίθετα, το 43% τοποθετείται ευνοϊκά απέναντι στη συγκεκριμένη αλλαγή.

Είναι αυτονόητο ότι στη δημοσκόπηση της Pulse οι περισσότερο μορφωμένοι, που πιθανώς ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό και με τους πιο εύπορους, υιοθετούν λιγότερο τις θεωρίες συνωμοσίας. Ταυτόχρονα οι νεότεροι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τα προσωπικά δεδομένα και μικρότερο φόβο απέναντι στον ιό. Το βασικό χαρακτηριστικό όμως, κυρίως στη δημοσκόπηση της Prorata, είναι ότι οι απαντήσεις έχουν έντονο ιδεολογικό-κομματικό χρώμα. Εκείνοι που δηλώνουν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ ή «αριστεροί» καταφεύγουν σε μεγαλύτερα ποσοστά στις θεωρίες συνωμοσίας, είναι πιο επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό, δεν θέλουν την εισαγωγή Αγγλικών στα νηπιαγωγεία, ούτε την αναγραφή της «διαγωγής» στα απολυτήρια. Στο αντίποδα σε όλα τα παραπάνω βρίσκονται οι οπαδοί της Ν.Δ., όσοι δηλώνουν «δεξιοί» και μαζί τους ταυτίζονται σχεδόν οι «κεντρώοι» του ΚΙΝΑΛ.

Τα συμπεράσματα κρύβουν κάποιες οδυνηρές αλήθειες, αλλά και εξηγούν κάποιες πραγματικότητες. Οτι δυστυχώς η έννοια της σημερινής Αριστεράς στην Ελλάδα τείνει να ταυτιστεί με τον αναχρονισμό, την έλλειψη λογικής και στοιχειωδών γνώσεων. Οι τοποθετήσεις του Ν. Φίλη και της Μπέττυς Σκούφα περί των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία το πιστοποιούν και έτσι εξηγείται η «μπουρδολογία» στη γενικότερη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν όμως ο αρχηγός του κόμματος δεν έχει μάθει ακόμη ότι «θετικός» είναι όποιος προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά, πού και πώς μπορεί να πορευτεί η χώρα με τόσο μεγάλα ποσοστά αναχρονιστών και «ψεκασμένων»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή