Η Ελλάδα; Σαν στο σπίτι μας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καραβάνια του οδικού τουρισμού άρχισαν να καταφθάνουν από βορρά μέσω Βουλγαρίας, όχι δίχως προβλήματα. Κάποια από αυτά, ήταν αναμενόμενα, κάποια όμως, όπως η διέλευση των Σέρβων, ανέκυψαν ως αποτέλεσμα κακών δικών μας χειρισμών. Ακόμα και έτσι, όμως, εκείνο που θα πρέπει να συγκρατήσουμε από την έναρξη της «καθόδου των μυρίων» είναι η τεράστια ελκτική δύναμη που η Ελλάδα ασκεί στην πίσω από τα σύνορα ενδοχώρα της και ακόμα πιο μακριά.

Οι ατέλειωτες ουρές στα σύνορα, οι οικογένειες Σέρβων, Βουλγάρων, Ρουμάνων, που περίμεναν σε δύσκολες συνθήκες, με τις ώρες, να διαβούν για να φτάσουν στις ακτές του Αιγαίου, επιβεβαίωναν αυτό που πολλά μέσα ενημέρωσης στις γειτονικές χώρες επισήμαναν τις τελευταίες μέρες, ότι, δηλαδή, οι συμπατριώτες τους «μόνο με χειροπέδες», δεν θα φύγουν για διακοπές στην Ελλάδα.

Στη Σόφια ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ εμφανίστηκε, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, έξαλλος με τη φυγή των Βουλγάρων προς την Ελλάδα, όταν εκείνος και η  κυβέρνησή του τους καλούσαν στο όνομα ενός «πατριωτικού τουρισμού» να παραθερίσουν φέτος στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Σέρβοι δίνουν ελκυστικά πακέτα στους πολίτες για να κάνουν διακοπές σε εσωτερικούς προορισμούς, το ίδιο και οι Ρουμάνοι και όσο για τους Βόρειους Μακεδόνες, η πολιτική τάξη της χώρας τρέμει στην ιδέα ότι στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου, ίσως χρειαστεί να στηθούν κάλπες στη… Χαλκιδική και την Πιερία.

Τα γαλανά νερά του Αιγαίου ασφαλώς και αποτελούν μαγνήτη για τους γείτονές μας, αλλά  υπάρχει και μια προαιώνια ώσμωση στις κοινωνίες που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα στη χώρα μας. Για τους γείτονες η Ελλάδα δεν είναι μια ξένη χώρα, τη βιώνουν ως καθημερινό προορισμό, όλο τον χρόνο, τη θεωρούν «δική» τους, έχουν αγορασμένα σπίτια, επιχειρήσεις, παιδιά που σπουδάζουν, ίδια φαγητά, και αποτελεί αυτό μια προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό μας. Καλός φίλος, Ρωμιός της Πόλης, μου έλεγε ότι ο Τούρκος δεν θα πάει για διακοπές στην Ισπανία ή την Ολλανδία, αλλά θα επιλέξει την Ελλάδα γιατί «αισθάνεται σαν στο σπίτι του».

Κάπως έτσι νιώθει ο Βούλγαρος από το Σαντάνσκι, ο Βόρειος Μακεδόνας από τη Γευγελή, ή ο Σέρβος από τη Νις. Και είναι αυτό ένας επιπλέον λόγος για να λένε ότι «σαν την Ελλάδα δεν έχει» και να υπομένουν αγόγγυστα την ταλαιπωρία στα σύνορα.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή