Θεωρείο (19/06/20)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτογκόλ

Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: άμα ανοίξει η συζήτηση περί ανασχηματισμού ποτέ δεν κλείνει, παρά μόνον εάν αυτός γίνει. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τα ήξεις αφήξεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λειτουργούν τελικά εις βάρος της ίδιας της κυβέρνησης. Η δημόσια παραδοχή περί σκέψης αλλαγών, άνοιξε τη συζήτηση. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κυβέρνηση όταν ανάμεσα στους υπουργούς πλανάται το ερώτημα εάν κάποιοι από αυτούς θα αλλάξουν; Πέραν αυτού, που δείχνει τον λάθος χειρισμό, η κυβέρνηση στο εν λόγω θέμα έπεσε σε επικοινωνιακό λάκκο και για έναν ακόμη λόγο. Η συζήτηση επισκίασε δύο σημαντικά γεγονότα: την επίσκεψη στο Ισραήλ και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg TV.

Λάθος συναγερμός

Οι παλινωδίες στο θέμα πάντως έχουν και την αστεία πλευρά τους, καθώς έχουν οδηγήσει σε δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως χθες δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η αναβολή λίγο έλειψε να δημιουργήσει νέο… συναγερμό, καθώς πολλοί την ερμήνευσαν ως προετοιμασία… μυστικού ανασχηματισμού. Η πραγματικότητα βέβαια ήταν πολύ πιο απλή, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση εργασίας με τον Κωνσταντίνο Ζούλα και τη διοίκηση της ΕΡΤ3 για το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ο μυστικός ανασχηματισμός, δηλαδή, ήταν φανερή επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Η ανεκδοτολογία του Βενιζέλου

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24 o Bαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε –και– για τα σενάρια που τον θέλουν να μπαίνει στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πώς το σχολίασε; Ως «ανεκδοτολογική αντίληψη της πολιτικής». Ο Βενιζέλος σημείωσε πως χρημάτισε ΥΠΕΞ ως κυβερνητικός εταίρος, άρα είχε την ευχέρεια να εφαρμόσει την πολιτική που θεωρεί εθνική. «Δεν είμαι για να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης όπου ο πρωθυπουργός, μάλιστα, είναι και συγκεντρωτικός και δικαιούται να είναι, και ρυθμίζει τα πάντα επί των λεπτομερειών, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου», πρόσθεσε. Με απλά λόγια, ο Βενιζέλος είπε πως δεν μπορεί να είναι υπουργός για να εκτελεί τις εντολές του Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως είχε αποκαλυπτική διάθεση, καθώς ανέφερε πως το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη είχε υπάρξει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και του είχε ζητηθεί η γνώμη του για τα εθνικά θέματα. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεχίστηκε. Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την ηγεσία του… ΚΙΝΑΛ. Κοινώς ο Βενιζέλος πορεύεται ως μοναχικός καβαλάρης.

Η παρατήρηση Τσοβόλα στον Παπαγγελόπουλο

Σε ιλαροτραγωδία, από κάθε άποψη εξελίσσεται η υπόθεση της Προανακριτικής με πολλές συζητήσεις πλέον να έχουν χάσει τη σοβαρότητά τους. Χαρακτηριστικό ένα χθεσινό επεισόδιο μεταξύ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του… δικηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα. Ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο πότε και πώς έγινε η γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Τον Τσίπρα τον γνώρισα παραμονές των εκλογών του 2012. Στο σπίτι των γονιών του», είπε ο Παπαγγελόπουλος. Οταν ρωτήθηκε από τον «γαλάζιο» βουλευτή για περισσότερες λεπτομέρειες διέκοψε τη συζήτηση ο Δημήτρης Τσοβόλας λέγοντας πως «αυτά δίνουν τροφή για δημοσιεύματα. Να μείνουμε στην υπόθεση». Ο Παπαγγελόπουλος ωστόσο επανήλθε λέγοντας «θα σας τα πω όλα», προκαλώντας νέα παρέμβαση Τσοβόλα. «Αυτά κάνουμε και θα παίζουν αύριο στα ΜΜΕ», είπε ο δικηγόρος. Τελικά ο Μαρκόπουλος πρότεινε χαμογελαστά στον Παπαγγελόπουλο να πάνε για… καφέ να του τα πει, με τον τέως υπουργό να απαντά «όποτε θέλετε». Αυτά…

Ο Βρούτσης για… MVP

Ενα ιδιότυπο πρωτάθλημα έδωσε στον… εαυτό του ο Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας μέτρησε τις ερωτήσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση συνολικά, τονίζοντας πως «εμείς (σ.σ. το υπουργείο Εργασίας δηλαδή) έχουμε απαντήσει στις περισσότερες», καταλήγοντας πως «άρα είμαστε πρωταθλητές των Επίκαιρων Ερωτήσεων». Φαντάζομαι πως MVP του πρωταθλήματος αυτοανακηρύχθηκε ο ίδιος.

Αόρατο νήμα

Πέρυσι, μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, πολλοί περίμεναν πως ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρεθεί δίπλα στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Το γεγονός πως ανέλαβε υπουργός έκανε πολλούς να μιλήσουν για σύννεφα στις σχέσεις τους. Η πραγματικότητα είναι, πάντως, διαφορετική. Η σχέση των δύο ζυμώθηκε σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όταν ο Μητσοτάκης επιδίωκε την πρωθυπουργία και ο Θεοδωρικάκος κρατούσε την επικοινωνιακή μπαγκέτα. Μπορεί ο Θεοδωρικάκος να μην είναι στο Μαξίμου, αλλά η σχέση τους παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Οπως μου έλεγε άνθρωπος που ξέρει τη σχέση τους: «Τους δένει ένα ισχυρό αόρατο νήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή