Θεωρείο (23/06/20)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμάζεται η λίστα

Μαθαίνω πως το κυνήγι της λίστας με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» ευτυχώς θα τερματίστει. Στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση είναι ειλημμένη για να δοθεί η λίστα «εντός των επομένων ημερών», όπως μου έλεγε κυβερνητική πηγή, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών που είχε προαναγγείλει ο Στέλιος Πέτσας σε μία από τις τελευταίες ενημερώσεις του.

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης

Από εκεί και πέρα, σας είχα γράψει και την περασμένη εβδομάδα πως δεν αποκλείεται να υπάρξει με κάποιον τρόπο και αντιπαραβολή με ποσά που είχαν δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα της λίστας, δεν αποκλείεται να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Βουλή να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εκεί ένα «όπλο» του πρωθυπουργού μπορεί να είναι τα ποσά που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρόταση Μεϊμαράκη στον Βέμπερ

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα η –εντεινόμενη– τουρκική προκλητικότητα. Το σχετικό θέμα έθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Μεϊμαράκης, που έχει ξαναθέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στα ευρωπαϊκά όργανα, ζήτησε να αναλάβει το ΕΛΚ σχετική πρωτοβουλία, ώστε να εισαχθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας πως αυτό συνιστά πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του, ο Βέμπερ συμφώνησε να θέσει το θέμα στο προεδρείο και στην Κ.Ο. του ΕΛΚ προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Συμμαχία του Νότου

Μένω στις Βρυξέλλες και στο έτερο μεγάλο θέμα, τον τουρισμό, που απασχολεί ευρύτερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στην τουριστική βιομηχανία θα χαθούν τουλάχιστον τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό προϊόν, το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο. Για την άμβλυνση των επιπτώσεων δραστηριοποιείται έντονα η Ελίζα Βόζενμπεργκ. Τελευταία πρωτοβουλία ήταν κοινό ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για την ανάκαμψη του τουρισμού και των μεταφορών στην Ε.Ε., σε συνεργασία με τη συνάδελφό της από την Πορτογαλία Μοντενέιρο ντε Αγκουϊάρ, όπου αμφότερες ήταν εισηγήτριες από το ΕΛΚ. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η κατάρτιση ειδικού κονδυλίου (γραμμής στον προϋπολογισμό) για τον τουρισμό στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027). Οι χώρες τους, άλλωστε, Ελλάδα και Πορτογαλία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Αλλαγή ατζέντας

Καλός ο «Μεγάλος Περίπατος», αλλά πρέπει να φύγει η ατζέντα από εκεί. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται πλέον ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα για την πρωτοβουλία του στο κέντρο της Αθήνας. Προς το παρόν, την υπεράσπιση του «Περιπάτου» έχει αναλάβει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης, που προσπαθεί με μπαράζ δικών του εμφανίσεων να μετριάσει τις αρχικά κακές εντυπώσεις. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος συνεχίζει, όπως σας είπα, τις παρεμβάσεις σε όλη την «επικράτεια» του δήμου. Είναι ενδεικτικό ότι, την εβδομάδα που πέρασε, ξεκίνησε μια αντι-γκράφιτι επιχείρηση στην Πατησίων, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν οι συντονισμένες δράσεις καθαριότητας σε πολλές γειτονιές.

Δεν αναγνώρισε το λάθος

Αλλάζει ή δεν αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει σχέση πλέον με τον παλιό εαυτό της, έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν μετά το τελευταίο σποτ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέπεσε σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα. Οχι επειδή κατηγόρησε δημοσιογράφους. Δεν είναι συντεχνιακό το θέμα. Αλλά επειδή τσουβάλιασε. Και το τσουβάλιασμα είναι από τη φύση του ολοκληρωτικό. Το λάθος, από την άλλη, θα πει κάποιος πως είναι ανθρώπινο. Το να μην το παραδέχεσαι, ωστόσο, είναι ακόμα χειρότερο. Η ανάρτηση, όπως φάνηκε, βρήκε αρκετά ευήκοα ώτα και αυτό… άρεσε προφανώς περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ από ένα πιο γενναίο mea culpa. Η φιλοσοφία, πάντως, της εύρεσης αντιπάλων δείχνει πως το DNA του παλιού ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ισχυρό και αντέχει.

Λαβράκι

Από την αλληλογραφία μεταξύ ΕΣΗΕΑ και Πάνου Σκουρλέτη βγήκε και ένα λαβράκι. Η Ενωση σε κάποιο σημείο αναφέρει τα εξής: «Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν. Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε». Η τελευταία φράση δεν ήχησε καθόλου θετικά στα αυτά πολλών στην Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή