Θεωρείο (24/06/20)

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχωρεί από την Z+D και την Endeavor η Μαρέβα

H Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα αποχωρήσει από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η σύζυγος του πρωθυπουργού ήδη βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης των μετοχών της στην εταιρεία Zeus + Dione, ενώ ταυτόχρονα προτίθεται να αποχωρήσει και από την αντιπροεδρία της οργάνωσης Endeavor στην Ελλάδα. Καμία από τις δύο πάντως δεν ήταν εύκολη απόφαση. Η μεν εταιρεία ήταν ένα δικό της δημιούργημα στο οποίο έχει αφιερώσει πολλές ώρες και ενέργεια, το δε παράρτημα της Endeavor στη χώρα μας ιδρύθηκε από εκείνη και είχε βοηθήσει πολύ στη διάδοση της επιχειρηματικότητας στους νέους. Προφανώς, όμως, η πολιτική έχει ένα τίμημα για όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν, ειδικά στην πολύ τοξική εποχή που ζούμε…

Ανοιγμα στην Παλαιστίνη

Σε τηλεδιάσκεψη δωρητών για την οικονομική ενίσχυση της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, συμμετείχε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Η είδηση ωστόσο δεν είναι εκεί, αλλά στην κατακλείδα της δήλωσής του με το πέρας της τηλεδιάσκεψης. Ο υπουργός σημείωσε πως «ως προς τη Λωρίδα της Γάζας, η σημερινή κατάσταση προσθέτει επιπλέον προκλήσεις σε μια ήδη σύνθετη πραγματικότητα», καταλήγοντας πως «ενημέρωσα τους συνομιλητές μου ότι η Ελλάδα, σε πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς, είναι διατεθειμένη να παράσχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της». Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια να μπλοκαριστεί η προαναγγελθείσα συμφωνία Παλαιστίνης – Τουρκίας για οριοθέτηση AOZ, όπως δήλωσε προχθές ο Παλαιστίνιος επιτετραμμένος στην Αγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, με τον εν Αθήναις Παλαιστίνιο πρέσβη πάντως να παίρνει αποστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκή για την Αθήνα που θέλει πάση θυσία να την μπλοκάρει. 

Η φωνή του Σαμαρά

Ο υπουργός Ανάπτυξης ουδέποτε έχει κρύψει τη συμπάθειά του στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν άλλωστε εκείνος που του άνοιξε τις πόρτες της Ν.Δ. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας στη Βουλή στον Νίκο Παππά, ο Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τη φήμη που τον συνοδεύει, υπερασπιζόμενος φανατικά τον πρώην πρωθυπουργό. «Κύριε Παππά, αφήστε τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει ο Σαμαράς και ας μείνετε στο τι κάνατε εσείς», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «το αν έχει πολιτικό θάρρος ή όχι ο Σαμαράς δεν θα το κρίνετε εσείς, κύριε Παππά. Το έχει κρίνει η πολιτική του διαδρομή όλο αυτό το διάστημα που ο ελληνικός λαός τον τίμησε με όλα τα αξιώματα. Ξέρετε τι άλλο τον έχει κρίνει; Η φράση που θα σας πάει μέχρι τέλους, όπως και σας πάει». Υπεράσπιση μέχρι κεραίας…

Διακριτική διαφοροποίηση

Τα όσα σας έγραφα χθες, για τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ «εντός των επομένων ημερών», επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας πως αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της εβδομάδας. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι άλλο. Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτονόητο ότι τα ποσά που δόθηκαν και που ήταν εξαιρετικά αναγκαία και κρίσιμα για την παρακίνηση των πολιτών να μείνουν στο σπίτι για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας «θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα». Αυτό περί αυτονόητου, μπορεί να θεωρηθεί και διακριτική μεν, σαφής δε διαφοροποίηση από την αρχική θέση της κυβέρνησης, που αρχικά έδινε την εντύπωση πως δεν το θεωρεί καθόλου αυτονόητο.

Αυτοδιοικητική σύναξη

Το αυτοδιοικητικό παρελθόν του Νίκου Χαρδαλιά είναι γνωστό, όπως και οι στενοί δεσμοί του με τον Βύρωνα, όπου υπηρέτησε 12 χρόνια ως δήμαρχος. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έχει αλλάξει γειτονιά, παραμένει μόνιμος κάτοικος Βύρωνα και ανάμεσα στις κυβερνητικές υποχρεώσεις του εξακολουθεί να ενημερώνεται τακτικά για τα τεκταινόμενα στον δήμο, όπως έκανε τη Δευτέρα το βράδυ με αυστηρά αυτοδιοικητική παρέα στην περιοχή. Σημειωτέον ότι ο Βύρωνας μετά τη θητεία Χαρδαλιά δεν ξαναβάφτηκε ποτέ «γαλάζιος».

Γενναιότητα

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν τόλμησε να πει μία αρνητική κουβέντα για το σποτ που δείχνει όλους τους δημοσιογράφους να τα παίρνουν. Η μόνη που βρήκε σχετικό θάρρος ήταν η Ολγα Γεροβασίλη, που το χαρακτήρισε μεν σατιρικό, αλλά ταυτόχρονα με «ατυχή παρουσίαση». Αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και «κεντρώα» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά στο Action24, τάχθηκε χωρίς την παραμικρή κριτική υπέρ του σποτ, τότε τη στάση της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ θα την έλεγε κανείς μέχρι και «γενναία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή