Θεωρείο (26/06/20)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπερπτήσεις… τυπωμένες

Eνα ιδιαίτερο στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται να του δείχνει κάποια χαρτιά. Oπως με πληροφόρησαν, επρόκειτο για τις υπερπτήσεις που έκαναν οι Τούρκοι στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. στον Εβρο, που είχαν τυπωθεί σε χαρτί. Ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε τον Eυρωπαίο αξιωματούχο πως τούτο συνέβη ως… αντίδραση στην επίσκεψή του, κάτι που, όπως είπε η πηγή μου, «του προξένησε σοκ». Θέλω να πιστεύω πως ήταν σοκ για… καλό, καθώς είναι χρήσιμο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να ξέρουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στα ευρωτουρκικά σύνορα. Κατά τα λοιπά, για να σας πω και τα χαριτωμένα της επίσκεψης, ο κ. Μπορέλ… κόλλησε σε ένα χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την αχανή έκταση που αποτελούσε την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μακιαβέλι και ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν». Η φράση του Νικολό Μακιαβέλι είναι όπως φαίνεται… παντοτινά επίκαιρη. Αυτήν επικαλέστηκαν χθες σε ένα διακομματικό «πηγαδάκι» βουλευτές, σχολιάζοντας στο Εντευκτήριο τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή τον στενό φίλο και συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το σχόλιο βεβαίως ειπώθηκε πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας άδειασε κατά το ήμισυ τον τέως υπουργό του. Και λέω κατά το ήμισυ, καθώς είναι η όλη στάση του που ερμηνεύεται διαφορετικά, ανάλογα από ποια οπτική το βλέπει ο καθένας. Και τον άδειασε και τον στήριξε μαζί. Εμπειρο στέλεχος της Αριστεράς σχολίασε, μάλιστα, δηκτικά πως ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζει πολύ συχνά την Πυθία του δελφικού μαντείου. Τα λέει όλα μαζί και ο καθένας διαλέγει…​​​​​​

Αποστάσεις Μαξίμου από Αδωνι

«Προσωπική αγανάκτηση» χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την εκτίμηση του Αδ. Γεωργιάδη πως η κ. Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των συντακτών, σημείωσε πως ο υπουργός Ανάπτυξης «δεν μίλησε ως υπουργός της κυβέρνησης, αλλά ως ένας πολίτης που εξέφρασε μια προσωπική αγανάκτηση για το γεγονός ότι η υπόθεσή του δεν έχει διαλευκανθεί εδώ και χρόνια» και συμπλήρωσε σαφώς πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών». Νομίζω πως η τοποθέτηση του κ. Πέτσα ήταν μια εύσχημη αποστασιοποίηση.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Δεν μπορεί, πάντως, να διαφύγει την προσοχή πως, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το «θέμα Παππά» ιεραρχήθηκε τέταρτο. Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε πρώτα στον τουρισμό, μετά στην οικονομία, τρίτο θέμα που έθιξε ήταν το μεταναστευτικό και τέταρτο το γνωστό πλέον και ως «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο κρίθηκε σκόπιμο όχι επειδή στο Μαξίμου δεν θεωρούν μείζον το θέμα με τον Νίκο Παππά, αλλά επειδή κρίνουν ως σημαντικότερη για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τη θετική ατζέντα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην οικονομία και στον τουρισμό. Και ορθώς.

«Μαζεύει» λάθη

Ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να «μαζεύει» προσωπικά τα λάθη των υπουργών του. Χθες, στην εκδήλωση στον ΣΕΤΕ, διόρθωσε μία ακόμα διυπουργική αστοχία που είχε δώσει το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει –δικαίως– για καταστροφική απόφαση. Αναφέρομαι στο θέμα των ξενοδοχείων καραντίνας, για το οποίο ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν υπάρχει λόγος να ισχύει για τα μικρά καταλύματα από τη στιγμή που θα έχουμε ολοκληρώσει τον προγραμματισμό για τα ξενοδοχεία καραντίνας σε όλους τους προορισμούς», προσθέτοντας πως το διευκρινίζει γιατί «υπήρχε μια μικρή σύγχυση γύρω από το ζήτημα αυτό». Oτι υπήρχε είναι γεγονός, απλά δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να «μαζεύει» διαρκώς υπουργικά λάθη και «θα φανεί στον ανασχηματισμό», όπως μου είπε κυβερνητική πηγή.

«Γαλάζιοι» δήμαρχοι για κλάματα

Θα έλεγα πως είναι για γέλια, αλλά δυστυχώς είναι μόνο για κλάματα. «Γαλάζιοι» δήμαρχοι δείπνησαν την Τετάρτη το βράδυ και επέλεξαν να καθίσουν κυριολεκτικά ο ένας κολλητά με τον άλλον, σαν να μην έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα με κορωνοϊό, πανδημία και lockdown. Αυτό, ωστόσο, που με προβληματίζει περισσότερο δεν είναι ο συνωστισμός, που θα μπορούσε κάποιος να πει πως ήταν απερισκεψία της στιγμής. Το χειρότερο όλων είναι ότι το διαφήμισαν εκ των υστέρων μόνοι τους στα social media σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο δε οικοδεσπότης Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, ήταν αυτός που έδωσε μόνος του στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, αναρτώντας την στα social media με την επισήμανση «εξαιρετική βραδιά»! Προφανώς και η επιθυμία να προβάλει την πρωτοβουλία του δεν του άφησε περιθώρια να σκεφτεί πως έδινε μόνος του στη δημοσιότητα μια απαράδεκτη εικόνα, με την οποία έβαζε… αυτογκόλ.

Δύο «γραμμές»

Να σας πάω λίγο στην Προανακριτική, που έριξε ολίγον άδοξα αυλαία χθες. Οσοι παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξή της το τελευταίο διάστημα –δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία– μου έκαναν μια ενδιαφέρουσα επισήμανση. Ο νομομαθής, λένε, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, νηφάλιος και δεν έριχνε λάδι στη φωτιά με τις τοποθετήσεις του. Αντίθετα, ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος Γιάννης Ραγκούσης ήταν της πιο σκληρής γραμμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Λάππα είχε αποδεχθεί την αρμοδιότητα της επιτροπής να δεχθεί το ηχητικό, ο Γιάννης Ραγκούσης έλεγε πως η επιτροπή δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή