Ο Ρεμπώ στην Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παρήγορο να βλέπεις κομματικούς αστέρες να πολιτεύονται ποιητικά. Να δίνουν λ.χ. νόημα στην περίφημη φράση του Αρθούρου Ρεμπώ «Je est un autre» («Εγώ είναι ένας άλλος»), που με τη συντακτική παραδοξότητά της πονοκεφάλιασε φιλοσόφους, ψυχαναλυτές και μεταφραστές. Πώς δικαιολογεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη μυριοστή δημόσια επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, που «πρέπει να μπει φυλακή»; Ποιητικά, πώς αλλιώς. Ρεμπωικά. Εφαρμόζοντας το «Je est un autre».

«Ο κ. Γεωργιάδης δεν μίλησε ως υπουργός της κυβέρνησης, αλλά ως ένας πολίτης που εξέφρασε μια προσωπική αγανάκτηση» απεφάνθη ο κ. Στέλιος Πέτσας. Προφανώς πριν μας ενημερώσει εγκύρως ρώτησε τον συνάδελφό του: «Ειπέ μοι, ω φίλτατε, για να ξέρω κι εγώ τι να τους πω. Μίλησες σαν πολιτικός; Σαν απλός πολίτης; Σαν αντιπρόεδρος; Σαν εκδότης και τηλεδιαφημιστής; Σαν σφόδρα αντιμητσοτακικός, όπως τότε, ή σαν σφόδρα μητσοτακικός, όπως τώρα; Σαν Αδωνης ή σαν Γεωργιάδης;». Πήρε την απάντησή του ο κ. Πέτσας κι ύστερα πήρε σβάρνα κανάλια και ραδιόφωνα ρωτώντας: «Σαν τι τον καλείτε τον κ. Γεωργιάδη; Σαν υπουργό ή σαν απλό πολίτη;». Ρώτησε τέλος και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη («Πρόεδρε, σαν τι τον έκανες υπουργό τον Αδωνη, σαν πολιτικό ή σαν πολίτη;») και, αφού σιγουρεύτηκε, γνωμάτευσε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας άλλος. Οτι επιτίθεται κάτι μήνες τώρα εναντίον της εισαγγελέως όχι για να παρέμβει ως εξουσιούχος στο έργο της Δικαιοσύνης, προς Θεού, αλλά με το ίδιο δικαίωμα που έχουμε όλοι οι απλοί πολίτες να βγαίνουμε στα κανάλια και να προπηλακίζουμε εισαγγελείς.

Ο κ. Νίκος Παππάς, στέλεχος τρανό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέθεσε σε κάποιον άλλον να μας πει ότι του αρέσει πολύ ο Ρεμπώ. Για να εξηγήσει τα δραματικώς ανεξήγητα, την αγοραία (σε λεξιλόγιο και ύφος, αλλά και σε περιεχόμενο) συζήτησή του με τον πολυπράγμονα κ. Σάμπυ Μιωνή μίλησε σαν να είχε υποβολέα τον Αρθούρο: «Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας». Σοβαρά; Πόθεν προκύπτει ότι ο κ. Παππάς μίλησε «προφανώς» σαν απονήρευτος ψυχοθεραπευτής και όχι σαν υπουργός, και δη μάγκας και καπάτσος;

Κοινή θα μπορούσε να είναι η απάντηση προς τους δύο «διπλούς» πολιτικούς, δάνειο από τον Ελύτη: «Από την άλλη μεριά είμαι ο ίδιος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή