Θεωρείο (28/06/20)

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μάνη ο Τζέφρεϊ Πάιατ

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ είναι λάτρης της χώρας μας και το δείχνει με κάθε ευκαιρία, ταξιδεύοντας ακόμα και στις πιο μικρές γωνιές της Ελλάδας. Το έπραξε τις προηγούμενες ημέρες, όταν βρέθηκε στη Μάνη, επισκεπτόμενος και το Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης όπου ένα χρόνο πριν του είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες μετά την πτώση που είχε με το ποδήλατο. Εκεί τον υποδέχθηκε ο γιατρός κ. Μαριόλης, που μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως του δώρισε ένα βιβλίο του Πάτρικ Λι Φέρμορ με τίτλο «Mani: Travels in the Southern Peloponnese». Το σχόλιο που ακολούθησε ήταν «για να τον συνοδεύει ο ήλιος της Μάνης, με έμπνευση στα ταξίδια του».

Ποδήλατο στη Μεσσηνία

Ο Αμερικανός πρέσβης πάντως μαθαίνω πως βρέθηκε και στην όμορη Μεσσηνία, όπου απόλαυσε μοναδικές διαδρομές με το ποδήλατο. Σε μερικές μάλιστα είχε παρέα και τον βουλευτή (Ευβοίας) της Ν.Δ. και γιατρό Σπύρο Πνευματικό, ο οποίος έχει περάσει μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ, καθώς έκανε ειδικότητα στο Χιούστον. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως ο Πνευματικός υπήρξε κολλητός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχολείο, όπου μοιράζονταν το ίδιο θρανίο.

Απόδραση για τον ΥΕΘΑ

Η Μεσσηνία, φαίνεται πως είχε την τιμητική της τις προηγούμενες μέρες, καθώς στην περιοχή βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο φόρτος εργασίας του υπουργού και η μόνιμη απειλή της Τουρκίας δεν του επιτρέπουν μακρινές αποδράσεις και η Μεσσηνία με απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα, είναι ιδανική για κάποιες ανάσες, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Το δώρο του Τασούλα

Σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας γευμάτισαν τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Οι δυο τους συνδέονται με στενή φιλία, συνομιλούν τακτικά και συχνά συντρώγουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος Τασούλας, γνωστός βιβλιοφάγος, έκανε δώρο ένα βιβλίο στον Δημητριάδη. Οπως έμαθα ήταν το «Ενας φιλέλλην για το 1821» του Αγγελου Βλάχου, ο οποίος πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα: αναφέρεται όχι μόνο στις φωτεινές στιγμές της Επανάστασης αλλά και τις σκοτεινές. Αν μη τι άλλο, επωφελές για την εθνική αυτογνωσία, καθώς ως γνωστόν εθνικόν είναι το αληθές.

Η Σύνοδος ανέβαλε… γάμο

Εντονες… διαταραχές στο κοινωνικό ημερολόγιο των ηγετών προκαλεί η επιλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να διεξαγάγει τη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 17-18 Ιουλίου. Την Παρασκευή 17 είναι τα 66α γενέθλια της Αγκελα Μέρκελ. Στις 18, η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν είχε προγραμματίσει τον γάμο της, τον οποίο ανέβαλε, για τρίτη φορά! «Είναι κρίμα, αλλά πρέπει να κοιτάξω τη δουλειά μου και να φροντίσω τα συμφέροντα της Δανίας», δήλωσε η Φρέντρικσεν. Οι αντιδράσεις του γαμπρού –ή ακόμα χειρότερα της πεθεράς– δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αν κρίνουμε ωστόσο από το «Borgen», τη διεθνώς επιτυχημένη σειρά για τη δανέζικη πολιτική σκηνή, που ρίχνει φως στους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας, η υπερβολική αφοσίωση στα ζητήματα του κράτους μπορεί να βλάψει σοβαρά την (προ-)συζυγική ισορροπία.

Το ευχαριστώ στη «Νίκη»

Με ικανοποίηση είδε η Νίκη Κεραμέως το αυξημένο ενδιαφέρον που κατεγράφη για τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, καθώς το project αποτελούσε μεγάλο στοίχημα τόσο για την ίδια όσο και για την κυβέρνηση. Η υπουργός Παιδείας είχε όμως ακόμα έναν λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη την προηγούμενη εβδομάδα: «Νίκη, σε ευχαριστούμε που μας κινητοποίησες» της είπε η Κροάτισσα ομόλογός της στην τελευταία τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών υπό την προεδρία της χώρας της. Η αναφορά της Μπλαζένκα Ντιβιάκ σχετίζεται με την πρωτοβουλία Κεραμέως αρχές Μαρτίου, όταν η Ελλάδα είχε ζητήσει από πολύ νωρίς έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Παιδείας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση.

«Ναι» στον Μεγάλο Περίπατο

Μετά τις πρώτες αρρυθμίες και γκρίνιες μαζί, φαίνεται πως το εγχείρημα του Κώστα Μπακογιάννη με τον Μεγάλο Περίπατο κερδίζει έδαφος. Δεν είναι μόνο η κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων, που καθημερινά πυκνώνει. Το πρώτο διαδικτυακό «γκάλοπ» που έγινε αυτή την εβδομάδα από γνωστή ιστοσελίδα (Athens Voice) με τη συμμετοχή αναγνωστών αφήνει θετικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, το 65% τάσσεται/ αξιολογεί θετικά το εγχείρημα. Ο Δήμος Αθηναίων, πάντως, όπως επισημαίνει και ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχίζει να αφουγκράζεται τις διαφορετικές φωνές και να ακούει τη δημόσια συζήτηση.

Φωνή βοώντος

Το είχαμε γράψει και τις προάλλες αλλά δεν φαίνεται να ίδρωσε το αυτί κανενός στην εξουσία. Στο υπουργείο Μεταφορών έχουν ξεχάσει την κυβερνητική υπόσχεση οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, χωρίς τα υπέρογκα πρόστιμα του παρελθόντος. Η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη βγει, με αποτέλεσμα οι πολίτες που ενδιαφέρονται να είναι χιλιάδες και να αναρωτιούνται γιατί αυτή η καθυστέρηση και ασυνέπεια.

Μουσαφίρηδες

Σκληρή κριτική από –σχεδόν– όλες τις πλευρές ασκήθηκε στον Νίκο Παππά στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Και λέω σχεδόν, καθώς υπήρχαν και φωνές που τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του τέως υπουργού. Μεταξύ αυτών, και οι Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το γεγονός πως και οι δύο υπήρξαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οδήγησε παλαιό στέλεχος του κόμματος να πει με συμπάθεια: «Εχουν ακόμα τη νοοτροπία του μουσαφίρη και η στάση αυτή τούς κάνει να νιώθουν πως γίνονται σαρξ εκ της σαρκός του κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή