Η χώρα πρέπει να γυρίσει αμέσως σελίδα

Η χώρα πρέπει να γυρίσει αμέσως σελίδα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδεμία έκπληξη. Ολα όσα αποκαλύφθηκαν από τη μυστική μαγνητοφώνηση της συζήτησης που είχε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή με το Νο 2 της κυβέρνησης Τσίπρα το 2016, Νίκο Παππά, αποδεικνύουν περίτρανα όλα όσα λέγαμε τόσα χρόνια για την αδίστακτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δείχνουν πεντακάθαρα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, στην προσπάθειά της να ελέγξει «τους αρμούς της εξουσίας», δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Και χρησιμοποιούσε το κράτος, τους θεσμούς και τις υπηρεσίες ως το μακρύ χέρι του Μαξίμου (και του υπουργείου Αμυνας) με στόχο να εκφοβίσει επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και να δαιμονοποιήσει πρόσωπα φίλα προσκείμενα προς τη Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Κρίσιμο ρόλο στην εξωθεσμική επιχείρηση ελέγχου της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έπαιζε ο –ακούνητος στη θέση τού αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης– Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος λόγω της πολυετούς θητείας του στη Δικαιοσύνη έλυνε κι έδενε με ανακριτές, εισαγγελείς και δικαστές για να εκβιάσει καταστάσεις, να φρενάρει ή να σπρώξει δικαστικές υποθέσεις, να στήσει δικογραφίες και κουκουλοφόρους μάρτυρες και να «λερώσει» με κάθε τρόπο τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Ολα αυτά είχαν ουσιαστικά αποκαλυφθεί προεκλογικά μετά και τη «φούσκα» της υπόθεσης Novartis, που από μείζον ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο έγινε προσπάθεια από τον κ. Παπαγγελόπουλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο, σύμφωνα με τη γραμμή Πολάκη «να βάλουμε και κανέναν μέσα για να κερδίσουμε τις εκλογές». Για να γυρίσει «μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη συμφωνία συμβιβασμού της Novartis με την αμερικανική κυβέρνηση, στην οποία γίνεται σαφές ότι στις παράνομες δοσοληψίες της εταιρείας μετείχαν γιατροί, υπάλληλοι της κρατικής μηχανής, αλλά όχι πολιτικά πρόσωπα.

Αλλο ένα φιάσκο, λοιπόν, της κυβέρνησης Τσίπρα ήρθε να προστεθεί σε όλα εκείνα τα τραγικά της πεντάχρονης διακυβέρνησής του – από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 που υποσχόταν τα πάντα σε όλους εν μέσω κρίσης, τον αδιέξοδο «τσαμπουκά» με τους Ευρωπαίους, την παρ’ ολίγον έξοδο από το ευρώ και το τρίτο μνημόνιο που έδωσε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη. Για όλα αυτά, αλλά και για την αδίστακτη προσπάθεια Παπαγγελόπουλου να βάλει στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ήδη. Και μάλιστα ακριβά. Κατατροπώθηκε από τη Ν.Δ. με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και με 8,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019.

Η χώρα «άλλαξε πίστα». Ηρθε σε συνεννόηση με την Ευρώπη, απέκτησε αναπτυξιακό σχέδιο και την έξωθεν καλή μαρτυρία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κατάφερε, επιπλέον, να αντιμετωπίσει με άριστο τρόπο την υγειονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη και έχει σκοτώσει παγκοσμίως μέσα σε τέσσερις μήνες σχεδόν 500.000 ανθρώπους. Και η κυβέρνηση έφτασε να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία, που με το ζόρι στεκόταν στα πόδια της μετά τα μνημόνια, χτυπήθηκε άγρια από την κρίση του κορωνοϊού και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι –ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στον τουρισμό–, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, θα περάσουν μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για να μπορέσουν να βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το νερό.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι βασανιστικοί για όλους. Για να προχωρήσουμε μπροστά και να καλύψουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα το χάσμα που διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια από την υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη, θα πρέπει η χώρα να ενώσει τις δυνάμεις της, να δουλέψει σκληρά και να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις παντού. Στην Παιδεία, στο συνταξιοδοτικό, στη Δικαιοσύνη, στην αγορά εργασίας, στην επέκταση των νέων τεχνολογιών, στη δημιουργία περισσότερων ανταγωνιστικών προϊόντων τα οποία θα μπορέσει να εξάγει η χώρα.

Και δεν φτάνουν αυτά. Χρειάζεται να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας που θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα φέρουν πίσω μέρος των 500.000 Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν τα χρόνια τις κρίσης στο εξωτερικό και μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει το τεράστιο αυτό άλμα είναι να υπάρξει ομόνοια και συνεργασία στο εσωτερικό της χώρας. Να μην αναλωθεί πάλι η πολιτική μας ζωή σε συγκρούσεις, ειδικά δικαστήρια, διχαστικό κλίμα και φαγωμάρα. Το «ή εμείς ή αυτοί» και η ρητορική μίσους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επαναληφθεί με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και ρεβανσισμούς από τη Ν.Δ. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα αν θέλουμε να προκόψει ο τόπος.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή συγκυρία, με τον επιθετικό γείτονα να προκαλεί καθημερινά, με το ζωνάρι του λυμένο, έτοιμος για καβγά. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, μετριο-πάθεια και εθνικό σχέδιο ανάταξης της χώρας για να γυρίσουμε αμέσως σελίδα και να πάμε μπροστά. Ωστε να μην γκρεμίζει ο ένας ό,τι έχτισε ο άλλος. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή