Δικαιωματική αφωνία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα περίμενε κανείς ότι μετά (α) την πολύκροτη συνέντευξη του κ. Αλέξη Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, (β) τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα υπέρ της νομοθέτησης πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια και (γ) το άρθρο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο ίδιο μήκος κύματος, πως στις περίφημες κοινότητες των ανά τη χώρα «δικαιωματιστών» θα άνοιγαν σαμπάνιες. Τέτοια ομοβροντία υποστηρικτικών θέσεων για τα χρόνια αιτήματα των ΛΟΑΤΚΙ από τον χώρο της Κεντροδεξιάς δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία η «συντηρητική» παράταξη έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Αλλά αντί η λεγόμενη «κοινότητα» να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να υποστηρίξει τις προοδευτικές φωνές εντός της κυβέρνησης, υποκρίνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Για την ακρίβεια η αμηχανία είναι τόσο εκκωφαντική, που όταν υπάρχουν «αντιδράσεις» είναι συνήθως επιθετικές και τόσο ιδεολογικά χρωματισμένες που εξηγούν τη μηδενική επιρροή των ακτιβιστικών οργανώσεων των ΛΟΑΤΚΙ στους ανθρώπους που θεωρητικά υποστηρίζουν (πόσο μάλλον στην ευρύτερη κοινωνία).

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε η συνέντευξη Πατέλη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, στο διαδικτυακό έντυπο «antivirus» αναρτήθηκε άρθρο γνώμης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οταν το προνόμιο των γκέι ανδρών γίνεται επικίνδυνο». Ο συντάκτης μάς προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να πει «συγχαρητήρια» στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού γιατί «σαν ένας ευκατάστατος γκέι άνδρας, δεν νοιάζεται που ξεπλένει τη Νέα Δημοκρατία και γίνεται ο “γκέι φίλος” που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Σπάνια μία και μόνο φράση μπορεί να αναδείξει τόσο θεαματικά τη βαθιά πολιτικο-ιδεολογική αγκύλωση των ανθρώπων που μπορεί να φωνάζουν κάθε μέρα για «δικαιώματα» αλλά στο τέλος της ημέρας το μόνο δικαίωμα που υπερασπίζονται είναι το δικαίωμα στο μοναχικό καλυβάκι ενός κομματικού παραμάγαζου. 

Ανάλογη αμηχανία παρατηρείται σε όλα τα κόμματα του «προοδευτικού» τόξου. Κανείς δεν περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ να πρωτοστατήσουν σε πανηγυρισμούς στην πλατεία Συντάγματος. Εδώ όμως ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διακομματική συνεννόηση σε ένα θέμα (τον πολιτικό γάμο) που φαίνεται ότι έχει ωριμάσει στους κόλπους της κοινωνίας και οι πολιτικοί μας δείχνουν αξιέπαινη διάθεση ευθυγράμμισης με τον μέσον όρο των πιο προοδευτικών συνιστωσών της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή