Πρώην πρωθυπουργός στη φυλακή;

Πρώην πρωθυπουργός στη φυλακή;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Παρίσια. Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί Σαρκοζί, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και παρ’ όλα αυτά η δημοκρατία δεν κατέρρευσε. Και οι δημοτικές εκλογές έγιναν την περασμένη Κυριακή και οι εφημερίδες σήμερα ασχολούνται με τα αποτελέσματά τους, την ήττα των υποψηφίων του Μακρόν και την άνοδο των οικολόγων-πράσινων. Κανείς δεν αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας πρώην πρωθυπουργός να μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή, αφού από τα πέντε χρόνια της καταδίκης του τα τρία είναι μόνον με αναστολή. Και κινδυνεύει, αν χάσει την έφεση, να εκτίσει τα υπόλοιπα δύο. Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε ότι ο κ. Φιγιόν ήταν επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος και ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017 δεν κατάφερε καν να περάσει στον β΄ γύρο. Είχε ήδη αποκαλυφθεί η υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του, η αργομισθία που ως βουλευτής είχε προσφέρει στη σύζυγό του Πηνελόπη, και σε δύο από τους τέσσερις γιους του. Αλλο περίεργο κι αυτό. Δηλαδή τι ήθελαν να κάνει με τη σύζυγό του; Να τη στέλνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ενώ, όπως ξέρουμε από τα καθ’ ημάς, τη δουλειά την κάνουν μια χαρά οι αστυνομικοί;

Τον κύριο Φιγιόν τον δίκασε ένα δικαστήριο που ελέγχει οικονομικά ζητήματα και τώρα πολλοί αμφισβητούν την ανεξαρτησία του. Επειδή μοιάζει με τη δική μας εισαγγελία διαφθοράς θα τους συνιστούσα να ρωτήσουν την κ. Τουλουπάκη με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία αυτού του τύπου των θεσμών. Ομως οι Γάλλοι είναι περίεργοι και αλαζόνες και δεν καταδέχονται να διδαχθούν από προχωρημένες δημοκρατίες σαν τη δική μας. Απόδειξη ότι δεν έχουν πεζοδρομήσει καμία από τις κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσάς τους. Εχουν βέβαια ευρύχωρα πεζοδρόμια χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία. Το άλλο περίεργο με αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι δεν πιστεύουν πως η δημόσια ζωή ρυπαίνεται από αυτούς που καταδικάζουν τα σκάνδαλα αλλά απ’ αυτούς που τα προκαλούν. Είναι γενικώς ανάποδοι. Ακόμη και τη φέτα, τους αρέσει να την τρώνε μουχλιασμένη και τη λένε ροκφόρ και τη μοσχοπουλάνε.

Εμείς ευτυχώς εδώ δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Εμείς τους πρώην πρωθυπουργούς δεν τους στέλνουμε στη φυλακή. Τους στέλνουμε σπίτι τους. Ή τους ψηφίζουμε ξανά όπως έγινε μετά το «βρώμικο ’89». Πολλοί νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επικαλείται επειδή θέλουν να στείλουν τον Τσίπρα σπίτι του. Λάθος. Με την πολιτική ευφυΐα τους, μάλλον πιστεύουν πως όλες αυτές οι υποθέσεις του μαγαζιού είναι η αρχή της πορείας για τη δεύτερη φορά αριστερά. Πέντε ακόμη ηχογραφήσεις να βγάλει ο κ. Μιωνή και να δείτε που το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή