Η Ελλάδα ως αντίδοτο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη», λέει ο Ρομπ Μπράιτον στον Στιβ Κούγκαν στο «Ταξίδι στην Ελλάδα», το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της ψυχο-γαστρονομικο-ταξιδιωτικής σειράς ταινιών του Μάικλ Γουίντερμποτομ (στα σινεμά αυτές τις ημέρες). Ο Μπράιτον είχε απλώς κουραστεί από τις πολλές μετακινήσεις, αλλά εμείς, καθισμένοι σε απόσταση από τις άλλες παρέες στο θερινό των Αμπελοκήπων, σε μία από τις πρώτες και διστακτικές ακόμη εξόδους αυτού του «ωραίου αλλά και επικίνδυνου» καλοκαιριού, το πήραμε σαν κοπλιμέντο. Ναι, είναι μεγάλη η Ελλάδα, δηλαδή συμπυκνωμένη· λίγα σημεία στον πλανήτη κρύβουν τόσες εναλλαγές τοπίου σε τόσο λίγο χώρο, τόση μαγεία, ασχέτως του ότι για να φτάσεις ώς εκεί θα πρέπει να υπομείνεις και ένα σωρό ασχήμιες και δοκιμασίες. Σε κάποιο σημείο της ταινίας, το δίδυμο των Βρετανών κωμικών οδηγώντας κάπου στην ενδοχώρα προσπερνούν έναν υπερχειλισμένο κάδο απορριμμάτων, με τις σακούλες να έχουν καλύψει το μισό οδόστρωμα. «Ελεος, Ελλάδα, έχεις 2.500 χρόνια ιστορίας», σχολίασαν με το μεστό τους χιούμορ, και συνέχισαν την οδύσσειά τους.

Πράγματι, οι δύο κωμικοί ακολουθούν αυτή τη φορά τα χνάρια του Οδυσσέα – κατά παραγγελία υποτίθεται του βρετανικού Observer. Χωράει ένα έπος σε έξι ημέρες; Εχουμε δει και πιο απίθανα πράγματα να συμβαίνουν. Ξεκινώντας λοιπόν από τα τουρκικά παράλια, το Τσανάκαλε και την αρχαία Τροία, περνούν στη Λέσβο, μετά συνεχίζουν για Χαλκιδική, Δελφούς, Αθήνα, Υδρα, Επίδαυρο, Μάνη, Πύλο, για να προσεγγίσουν τέλος την Ιθάκη, φαγωμένοι αλλά λαβωμένοι, σε ένα διαφορετικό, πιο εσωτερικό φινάλε, που ταίριαξε και με τη συγκυρία προβολής του φιλμ. Οπως και οι πρωταγωνιστές του, έτσι και όλοι μας τους τελευταίους μήνες αποκτήσαμε ξαφνικά επίγνωση του τι είναι σημαντικό και τι όχι, τις στιγμές που πρέπει να εκτιμάμε στο ταξίδι.

Σε πιο ταπεινή νότα, η ταινία διαφημίζει την Ελλάδα και το καλοκαίρι της στην πλέον κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η «Κ» την Κυριακή, μολονότι ένα μεγάλο ποσοστό των ξένων επισκεπτών (63,9%) θεωρεί ότι ένα ταξίδι στην Ελλάδα είναι σήμερα το ίδιο ή περισσότερο ελκυστικό σε σύγκριση με την προ COVID-19 εποχή, το παραπάνω δεν μεταφράζεται ακόμη σε κρατήσεις. Ο Γουίντερμποτομ είναι σαν να είπε στους συμπατριώτες του, «εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει αντίδοτο στο στρες της πανδημίας: ένα ταξίδι στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή