Γράμματα Αναγνωστών

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαρξ, ο Τσόμσκι και ο Nτόναλντ Τραμπ

Κύριε διευθυντά

Διάβασα τη συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι στο κυριακάτικο φύλλο της «Καθημερινής» (28/6/20) και όταν τελείωσα την ανάγνωσή της, ρώτησα τον εαυτό μου εάν έμαθα κάτι καινούργιο από αυτήν και η απάντηση, τελείως αυθόρμητη, ήταν τίποτα απολύτως. Μια ολόκληρη ζωή τις ίδιες διαπιστώσεις, ξανά και ξανά, και τίποτα παραπάνω. Διάβασα δε και το ανέκδοτο πως η Κούβα, όπου το οικογενειακό κατεστημένο καλά κρατεί, μας έσωσε και από τον κορωνοϊό με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού το οποίο ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δεν προνόησε να έχει διαθέσιμο!

Δεν είναι μόνον ο Τσόμσκι, υπάρχουν και άλλοι πολλοί σαν αυτόν, ιδίως στις ΗΠΑ, που είναι οπαδοί της ρήσης «η επανάληψη είναι η μήτηρ της μάθησης» και επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια για να βοηθήσουν δήθεν στην επιτάχυνση της πολιτικής ωρίμανσης των Αμερικανών, οι οποίοι απέδειξαν στην πράξη την πολιτική τους ωρίμανση εκφραζόμενη διά της άσπρης δύναμης στις τελευταίες εκλογές, εκλέγοντας την «εκτός» κατεστημένου και αμόλυντη προσωπικότητα, ονόματι Ντόναλντ (οποία δυσφήμιση του ονόματος που φέρει ο συμπαθής Ντόναλντ Ντακ) Τραμπ!, ο οποίος μάλιστα επαίρετο, κιόλας, για το ανδραγάθημα της εκπληκτικής φοροδιαφυγής του, διδάσκοντας την ανθρωπότητα πώς να κλέβει κανείς το κράτος και να μη σε πιάνει η εφορία, κάτι που το έκανε πριν από αυτόν και συνεχίζει να το κάνει αποτελεσματικά και η μαφία, η οποία με τα «κέρδη» της χρηματοδοτεί, υπό μορφή επένδυσης, την επανεκλογή πολιτικών που διακηρύττουν πως θα μας σώσουν. Γι’ αυτά τίποτα το ιδιαίτερο δεν ακούμε από τον κ. Τσόμσκι, πέρα από καλές προθέσεις, τις οποίες περίμενε από τον γερουσιαστή Σάντερς, όταν ακόμα ήταν στην εκλογική κούρσα, να τις υλοποιήσει εάν εκλεγόταν πρόεδρος, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Τσόμσκι στην εν λόγω συνέντευξη. Οπαδός και ο Σάντερς της λογικής:

Η Αμερική χρειάζεται μια χαρισματική αρχηγική προσωπικότητα με όραμα, εννοώντας, προφανώς, τον εαυτό του, που θα καταπολεμήσει την άδικη κατανομή του πλούτου με πλαίσιο τον σοσιαλισμό! Δηλαδή, να μετακομίσουμε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, εκεί όπου διδασκόμαστε πως η περιουσία του λαού τσεπώνεται από τους σωτήρες του! Εκτός και εάν εννοούσε το σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο, όπως αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου τον φιλελεύθερο καπιταλισμό τον βαφτίζουμε σοσιαλδημοκρατικό καπιταλισμό και συνεχίζουμε τις δουλειές μας ως συνήθως και μάλιστα εν ονόματι της ανύπαρκτης δημοκρατίας.

Μου θυμίζει όλη αυτή η ιστορία την περίπτωση του Ευγένιου Μακάρθι, τότε κι αυτός υποψήφιος πρόεδρος, όταν τον ρώτησα σε ένα γεύμα στη Νέα Υόρκη, παρόντος και του Ανδρέα Παπανδρέου, τι θα κάνει εάν εκλεγεί πρόεδρος και μου απάντησε, έχοντας, προφανώς, υπόψη του τις δυσκολίες, θα πάρω την καρέκλα μου και θα μετακομίσω στο Πεντάγωνο και θα προσπαθήσω! Να μην του ευχηθώ καλή επιτυχία; Καμιά σκέψη για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές προς την κατεύθυνση απεξάρτησης της φερόμενης τότε και τώρα δημοκρατίας από τη διαπλοκή κάθε μορφής.

Τι κι αν ο Τσόμσκι διαθέτει τόσες αναφορές για τα γραφόμενά του. Οσο αυτές βοήθησαν τον Μαρξ να λύσει τα λαϊκά προβλήματα μέσω του προλεταριάτου και της βίας, άλλο τόσο θα σώσουν τους πολίτες οι πολλές αναφορές στον Τσόμσκι. Νέους πραγματικά δημοκρατικούς θεσμούς για τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων, για αρχή, ώστε να απαλλαγούν από την έντονη διαπλοκή και την εξάρτησή τους από τα ιδιωτικά κέντρα εξουσίας, έχει άμεση ανάγκη η χώρα μας «Δούρειος Ιππος της Δημοκρατίας», εκδόσεις Αμμων.

Θεοδωρος Σταθης

Πρώην υπουργός

Tο βεληνεκές της διπλωματίας

Κύριε διευθυντά

Τα συμφέροντα της Ελλάδας απέναντι στην αυταρχική Τουρκία είναι τοποθετημένα στην πλευρά της ειρηνικής συνύπαρξης σε συνδυασμό με την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι απαντήσεις στην Τουρκία δεν πρέπει να υπαγορεύονται από το θυμικό ή να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Οσον αφορά δε τις επίμονες ερωτήσεις των καναλιών, συνήθως προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, όπως «Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία πατήσει το πόδι της στη γραμμή», θεωρώ πως η καλύτερη απάντηση είναι: «Επόμενη ερώτηση».

Μέχρι σήμερα, από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις μας γενικά τηρείται η σωστή θέση της ειρηνικής συνύπαρξης. Το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι στην Ευρωζώνη (μέγιστο επίτευγμα δύο πρωθυπουργών και του λαού φυσικά) μας δίνει αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με την Τουρκία.

Ηδη με τα ανωτέρω εφόδια καθώς και με τις σχέσεις διπλωματίας και με άλλα κράτη –όπως γίνεται στον παρόντα χρόνο– μάλλον η εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα είναι δυσμενής για τη χώρα μας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντούν τα «κανόνια της λογικής», έχοντας υπ’ όψιν και τη ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού ότι «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ

Ιστορία της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2020, σε δημοσίευση με τίτλο «Επέτειοι – Γεγονότα» παρατίθεται γραμματόσημο που αναγράφει «Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – 50 χρόνια από την ίδρυσή της». Διευκρινίζεται ότι η ΣΣΑΣ είναι μετονομασία και συνέχεια της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, η οποία ιδρύθηκε το 1926 στην Αθήνα και μετεφέρθη στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη το 1947.

Σε αυτήν φοιτούσαν σπουδαστές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Κτηνιατρικής. Από το έτος 1970 φοιτούν επίσης σπουδαστές Οικονομικών, Νομικών κ.λπ. Η ΣΙΣ έχει δώσει στις Ενοπλες Δυνάμεις άριστους επιστήμονες. Τόσον ο πατέρας μου Σπυρίδων Γοργογιάννης, απόφοιτος της ΣΙΣ το έτος 1934, όσον και εγώ, απόφοιτος του έτους 1971, και εν ονόματι όλων τιμούμε την ένδοξη ιστορία των επιστημονικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ελπίζουμε να εορτάσουμε την εκατονταετηρίδα της σχολής το 2026!

Δρ Δημητριος Γοργογιαννης

Χειρουργός θώρακος – αγγείων, αντιπτέραρχος ε.α.

Τις πταίει τελικώς για την εκατόμβη;

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 3/7 υπό τον τίτλο  «Λεπτές ισορροπίες για το Μάτι» καθώς και στην κυριακάτικη «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Αναζητώντας χρυσή τομή για το Μάτι» αφήνετε να εννοηθεί ότι, κατά τη γνώμη του κ. υπουργού, για ό,τι συνέβη στην περιοχή αυτή έφταιγαν τα αυθαίρετα.  Επειδή ήμουν εκεί, απορώ με αυτή τη ρητορεία της κυβερνήσεως, που συμπίπτει άλλωστε με αυτήν του κ. Καμμένου. Φαίνεται σαν να γίνεται προσπάθεια ν’ απενοχοποιηθούν οι βασικές αιτίες της καταστροφής.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας τις υπενθυμίσω, και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου όλοι οι Ματιώτες που έζησαν αυτή την τραγωδία.

1) Η απουσία της Πυροσβεστικής καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να καούν έως και τα φύκια.

Φταίνε για αυτό τα αυθαίρετα;

2) Η απόφαση της Τροχαίας να στείλει στο Μάτι όλα τ’ αυτοκίνητα που κινούνταν στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Φταίνε για αυτό τα αυθαίρετα;

3) Η αδιαφορία της Πολιτικής Προστασίας. Ο δήμαρχος, η περιφερειάρχης και η Αστυνομία ήταν άφαντοι. Κανένας δεν υπήρχε να συντονίσει αυτό που συνέβαινε.

Φταίνε και για αυτό τα αυθαίρετα;

Μαρινα Τουπαϊ

Κάτοικος Ματιού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή