ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τη χρήση της μάσκας μέχρι τα πανηγύρια

Οσο απλά και κατανοητά μοιάζουν τα βήματα της προστασίας από τον κορωνοϊό, τόσο περίπλοκα και κοινωνικά ανεφάρμοστα αποδεικνύονται.

Οι αποστάσεις δεν τηρούνται, οι συνωστισμοί επιστρέφουν, οι μάσκες φαίνεται να χαρακτηρίζουν τους πολύ σχολαστικούς, τα αντισηπτικά παραμένουν σε χρήση, αλλά από μόνα τους δεν σώζουν την κατάσταση. Πριν από ένα μήνα το πρόβλημα εντοπιζόταν στα μπιτς μπαρ και στις παραλίες. Επιβλήθηκαν πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές περιόρισαν –ενδεχομένως– την ανεξέλεγκτη διάθεση για παραβίαση κάθε περιοριστικού μέτρου και πρωτοκόλλου.

Και ύστερα άρχισαν να καταφθάνουν τουρίστες, τα κρούσματα να αυξάνονται και να δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς, χθες ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις αφίξεις κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Τα ανοικτά μέτωπα, αντί να περιορίζονται, αυξάνονται. Δεν είναι μόνο οι «εισερχόμενοι».

Παρά τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα της διασποράς, σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας διοργανώνονται πανηγύρια. Πριν από λίγες μέρες στην Αλίαρτο, πρόσφατα στην Κοζάνη, άναψαν το γλέντι και οι χοροί, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται πολύ θορυβημένοι, κάποιοι ζητούν να απαγορευτούν για φέτος τα πανηγύρια, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Και αφού εξαντληθούν τα «πρέπει» και τα «οφείλουν», μαζί με την αυστηρότητα των υποδείξεων από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς, τι απομένει; Τι μπορεί να περιορίσει την εμφανή χαλάρωση, την οποία διαδέχονται αλλεπάλληλοι συναγερμοί; Ο «άγνωστος» SARS-CoV-2 και η επίμονη παρουσία του σε όλον τον πλανήτη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Και όμως.

Χρειάστηκε να περάσει η πανδημία σε αυτή τη φάση, της άρσης των απαγορεύσεων, για να φανεί ότι η έννοια της ατομικής ευθύνης υπερεκτιμήθηκε. Οι υπερθετικοί βαθμοί έχουν εξαντλήσει και εξαντληθεί, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με μια προσωπική κλίμακα αξιολόγησης και ιεράρχησης. Φιλτράρει και προσαρμόζει την κάθε πληροφορία ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες του. Εν ολίγοις, ακούει ό,τι τον εξυπηρετεί, ερμηνεύει τις οδηγίες όπως επιθυμεί. Από τη χρήση της μάσκας μέχρι τα πανηγύρια. Ο κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο τα συστήματα υγείας, αλλά και την ωριμότητα των ανθρώπων, τη συνοχή των κοινωνιών, τη δυνατότητα αυτοελέγχου. Η εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στους θεσμούς δεν μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη.