Θεωρείο (12/07/20)

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις πίεσαν το ΚΙΝΑΛ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε έπειτα από καιρό το ΠΑΣΟΚoΚΙΝΑΛ, μετά την ηχηρή δια-φοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη στην ψηφοφορία για τις πορείες. Τα λοιπά τα ξέρετε. Το ερώτημα είναι γιατί η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε να συνταχθεί με την κυβερνητική πρόταση, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε επιλέξει τη σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κάτι που έδωσε την αίσθηση «αλλαγής κατεύθυνσης». Η απάντηση κρύβεται στις δημοσκοπήσεις. Η συνεχής αύξηση της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ανάγκασε την πρόεδρο του κόμματος να πάρει τη σχετική απόφαση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τον πάλαι ποτέ ριζοσπαστικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Οι δύσκολες εξισώσεις για το ΚΙΝΑΛ πάντως δεν τελειώνουν με αυτό τον ελιγμό. Το στρατηγικής φύσεως ερώτημα παραμένει: αν το ΚΙΝΑΛ θέλει να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει πιο αριστερά. Αν θέλει να συγκρατήσει τους νυν ψηφοφόρους του που βλέπουν θετικά τον Μητσοτάκη πρέπει να κινηθεί πιο συντηρητικά. Το δίλημμα παραμένει.

Επέτειος με νοσηλευτές και ντελιβεράδες

Με πολλές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα εορταστεί η φετινή, 46η στη σειρά, επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που είναι και η πρώτη που θα έχει οικοδέσποινα (στη φωτ. η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου) και όχι οικοδεσπότη. Οι βασικότερες διαφορές έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού. Ο αριθμός των προσκεκλημένων θα πέσει στο 1/3 και έτσι στον κήπο θα βρεθούν περίπου 500 άτομα από 1.500 περασμένων ετών. Οι βουλευτές αναμένονται στους 60 σύνολο και το κάθε κόμμα θα εκπροσωπηθεί αναλογικά. Πρόσκληση έχουν λάβει οι υπουργοί, αλλά όχι οι υφυπουργοί. Ενδιαφέρον, πάντως, από απόψεως φυσιογνωμίας της εκδήλωσης έχει και το γεγονός πως στις λίστες των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως νοσηλευτές, κούριερ, ντελιβεράδες και υπάλληλοι σούπερ μάρκετ.

«Περσικός παράδεισος»

Οποιος μπει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα δεν μπορεί παρά να μην εντυπωσιαστεί από τον διάκοσμο, η ιστορία του οποίου είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα καθώς τέμνει την ελληνική ιστορία. Η αίθουσα, λοιπόν, που παλαιότερα χρησίμευε για το απογευματινό τσάι της βασίλισσας είναι ενδεδυμένη με πλακάκια Ιζνίκ, που πήραν την ονομασία τους από τη Νίκαια της Βιθυνίας όπου υπήρχαν εργοστάσια παραγωγής. Εκεί δούλευαν πολλοί Ελληνες εργάτες, οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν και απορροφήθηκαν σε εργοστάσια στον Πειραιά συνεχίζοντας την τέχνη που ήξεραν. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζοντας τη δεινή θέση των Μικρασιατών παράγγελνε μεγάλες ποσότητες από τα εν λόγω πλακάκια για τα δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων ήταν και η Βουλή. Τα πλακάκια στο γραφείο του προέδρου, που αναπαριστούν έναν παράδεισο με πουλιά, τοποθετήθηκαν εκεί στα τέλη του 1920, φτιαγμένα από Ελληνες εργάτες της Μικράς Ασίας.

Λακωνική απάντηση

«Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι ταξική». Σε αυτό τον παραλογισμό που ειπώθηκε από την αντιπολίτευση απάντησε την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσπαθώντας να εξηγήσει πως δεν είναι ελέφαντας. Και το εξήγησε λακωνικά – Λακεδαιμόνιος ων– και πειστικά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως η ψηφιοποίηση του κράτους, όχι μόνο δεν είναι ταξική, αλλά το αντίθετο, καθώς μειώνει τις ανισότητες για τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, για τις εργαζόμενες μητέρες και βοηθάει εντέλει στην κοινωνική συνοχή. Είπε όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: καταπολεμά τη διαφθορά γιατί «δεν μπορείς να διαφθείρεις το μηχάνημα». Αντίρρηση κανείς;

Αθηναϊκές πληγές

Μία μεγάλη πληγή του αστικού ιστού της Αθήνας ετοιμάζεται να κλείσει με κυβερνητική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, προωθείται λύση στο ιδιοκτησιακό ζήτημα των δύο κινηματογράφων στη Σταδίου αλλά και του παλιού κτιρίου της Costa Boda, που είχαν καεί στις φωτιές του κέντρου 2010 και 2012. Επειτα από ενέργειες των ιθυνόντων του ιδρύματος Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία και του υπουργού Επικράτειας Γ. Γεραπετρίτη είναι έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει πλέον να προχωρήσουν και οι εργασίες αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του κλεινού άστεως.

Ανασχηματισμός και νέοι

Και νέα πρόσωπα αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αξιοποιηθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό. Αλλά η νεότητα δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο, καθώς πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρότητα λόγων και έργων. Ενα τέτοιο πρόσωπο θεωρείται πως είναι ο 36χρονος δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας, που εκλέγεται στη Δυτική Αττική, ο οποίος κατά πολλούς ανήκει στους πιο αξιόλογους της νέας γενιάς.

Στο τουρκικό μικροσκόπιο

Καθόλου δεν άρεσε στους γείτονές μας η πρόσφατη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. «Γενί Σαφάκ» και «Χουριέτ» χρησιμοποίησαν σε άρθρα τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά του Προκαθημένου χαρακτηρίζοντάς τον «αρχι-βρωμερό» και «βλαμμένο». Η «Χουριέτ» μάλιστα λέει πως αν ανοίξει η Αγία Σοφία (σ.σ.: σαν τζαμί) θα έχει συμβάλει σε αυτό και ο συγκεκριμένος Αρχιεπίσκοπος. Πλην των παραπάνω, πάντως, που ειπώθηκαν δημόσια, ο Ιερώνυνος έχει μπει πλέον στο μικροσκόπιο του βαθέος τουρκικού κράτους και παρασκηνιακά, καθώς στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου θεωρούν πως είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Quiz

Ποια υφυπουργός της κυβέρνησης που εθεωρείτο σίγουρη για αποχώρηση οδεύει προς παραμονή;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή