Στο πλευρό της κάθε Τούνη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι άνθρωπος είναι; Σηκώθηκε κανονικά σήμερα και ήπιε καφέ; Καπνίζει; Φιλάει τη μητέρα του στο μάγουλο όταν τη βλέπει; Εχει κοπέλα; Εχει κρατήσει φιλίες από το σχολείο; Εχει περάσει έστω φευγαλέα μια ιδέα ενοχής από το μυαλό του; Την απόδιωξε ή εμφυτεύθηκε μέσα του σαν μουτζούρα σε ένα ενδόμυχο ποινικό μητρώο; Οσο και να προσπαθείς, δεν μπορείς να σκιαγραφήσεις αυτόν που αποφασίζει να βλάψει τόσο βάναυσα μια γυναίκα. Που μαγνητοσκοπεί τη μεταξύ τους ερωτική πράξη, για να τη διακινήσει έπειτα στο web, είτε από καθαρή κακία είτε για οικονομικό όφελος, κανείς δεν ξέρει ακόμη. Που τη βγάζει φωτογραφίες όταν κοιμάται, και πάλι για να τροφοδοτήσει τα πορνογραφικά σάιτ. Τι άνθρωπος είναι αυτός; Και πόσοι είναι σαν και αυτόν;

Η Ιωάννα Τούνη είναι το τελευταίο γνωστό θύμα, μα ο κίνδυνος παραμονεύει για όλες (90% των θυμάτων είναι γυναίκες). Μια λάθος γνωριμία, μια βραδιά διασκέδασης –την τελευταία φορά που τσεκάραμε, το εφήμερο σεξ δεν απαγορεύεται– και οποιαδήποτε μπορεί να βρεθεί στη θέση του θύματος, με τις φωτογραφίες ή και και το βίντεο των προσωπικών της στιγμών βορά στο φιλοθέαμον κοινό του Ιντερνετ. Το αδίκημα είναι περισσότερο γνωστό ως «εκδικητική πορνογραφία», αλλά ακριβέστεροι είναι οι όροι «μη συναινετική πορνογραφία», διαδικτυακή εκμετάλλευση, σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) ή «σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας», καθώς «οι δράστες δεν είναι κατ’ ανάγκην σύντροφοι ή πρώην σύντροφοι και το κίνητρο δεν είναι πάντα η εκδίκηση» (Εφ.Συντ., 27.01.19). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη διαδικτυακή διανομή φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς τη συναίνεση του ατόμου που πρωταγωνιστεί σε αυτά. Για το θύμα, οι επιπτώσεις είναι ολέθριες. Δεν είναι μόνον η οικονομική αιμορραγία λόγω του δικαστικού αγώνα ή του εκβιασμού, αλλά κυρίως η ηθική βλάβη. Το θύμα ενοχοποιείται, μετατρέπεται σε θύτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του και την ψυχική του υγεία. Ο σύντροφος της Ιωάννας Τούνη, μολονότι όπως είπε η ίδια γνώριζε τα πάντα για εκείνη τη βραδιά, δεν «άντεξε» την κυκλοφορία του βίντεο και απομακρύνθηκε. Υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Κορίτσια έχουν φτάσει ώς την αυτοκτονία, λυγίζοντας από τον εκβιασμό.

Ο αγώνας για δικαίωση είναι μακρύς. Ακόμη και εάν υπάρξει καταδίκη και εντολή το υλικό να «κατέβει» από το Ιντερνετ, ο φόβος ότι κάποιος, κάπου, κάποτε θα το ξαναδιακινήσει είναι παραλυτικός. Απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό, στεκόμαστε στο πλευρό της Τούνη και της κάθε Τούνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή