Θεωρείο (15/07/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Presidency, όχι… Presidensy

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Πληκτρολογώντας presidency.gr θα μπείτε στο επίσημο site της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πληκτρολογώντας όμως presidensy.gr, δηλαδή με ένα s αναγραμματισμό, γίνεται αναδρομολόγηση και θα πάτε στο προσωπικό site του Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν ξέρω τίνος έμπνευση ήταν αυτό και πώς προέκυψε, αλλά είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε δύο Προέδρους και ένα γράμμα διαφορά. Οποιου πάντως ήταν έμπνευση η συγκεκριμένη αναδρομολόγηση πρέπει να τον καλέσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να του πει να αφήσει τις αναδρομολογήσεις και να έρθει στον… ίσιο δρόμο.

Δύο βασικές ημερομηνίες για ανασχηματισμό

Εχοντας φτάσει μέσα Ιουλίου, οι «ανοιχτές» ημερομηνίες για ανασχηματισμό έχουν γίνει πλέον πολύ συγκεκριμένες και ουσιαστικά είναι δύο. Το πρώτο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, είναι οι διορθωτικές κινήσεις να γίνουν στα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για μία νεκρή περίοδο –όπως είχε πει ο Γιώργος Γεραπετρίτης– που θεωρείται κατάλληλη καθώς είναι μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη της «νέας σεζόν», δίνοντας χρόνο στους νέους υπουργούς να «εγκλιματιστούν». Το δεύτερο σενάριο λέει πως ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει τέλη Αυγούστου. Οι υποστηρικτές της άποψης λένε πως τότε θα έχουν φανεί πλήρως και τα αποτελέσματα από την τουριστική σεζόν και ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πάρει πιο στοχευμένες αποφάσεις. Εδώ όμως υπάρχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, που νομίζω πως ο πρόεδρος Μητσοτάκης θα το λάβει υπόψη του. Τα τέλη Αυγούστου δεν είναι τόσο «νεκρός» χρόνος, καθώς τότε ξεκινάει η νέα σεζόν, επίκειται η ΔΕΘ που όση λάμψη και να έχει χάσει παραμένει πολιτικό ορόσημο, και ένας ανασχηματισμός θα επισκιάσει επικοινωνιακά την πολιτική επικαιρότητα. Επειδή, πάντως, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο Ισραήλ πως θα πάρει αποφάσεις και πάλι σε βουνό, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως η επίσκεψη στα ορεινά έγινε, αφού πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στα Τζουμέρκα.

Ενας Αθηναίος για τη Θράκη

Πολλοί μιλούν για τη Θράκη, λίγοι πράττουν. Χθες, ωστόσο, ήταν μία καλή μέρα για την ακριτική περιοχή, καθώς ψηφίστηκε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα για την εξόφληση των επιδοτήσεων του κράτους προς τις καταπονημένες επιχειρήσεις της Θράκης και άλλων ευάλωτων περιοχών, που χρωστούσε από το 2010. Η εν λόγω τροπολογία, όπως μαθαίνω, ήταν το αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης δύο βουλευτών, του Δημήτρη Καιρίδη (Β1 Αθηνών, φωτ.) και του Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπη). Και, καλά, για τον Συτλιανίδη είναι λογικό, καθώς εκλέγεται στη Θράκη, ο Καιρίδης όμως δεν έχει άμεσο πολιτικό όφελος από την πρωτοβουλία, κάτι που κάνει την προσπάθεια αξιέπαινη, καθώς η Θράκη έχει πολλές και μεγάλες ανάγκες, που είναι εθνική και όχι τοπική υπόθεση. Σημειώνω πάντως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κατήργησε την επιδότηση των επιχειρήσεων της περιοχής το 2016, ήρθε πριν από λίγες εβδομάδες, να εγκαλέσει την κυβέρνηση που δεν τις πληρώνει, με ερώτηση μεγάλου μέρους της Κ.Ο.

Ο ευχές Σταϊνμάγερ στον Παυλόπουλο

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει δημιουργήσει ισχυρές φιλίες κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής. Μία από αυτές είναι με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες του έστειλε με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του μία θερμή επιστολή.  Ο Γερμανός πρόεδρος του έγραφε, μεταξύ άλλων, πως «η σκέψη μας είναι κοντά σου και στη Βλασία (σ.σ. σύζυγο του κ. Παυλόπουλου) και ελπίζουμε να περάσετε όμορφα μαζί και φυσικά όχι μόνο στις 10 Ιουλίου». Το μήνυμα του Γερμανού προέδρου δεν μπορούσε να μην έχει και πολιτική χροιά, καθώς σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται στα όσα πέρασε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία και στις προσπάθειες του τέως Προέδρου ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

Επιστολή προς… πάσα κατεύθυνση

Επιστολή προς τα κόμματα-μέλη του ΕΛΚ, τόσο για την Αγία Σοφία όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις, απέστειλε ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος προσβάλλει ευθέως την ευρωπαϊκή Ιστορία και τις κοινές αξίες όλου του δημοκρατικού κόσμου, ενώ κάνει λόγο για εργαλειοποίηση του μνημείου. Παρόμοια επιστολή είχε στείλει και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητώντας από όλους τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και των αρμοδίων επιτροπών, να καταδικάσουν την κίνηση της Τουρκίας.

Προειδοποίηση για Αγία Σοφία

Να σας αποκαλύψω και κάτι που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός του έθεσε και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έριξε το μπαλάκι στην απόφαση του δικαστηρίου και σε δεύτερο χρόνο στη «βούληση του λαού», δείχνοντας πως είχε δρομολογήσει στο μυαλό του το θέμα της μετατροπής. Ο Μητσοτάκης αντέδρασε και τον προειδοποίησε πως μία τέτοια απόφαση θα δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή