Το μέτωπο του κορωνοϊού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου οι τηλεοπτικές ενημερώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, είτε από τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα είτε από κάποιον εκπρόσωπό του, έστω δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα;

Οι πληροφορίες που έρχονται συνεχώς, καταιγιστικά θα έλεγα, είναι πολύ ανησυχητικές. Τόσο στο εξωτερικό, όπου σε ορισμένες χώρες ο ιός θεριεύει, όσο και στη χώρα μας, όπου, από τη μία, εντοπίζονται κρούσματα συνεχώς ενώ, από την άλλη, πολίτες παραβιάζουν κάθε απόσταση ασφαλείας – συχνά δε σκόπιμα και προκλητικά.

Δεν πάει καιρός που δημοφιλές μπαρ στο Παγκράτι έκλεισε για δεκαπέντε ημέρες επειδή δεν τηρούσε κανένα μέτρο ασφαλείας. Η εικόνα ήταν  τρομακτική όταν περνούσες απ’ έξω κι έβλεπες τον κόσμο παστωμένο σαν σαρδέλες. Η άγνοια κινδύνου της υπέροχης νιότης; Λίγο από αυτό, λίγο από τη γενική ανοησία πολλών γύρω μας, νέων και μεγαλύτερων.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ανοησίες ανώδυνες και έχουμε ανοησίες επικίνδυνες για όλους. Μιλώντας περί επικίνδυνης ανοησίας, είχαμε και οργανωμένα, μαζικά πάρτι με το σύνθημα «Ο ιός δεν υπάρχει»(!).

Γενικά, όσο κυλάει ο χρόνος από τις δύσκολες εβδομάδες της καραντίνας, η συνωμοσιολογική εμμονή πως «ιός δεν υπάρχει» εκδηλώνεται όλο και πιο έντονα, όλο και πιο επιθετικά.

Εξυπακούεται πως το μείζον αυτό ζήτημα (η απειλή της υγείας, της ζωής μας) προσκρούει πάνω σε ένα άλλο μεγάλο, οξύ πρόβλημα: αυτό της οικονομίας.

Αντέχει η χώρα και άλλο lockdown; Οχι, δεν αντέχει. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πρωθυπουργός ή οικονομολόγος για να το αντιληφθεί. Ηδη οι συνέπειες της πρώτης καραντίνας είναι ακόμη εδώ, ο δε τουρισμός φαίνεται να έχει υποστεί σφοδρότατο πλήγμα.

Στην περίπτωση που θα έχουμε νέο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, το πιθανότερο είναι να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους λεγόμενους ευπαθείς πληθυσμούς, ορισμένα επιλεγμένα περιοριστικά μέτρα, και από κει και πέρα ο καθένας θα τεθεί υπεύθυνος για τον εαυτό του και τους δικούς του ανθρώπους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε ρεσιτάλ αποτελεσματικής πολιτικής την άνοιξη. Μπορεί να το κάνει ξανά.

Ως πολίτες, έχουμε ήδη «εκπαιδευθεί» τόσο καιρό τώρα, ίσως έρθει η στιγμή που θα πρέπει να αναλάβουμε το βάρος της ατομικής μας ευθύνης. Βεβαίως, ως γνωστόν, αυτό είναι από τα πιο δύσκολα που μπορεί κάποιος να ζητήσει από τον μέσο Ελληνα, ο οποίος είναι έτοιμος να εκστρατεύσει στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Αγίας Σοφίας, αλλά είτε δεν αντέχει να φοράει μάσκα σε κλειστό χώρο για λίγη ώρα ή το θεωρεί ακόμη και «αντάρτικο του βουνού» να μην το κάνει.

Εως τότε όμως, όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση νέου κύματος, πιστεύω πως καλό θα ήταν, ως προετοιμασία πρακτική και ψυχολογική, να επανέλθει μια τακτική τηλεοπτική ενημέρωση για το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο μέτωπο του κορωνοϊού, ώστε να αποφεύγουμε τις σκόρπιες πληροφορίες και, κυρίως, τις ανεύθυνες, επικίνδυνες φήμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή