Tεχνολογία, άμυνα, πληροφορία

Tεχνολογία, άμυνα, πληροφορία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διεθνής συγκυρία είναι τέτοια, που μια σύγχρονη και αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών αποτελεί κρίσιμο εργαλείο στα χέρια των διπλωματικών, στρατιωτικών και διωκτικών αρχών της χώρας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε εγκαίρως αντιληφθεί το θέμα και ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της άρχισε να εφαρμόζει αλλαγές στο οργανόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αρχικά, πέρυσι τον Αύγουστο αποφάσισε να δημιουργήσει μία επιπλέον –συνολικά τρεις– θέση υποδιοικητή, με αποκλειστική αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις της υπηρεσίας. Τους επόμενους μήνες, η διοίκηση κατήργησε περιφερειακές μονάδες και κλιμάκια (π.χ. σε Αττική και Καβάλα) που έκρινε ότι ήταν ανενεργά και την περασμένη Πέμπτη κατετέθη στη Βουλή τροπολογία που φέρνει δύο βασικές αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΕΥΠ.

Η πρώτη αφορά την «απόσχιση» της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών και την υπαγωγή της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι υπάλληλοι της Ε΄ Διεύθυνσης, όπως λεγόταν παλαιότερα, παρακολουθούν τις επικοινωνίες κυρίως πλοίων και αεροσκαφών. Λέγεται μάλιστα ότι το προσωπικό της, που διατηρεί εξειδίκευση στα μορσικά συστήματα (κώδικας Μορς) είχε εγκαίρως συλλέξει πληροφορίες για τις κινήσεις της Τουρκίας στα Ιμια το 1996 και για την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού, τον Νοέμβριο του 2015.

Η μετακίνηση της διεύθυνσης από την ΕΥΠ στο ΥΕΘΑ υπακούει στην εξής λογική: εφόσον παράγει κυρίως στρατιωτικού περιεχομένου πληροφορίες είναι προτιμότερο να υπαχθεί απευθείας στο Πεντάγωνο, ώστε να ενισχυθεί ο συντονισμός. Οι συνδικαλιστές και η αξιωματική αντιπολίτευση, με την οποία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αντέδρασαν, ωστόσο η αλλαγή αποτιμάται μάλλον θετικά από το προσωπικό της υπηρεσίας. Οι όποιες ενστάσεις αφορούν το «βιαστικό της απόφασης» – όπως λένε.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ίδρυση τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών. Πρόκειται για το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), μέσω του οποίου η ΕΥΠ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πόρους που δεσμεύει η Ε.Ε. για έρευνα και τεχνολογία. Η υπηρεσία δηλαδή θα μπορεί να συμμετέχει ως εταίρος σε κοινοτικά προγράμματα μαζί με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Εάν η συγκεκριμένη αλλαγή δεν υποκρύπτει κάποια άλλη σκοπιμότητα αυτό σημαίνει ότι σύντομα η ΕΥΠ θα μπορεί να αναπτύσσει τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία θα χρησιμοποιεί για λογαριασμό της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύκλος των αλλαγών δεν κλείνει εδώ, καθώς το επόμενο διάστημα –πιθανόν στο τέλος του καλοκαιριού– θα ανακοινωθούν νέες αλλαγές στην εσωτερική αρχιτεκτονική της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αναμένουμε.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή