Είστε πολλοί, αλλά πόσοι;

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι είναι οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα; Δύσκολο ερώτημα. Αν ρωτήσει κανείς στο Μητρώο Καλλιτεχνών, δυόμισι μήνες μετά την ίδρυσή του, η απάντηση είναι μόλις 6.500.

Μην απογοητεύεστε. Αν ρωτήσουμε το υπουργείο Οικονομικών, τότε αυτό θα κοιτάξει τα κιτάπια του και θα μας πει ότι από το βοήθημα των 800 ευρώ ωφελήθηκαν 45.000 επαγγελματίες, δηλαδή επιχειρήσεις και όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Αν κάνουμε το ίδιο ερώτημα στην «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα για να μας απαντήσει θα ελέγξει πόσοι καλλιτέχνες δικαιούνται το βοήθημα ειδικού σκοπού από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (κατηγορίες «κ» και «λ» όπως λέγονται). Πόσοι είναι αυτοί; Περίπου 35.000 δικαιούχοι.

Και εδώ εμφανίζεται το εξής παράδοξο: από τους 35.000 δικαιούχους, περίπου 2.000 έκαναν αίτηση και λιγότεροι από 1.500 πήραν τελικά το επίδομα. Γιατί τόσο λίγοι; Αυτό ψάχνει και το υπουργείο Πολιτισμού, που μας έδωσε τα παραπάνω στοιχεία την περασμένη Τρίτη («Κ», 15/7/2020).

Οι υποθέσεις που επιχειρούν να αιτιολογήσουν την τόσο μεγάλη αποχή είναι πολλές, αλλά μέχρι τώρα «ψιθυρίζονται», διότι ακόμη δεν υπάρχει έγκυρη απάντηση. Ορισμένοι, λένε, ίσως έχουν δεύτερη δουλειά και πήραν το επίδομα από εκεί. Αλλοι μπορεί να είναι (τώρα) δημόσιοι υπάλληλοι και να μην το δικαιούνται. Κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να «φακελωθούν» – το ακούσαμε και αυτό. Εχουμε πολλά μυστήρια να λύσουμε, μας έλεγε σκωπτικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΠΟ, που «τα έχει δει όλα» αυτή την περίοδο και προσπαθεί να ξεδιαλύνει το θολό εργασιακό τοπίο των καλλιτεχνών. Το όλο σύστημα αιτήσεων για τους παραπάνω δικαιούχους πήρε παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μήπως και κάποιος από τους καλλιτέχνες θελήσει να πάρει αυτά τα χρήματα.

Το μυστήριο των επιδομάτων δίνει μια τάξη μεγέθους του αριθμού των καλλιτεχνών, αλλά και μια εικόνα για το τοπίο που επικρατεί στα εργασιακά αυτού του κλάδου. Πώς όμως θα ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο εάν δεν μπουν οι καλλιτέχνες στο Μητρώο; Σύμφωνοι, το σύστημα δεν είναι τέλειο. Στήθηκε και αυτό με τον κορωνοϊό στο κατόπι του και, ειδικά στις αρχές, είχε αρκετά προβλήματα. Δεν αναγνώριζε τις διπλές ιδιότητες ορισμένων καλλιτεχνών, π.χ. συγγραφέας – μεταφραστής, ενώ σε άλλους, όπως στην ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και στη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη, το σύστημα δεν έκανε δεκτή την εγγραφή τους. Το Μητρώο, όμως, υπάρχει και μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και των καλλιτεχνών.

Αν δεν γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο πόσοι είναι οι επαγγελματίες για τους οποίους χαράσσει πολιτικές, τότε κάθε απόπειρα στον σύγχρονο πολιτισμό θα μοιάζει με ένα work in progress που όλο και κάτι θα του λείπει, όλο και κάτι θα συμπληρώνεται. Χρειάζεται όμως και οι καλλιτέχνες να πατήσουν τα κουμπιά. Για να γνωρίζουν όταν φωνάζουν για ποιους διεκδικούν. Εκτός αν είναι μόνον 6.500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή