Καλπάζει ο ιός της απειθαρχίας

Καλπάζει ο ιός της απειθαρχίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα καταστήματα της Ερμού ελάχιστοι εργαζόμενοι φορούσαν μάσκα. Οσο για τους πελάτες, ήταν ακόμη λιγότεροι εκείνοι που φορούσαν μάσκα ή έδειχναν πως λάμβαναν υπόψη την ανάγκη για τήρηση των αποστάσεων. Βέβαια, μεταξύ όσων βόλταραν στον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας, μου έκανε εντύπωση ένας 25χρονος, ο οποίος μιλώντας –σε κοινή ακρόαση με τους γύρω του– στο κινητό του τηλέφωνο ανέφερε ότι «ήλθαμε τη Δευτέρα και από την προηγούμενη Τρίτη είμαστε σε μία φάση τύπου καραντίνα». Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον νέο ότι δεν υπάρχει «φάση τύπου καραντίνα». Εκείνος φυσικά κυκλοφορούσε άνετος, χωρίς μάσκα. Ποιος ελέγχει πλέον εάν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, τα οποία μάλιστα έχουν στην ουσία ελαχιστοποιηθεί;

H τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας είναι ευκολότερη όταν ο πολίτης είναι σε κατάσταση σοκ, όπως συνέβη την περίοδο της καραντίνας· μία κατάσταση που ουδέποτε είχε ζήσει η χώρα, με τον καταιγισμό των πληροφοριών να λειτουργεί διασταλτικά για τα ανθρώπινα ανακλαστικά του φόβου.

Σήμερα, καθώς η εξάπλωση του ιού ελέγχθηκε με επιτυχία, τα περιοριστικά μέτρα όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη σε έρευνα της διαΝΕΟσις, έχουν καταφέρει να «εμπεριέχουν» στη συλλογική συνείδηση την εξάπλωση του ιού και της γενικότερης απειλής που προκαλεί η μεταδοτικότητά του. Η ελληνική κοινωνία χαλάρωσε.

Ενα νέο σοκ, όπως το αρχικό που προκάλεσε η έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και επέτρεψε τη λήψη σκληρών μέτρων (τα οποία το ανατροφοδότησαν), δεν γίνεται να υπάρξει. Από την άλλη, το βίωμα της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι ακόμη έντονο, και ένα νέο γενικευμένο lockdown έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση, αφού θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή. «Είναι η ώρα της επικοινωνίας για τη διαμόρφωση ανάλογης συνείδησης με το πρώτο διάστημα στη κοινή γνώμη. Με μια λέξη: Τσιόδρας!» έγραψε εύστοχα η καλή συνάδελφος Νόνη Καραγιάννη.

Οσο κι αν ο Σωτήρης Τσιόδρας, με το μειλίχιο ύφος συνδυασμένο με την επιστημοσύνη, έδινε  καθημερινό κουράγιο για το lockdown, πλέον δεν αρκεί για να βάλει σε τάξη τον Ελληνα. Δεν χρειάζεται να αναλώνουμε τον Τσιόδρα για να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε τον Τσιόδρα μέσα μας. Πράγμα δύσκολο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή