Μέρες του 2012

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί θεωρούσαν ότι η Ακροδεξιά εξαερώθηκε μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Οτι η επιρροή της εκμηδενίστηκε, τώρα που πλησιάζει η απόφαση στη δίκη και ακόμη και ο Κασιδιάρης εγκατέλειψε τον Fuehrer Μιχαλολιάκο. Οι χθεσινές διαδηλώσεις και αντιδια-δηλώσεις στην πλατεία Βικτωρίας διαψεύδουν τους αισιόδοξους. Ζούμε μέρες του 2012 και είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής γι’ αυτό το deja vu.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόσφυγες που συνωστίζονται εκεί έχουν εξασφαλίσει άσυλο, έχουν μεταφερθεί από τα camps στην Αθήνα, αλλά ουδείς έχει φροντίσει για τη στέγασή τους, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την υγειονομική τους περίθαλψη. Υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια και προγράμματα που τρέχουν, αλλά η (εσκεμμένη;) αδράνεια των Αρχών και διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες εξακολουθούν να υπονομεύουν μια συγκροτημένη πολιτική ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Σε μια αδιανόητη ενέργεια ρεβανσισμού, ο δήμος αντί να διεκδικήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλύψει τα κενά του υπουργείου Μετανάστευσης, επιχείρησε να τους απομακρύνει ξηλώνοντας τα παγκάκια. Τιμωρεί έτσι και τα θύματα της ασυνάρτητης όσο και ανάλγητης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, που έχουν ανάγκη από δημόσιο χώρο. Στρέφει έτσι τους μεν εναντίον των δε σε μια ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη αθηναϊκή γειτονιά. Πυροδοτεί έναν εμφύλιο, στο πλαίσιο του οποίου η κακοδαιμονία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων στρέφεται εναντίον όσων βρίσκονται «στον πάτο της τροφικής αλυσίδας». 

Αν διαβάσει κανείς την ανακοίνωση της επιτροπής αγανακτισμένων πολιτών, αναπαράγει τη γνωστή από τα παλιά ακροδεξιά ρητορική αυτοθυματοποίησης και επίθεσης εναντίον προσφύγων αλλά και συλλήβδην των ΜΚΟ. Ζητάει έτσι «να καταργηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και όλα τα συναφή προγράμματα, να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ από την περιοχή, να πάψουν η Υπατη Αρμοστεία και το Solidarity Now να ασκούν πολιτική στην Αθήνα και να μας καταστρέφουν τις ζωές».

Aν η κυβέρνηση και ο δήμος συνεχίσουν να φλερτάρουν με τέτοιου είδους φωνές, δεν πρέπει να εκπλαγούν όταν στις επόμενες εκλογές θα έχει γιγαντωθεί το ακροατήριο του Κασιδιάρη και του Βελόπουλου. Ούτε να πέσει από τα σύννεφα όταν στα παγκάκια θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο οι «εθνικιστικά σκεπτόμενοι» Ελληνες πολίτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή