Θεωρείο (21/07/20)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτη συγκάλυψη

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι δεν φαίνεται να ενόχλησαν καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο το οποίο κατάφερε να δει είναι επιχείρηση αντιπερισπασμού πίσω από όσα σόκαραν και πάλι το πανελλήνιο. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το κομματικό του συμφέρον πάνω από την αυτονόητη προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, που είναι το λιγότερο το οποίο μπορεί να κάνει ένα κράτος δικαίου στη μνήμη όσων χάθηκαν. Η πρώτη ήταν η αλήστου μνήμης φαρσοκωμωδία η οποία βαπτίστηκε «συνέντευξη Τύπου» και πρωταγωνίστησαν τότε ο κ. Τόσκας και ο κ. Τζανακόπουλος, οι οποίοι βρήκαν πως τα πάντα λειτούργησαν τέλεια και το μόνο που έφταιγε ήταν ο άνεμος. Η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πάνω από την απόδοση ευθυνών τη συγκάλυψη κατεγράφη από το ρεπορτάζ της «Κ» την περασμένη Κυριακή. Και αν μετά όσα συγκλονιστικά είδαν το φως της δημοσιότητας, θα περίμενε κανείς ο ΣΥΡΙΖΑ να μηνύσει τον Ματθαιόπουλο και να ζητήσει να λάμψει η αλήθεια, μήνυσε την «Κ» που αποκάλυψε τις απίστευτες μεθοδεύσεις. Τρεις συγκαλύψεις, η μία χειρότερη από την άλλη.

Η αλήστου μνήμης συνέντευξη

Μένω λίγο σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου που ουσιαστικά ο Τζανακόπουλος και ο Τόσκας μας είχαν πει πως όλα πήγαν κατ’ ευχήν και έφταιξε η κακιά η ώρα. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε παρουσιαστεί ένας «διαστημικός» χάρτης –κυριολεκτικά και μεταφορικά– από έναν κύριο Γεώργιο Ματζούρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΨΗΠΤΕ και στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά. Ο κύριος αυτός, αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσίαζε στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι και τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για εμπρησμό, επιβεβαιώνοντας το αφήγημα της τότε κυβέρνησης. Γιατί τον αναφέρω; Γιατί μου λένε πως ο κύριος αυτός υπηρετεί σήμερα στο ΥΕΘΑ ως στενός συνεργάτης του γ.γ. του υπουργείου κ. Αντώνη Οικονόμου. Το Μαξίμου το ξέρει;

Πολιτικά κίνητρα του Ερντογάν

Υπόσχεση πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να δια-τηρηθούν οι πιέσεις με στόχο να αρθεί η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μάλιστα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία, αναγνώρισε πολιτικά κίνητρα στην απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Ο Πάπας, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, αποδέχθηκε την πρόταση της Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί την Ελλάδα το επετειακό έτος 2021, εκφράζοντας την ευχή οι συνθήκες να επιτρέψουν να βρεθεί στη χώρα μας.

Προειδοποιητική βολή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όπως θα θυμάστε είχε καλύψει την περασμένη εβδομάδα τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για την παρουσία του σε διαμαρτυρία κατά της μετανάστευσης. Ο βουλευτής της Ν.Δ., ωστόσο, αντί να πάρει αυτή την κάλυψη και να τη βάλει εντός πλαισίου, μάλλον το… πήρε πάνω του και έκανε άμεσα κατάχρηση της εμπιστοσύνης. Οι διαδικτυακοί τσακωμοί δεν σταμάτησαν ούτε κατά διάνοια, αντίθετα εντάθηκαν και γενικά η εικόνα του 40χρονου είναι ενός βουλευτή που λειτουργεί ως ταύρος εν υαλοπωλείω. Αποτέλεσμα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πάρει σαφείς αποστάσεις. «Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο, αυτή τη στιγμή, για τον τρόπο που έχει αναπτυχθεί αυτός ο δημόσιος διάλογος του κ. Μπογδάνου στα κοινωνικά δίκτυα», είπε ο κ. Πέτσας. Από το σχόλιό του δύο συμπεράσματα βγαίνουν: πρώτον, η έμμεση αποδοκιμασία για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να συνομιλεί και να τσακώνεται ο Μπογδάνος στα social media, και δεύτερον, ο χρονικός προσδιορισμός «αυτή τη στιγμή». Συνεπώς, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να υπάρξει και κάτι παραπάνω.

Θα μιλήσουν οι «φρουροί»

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αύριο για την υπόθεση Νοvartis αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους. Συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία θα μιλήσουν 14 βουλευτές, εκ των οποίων οι τέσσερις που θα λάβουν τον λόγο θα είναι οι σκληροί της Προανακριτικής: ο πρόεδρος Γιάννης Μπούγας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Κώστας Καραγκούνης. Απαντες έζησαν βήμα προς βήμα την Προανακριτική.

«Φωτιά και λάβρα»

Σας το μεταφέρω όπως μου το μετέφεραν. Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, αύριο Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Νοvartis αναμένεται «φωτιά και λάβρα». Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, δεν αποκλείεται να στοχοποιήσει και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντάς τον ως υπεύθυνο για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και αναφέρομαι και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κ» για το Μάτι, που, όπως αντιλαμβάνομαι, θα έχει την τιμητική του αύριο στη Βουλή, καθώς αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει όλες τις δομές και όλους τους «αρμούς της εξουσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή