Το Μάτι του ΣΥΡΙΖΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πράγματι ανατριχιαστικά όσα ακούγονται στις συνομιλίες μεταξύ του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και του πραγματογνώμονα του Σώματος Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος ανέλαβε να διαλευκάνει τι πήγε τόσο στραβά στη φωτιά της Πεντέλης, ώστε αυτή κατέβηκε μέχρι το Μάτι  θανατώνοντας 102 ανθρώπους, ενώ κάηκε ένας ολόκληρος οικισμός.

Είναι ανατριχιαστικές οι απειλές «τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ… Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. […] Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους…». Εξίσου φρικτές είναι και οι «πατρικές συμβουλές» του στυλ «έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα»· εννοώντας τα εναέρια μέσα κατάσβεσης («Καθημερινή», 19.7.2020).

Ανατριχιαστικά είναι και όσα αποκαλύφθηκαν για προηγούμενες πυρκαγιές που έκαψαν περιουσίες, αλλά όχι (ευτυχώς) ανθρώπους. «Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Ετσι παίζεται το παιχνίδι».

Η εκ βαθέων εξομολόγηση του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ανοίγει πολλά θέματα που πρέπει να ελεγχθούν και να επανεξεταστούν. Υπάρχουν παλιές και νέες παθογένειες που πρέπει να φωτιστούν, μπας και (επιτέλους) διορθωθούν. Πρώτη στη σειρά είναι η πολιτική παθογένεια, όπως εκφράζεται από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις. Σε ένα σημείο της συνομιλίας ο κ. Ματθαιόπουλος λέει «η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου, ή κάποια υπηρεσία, ή το Δασαρχείο».

Ελεγε την αλήθεια; Ελεγε ψέματα για να προσδώσει βάρος στις απειλές του; Δεν γνωρίζουμε· άλλοι πρέπει να το διερευνήσουν. Εσπευσε να αντιπολιτευθεί την πραγματικότητα, τα στοιχεία: «Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν…». Δηλαδή, τι; Πολιτική καπηλεία είναι να λέει ο εκλεκτός τους για το Πυροσβεστικό Σώμα «θάψ’ τα στοιχεία γιατί θα σε σχίσουμε»; Φταίει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μία ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλάει ξανά για ευθύνες»; Γιατί «δήθεν συγκλονίστηκε»; Επρεπε να δηλώσει ανάλαφρος; Χαρούμενος;

Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή