«Παιχνίδια εξουσίας»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αύγουστο του 2017, αφού είχαν συμπληρώσει σχεδόν δύο ημέρες χωρίς να κλείσουν μάτι στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, τα μέλη της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος στάλθηκαν στο πύρινο μέτωπο του Καλάμου στην Αττική. Θα περνούσαν και άλλα 24ωρα άυπνοι, μέχρι να σιγουρευτούν ότι η φωτιά δεν κρυβόταν στις κυρτώσεις κάποιας πλαγιάς.

Μήνες πριν, στο υπόστεγο της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, μηχανικοί έδιναν αγώνα δρόμου για να συντηρήσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL 215. Πρόκειται για γερασμένα εναέρια μέσα τα οποία αποκτήθηκαν μεταξύ 1974 και 1979. Χωρίς υδραυλική υποβοήθηση ή αποσβεστήρες στη θέση κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, καταπονούν τους χειριστές και έχουν σημαντικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς. Μπορούν να πετάξουν μόνο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως, τα καύσιμά τους δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα πολιτικά αεροδρόμια και συχνά εμφανίζουν έκτακτες βλάβες. Η συμβολή τους όμως στο έργο των επίγειων δυνάμεων είναι καθοριστική.

Είναι αδιανόητο ότι άνθρωποι οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνουν πιόνια ανωτέρων τους σε μια σκακιέρα ματαιοδοξίας. Είναι αποκρουστικό ότι στο κυνήγι της ανέλιξης ή της συναδελφικής τρικλοποδιάς κάποιος αδιαφορεί για την καμένη γη ή την πιθανότητα θανάτων. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε η «Κ» στο ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη, ακούγεται τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής να περιγράφει «παιχνίδια εξουσίας» μεταξύ συναδέλφων του. Μιλάει για αξιωματικούς που στέρησαν από άλλα στελέχη εναέρια μέσα, με στόχο να τους εκθέσουν και να ανοίξουν τον δρόμο στην πρόωρη αποστράτευσή τους. Αναφέρει αυτό το ενδοϋπηρεσιακό σαμποτάζ ως κάτι το φυσικό. «Ετσι παίζεται το παιχνίδι», ακούγεται να λέει. Παράλληλα εκφοβίζει τον πραγματογνώμονα για τη φωτιά στο Μάτι. Εάν εκθέσει με το πόρισμά του ανωτέρους του, θα τιμωρηθεί με τον ίδιο τρόπο. Οποτε κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη φωτιά στη θητεία του και έχει ανάγκη από ιπτάμενες εφεδρείες, μπορεί να μην του σηκώνουν το τηλέφωνο.

Πέρα από τη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών προκύπτουν, έχει φθάσει πλέον η ώρα για ριζική αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής. Οχι για να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα με αρεστό στους κυβερνώντες πολιτικό πρόσημο, αλλά για να συσταθεί ανεξάρτητος εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου και λογοδοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή