Θεωρείο (22/07/20)

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο δύσκολο meeting

Οι συναντήσεις που έγιναν τις συνολικά πέντε ημέρες που κράτησαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ήταν πολλές και εξαντλητικές. Το «Οσκαρ» ωστόσο της πιο δύσκολης κερδίζει μακράν εκείνη μεταξύ των ηγετών του Νότου και των λεγόμενων «φειδωλών». Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Αντόνιο Κόστα και «απέναντι» ήταν ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Σουηδός Στέφαν Λεβέν και φυσικά ο «σκληρός» Ολλανδός Μαρκ Ρούτε. Η «σύγκρουση» μάλιστα, όπως μου μετέφεραν, δεν ήταν αμιγώς οικονομική αλλά περισσότερο πολιτική, καθώς οι «φειδωλοί» ουσιαστικά θέλουν να δείξουν πως έχουν και εκείνοι πλέον σημαντικό μερίδιο στη διαχείριση της Ενωσης, έναντι του παραδοσιακού γαλλογερμανικού άξονα.

Εκτίμηση του «άξονα»

Τα ηνία πάντως της Ενωσης εξακολουθούν να κρατούν οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις. Η Μέρκελ –που ανεβαίνει διαρκώς σε δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό της χώρας της– και ο Μακρόν έδειξαν πως Γερμανία και Γαλλία κρατούν ακόμα σταθερά το τιμόνι της Γηραιάς Ηπείρου. Και η Ελλάδα δεν έχασε την ευκαιρία αυτό το πενθήμερο να δείξει την προτίμησή της στον συγκεκριμένο άξονα. Αλλά το σημαντικό είναι η αμοιβαιότητα. Σε πολλές άτυπες συναντήσεις των πέντε αυτών ημερών οι δύο ισχυροί καλούσαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνοντας την εκτίμησή τους και βάζοντας μια καλή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.

«Παλιά Ευρώπη»

Την καλύτερη πάντως ανάλυση που άκουσα για τις μέρες της διαπραγμάτευσης μου την είπε μέλος της ελληνικής αποστολής, που χαρακτήρισε τη Γαλλία και τη Γερμανία, μαζί με τον ευρωπαϊκό Νότο, «παλιά Ευρώπη». Τον ρώτησα τι εννοεί με την εύηχη έκφραση, και μου είπε πως είναι οι χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την Ευρώπη μόνο ως δημοσιονομικούς αριθμούς, αλλά ως ολόκληρο οικοδόμημα με παρελθόν, παρόν και μέλλον, που πρέπει να ενισχυθεί.

Με εσπρέσο ο Μητσοτάκης

Να σας πω και ένα χαριτωμένο από τη μεγάλη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση της Κυριακής που κράτησε από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί. Παρόντες ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, η Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος Κόστα, ο Ισπανός Σάντσεθ, ο Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ κόσμος πήγαινε και ερχόταν. Η συζήτηση έγινε μεταξύ τυρού και αχλαδίου και επί παντός επιστητού. Για να ακριβολογώ ωστόσο, ήταν μεταξύ οίνου και εσπρέσο. Και όμως, κρασί έπιναν οι Ευρωπαίοι, ενώ ο Μητσοτάκης επέλεξε εσπρέσο. Τα πάνω-κάτω!

Το τραπέζι στην πλατεία Σαμπλόν

Στα ντεσού της Συνόδου Κορυφής ήταν και η έλλειψη φαγητού. Η ελληνική αποστολή ήταν σαν να έκανε… νηστεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς τα μόνα «φαγητά» ήταν κάτι παγωμένα τοστ από το μπαρ, που έμπαιναν και στη σύσκεψη. Αποτέλεσμα ήταν τη Δευτέρα το μεσημέρι οι Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης, Βράιλας, Πατέλης και Σουρανή να ξεκλέψουν λίγο χρόνο και να πάνε για κανονικό φαγητό στην πλατεία Σαμπλόν. Τα… αιτήματα του πρωθυπουργού ήταν δύο: να κάτσουν έξω σε ανοικτό χώρο και να φάει κάτι… ζεστό, καθώς μάλλον δεν άντεχε άλλο κρύο σάντουιτς.

H ομάδα της διαπραγμάτευσης

Μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαθανατίζει σύσσωμη την ελληνική αποστολή που βρέθηκε για 5 νύχτες στις Βρυξέλλες και συνόδευε τον πρωθυπουργό στη δύσκολη διαπραγμάτευση. Από αριστερά προς τα δεξιά βρίσκονται η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Ε.Ε. και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες Γιάννης Βράιλας, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (recovery fund), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χρήστος Χαιρετάκης, εμπειρογνώμων στην πρεσβεία, ο Αλέξης Πατέλης, η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο Χρήστος Ζωγράφος, σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου, η Κύρα Κάππη διευθύντρια επικοινωνίας, ο Δημήτρης Παπαμήτσος, ο επίσημος φωτογράφος του πρωθυπουργού, και ο Αλέξης Παπαχρήστος, επίσημος εικονολήπτης. Για την Ιστορία, τη φωτογραφία ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δείγμα ομαδικού πνεύματος.

Αλλαγή στάσης

Ο «αντιπερισπασμός» που έλεγε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ για το ρεπορτάζ της «Κ» για το Μάτι, έγινε σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη «ανατριχιαστικές αποκαλύψεις» που δείχνουν προσπάθεια συγκάλυψης. H πρώην υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «η “Καθημερινή” δημοσίευσε μια συνομιλία, ως αποτέλεσμα έρευνας και ρεπορτάζ και καλώς έκανε. Θεωρείται άλλωστε και δημοσιογραφική επιτυχία» είπε, εκφράζοντας μία πιο ψύχραιμη άποψη για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Η σαφής αλλαγή προσέγγισης, πάντως, αποτυπώνει για μία ακόμα φορά την πάγια σύγκρουση στην Κουμουνδούρου μεταξύ πραγματικότητας και ανακάλυψης φαντασμάτων εκεί όπου δεν υπάρχουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή