Ερωτηματικά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια οργανωμένη κοινωνία τα προβλήματα ξεκινούν όταν κάποιοι δεν κάνουν το καθήκον τους. Καθήκον επαγγελματικό και ηθικό. Είναι μια τέτοια περίπτωση το Μάτι; Είναι τα Κύθηρα; Είναι η Μάνη; Αν πάμε ακόμη πιο πίσω σε μεγάλες φωτιές που σκόρπισαν τον όλεθρο και τον θάνατο την τελευταία εικοσαετία στη χώρα, στη Σάμο, στην Ηλεία, στο Γραμματικό, στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη, μήπως αναγκαστούμε κι εκεί να βάλουμε ερωτηματικά; Τι θα βρούμε αν σκάψουμε πιο βαθιά;

Είναι τρομακτική η σκέψη ότι αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να «φάει» τον υπαρχηγό του ή κάποιον αξιωματικό που νιώθει ότι είναι απειλή για την καριέρα του, του στερεί τα όπλα την πιο κρίσιμη στιγμή, τον ρίχνει γυμνό στη μάχη, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές πολιτών και περιουσίες. Για μια φιλοδοξία, για μια ενδοϋπηρεσιακή αντιπαράθεση, για μια αντιπάθεια, για οτιδήποτε. Είναι απίστευτα σοκαριστικό. Το ίδιο τρομακτικό, όμως, είναι να τα λέει όλα αυτά για να εκφοβίσει υφιστάμενό του προκειμένου αυτός να κάνει τα στραβά μάτια και να «μαγειρέψει» στοιχεία έρευνας. Κι αν αυτό συμβαίνει στο Πυροσβεστικό Σώμα, γιατί να μην συμβαίνει και στο Λιμενικό, στην Αστυνομία, στον Στρατό;

Οι συνομιλίες που έφερε στο φως η «Κ» είναι πράγματι συγκλονιστικές. Αν όσα ακούμε και διαβάζουμε ισχύουν, τότε η ζημιά που θα κάνει αυτή η υπόθεση μελλοντικά μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερη απ’ όσο πιστεύουμε. Η απώλεια της εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα είναι μεγάλη. Και μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους δημόσιους θεσμούς είναι ούτως ή άλλως χαμηλή.

Σε σύγκριση μάλιστα με τον βαθμό εμπιστοσύνης πολιτών άλλων χωρών, αλλά και με τον μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ, οι ελληνικοί θεσμοί υστερούν σημαντικά. Η αμφισβήτηση για όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας και λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις μπορεί να είναι έντονη και διαρκής, να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις.

Το πρώτο βήμα για την κάθαρση έγινε με την αποκάλυψη. Τώρα η ευθύνη της διερεύνησης θα περάσει στη Δικαιοσύνη και όλοι περιμένουμε απαντήσεις. Αυτή τη φορά, όμως, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω. Να διορθώσουμε το σύστημα. Κι αυτό, για να επιτευχθεί, χρειάζεται επιμονή, συστηματική δουλειά, συναίνεση.

Στα χθεσινά ρεπορτάζ το κλίμα που μεταφέρθηκε από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν αυτό του γόνιμου διαλόγου και της νηφαλιότητας σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Σε ένα αντίστοιχα γόνιμο και παραγωγικό κλίμα διαλόγου θα πρέπει κάποια στιγμή τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν για τη θωράκιση των θεσμών, για την ορθή και αντικειμενική λειτουργία τους.

Η θεσμική σταθερότητα, δημοκρατία και διαφάνεια είναι ο πραγματικός πλούτος μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή