Θεωρείο (24/07/20)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοοτροπίες βαθύπλουτων

Η επένδυση της Κασσιόπης έχει όντως προβλήματα. Εχει όμως παράλληλα εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις και το ΣτΕ. Ο κ. Ρότσιλντ, που έχει ένα κτήμα κοντά, έχει ξεσπαθώσει για καθαρά προσωπικούς λόγους κατά της επένδυσης βάζοντας… μέσον πολιτικούς και άλλους φίλους του να την πολεμήσουν. Πληροφορούμαι πάντως πως όταν εκπρόσωπός του, γερμανικής καταγωγής, ρωτήθηκε από αρμόδιο υπουργό αν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα σταματούσε μια τέτοια επένδυση που έχει περάσει από όλα τα στάδια, απάντησε «όχι». Παρ’ όλα αυτά, ο Ρότσιλντ, που ειρήσθω εν παρόδω έχει τα χρήματα να αγοράσει την έκταση από το Δημόσιο και να προστατεύσει έτσι μια για πάντα το περιβάλλον, προτιμά να επιδίδεται σε μικρόψυχα tweets εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και με ανάλογη εμπάθεια να κινείται και το ίδρυμα, το οποίο κινητοποιεί τους αποδέκτες των χορηγιών του. Και εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα. Υπάρχουν όντως ομάδες και άτομα που έχουν αγνή αγωνία για το περιβάλλον και είναι εναντίον της επένδυσης για λόγους αρχής και όχι από ιδιοτροπίες βαθύπλουτων. 

Αλλάζει ταχυδρομικούς κώδικες

Πώς θα σας φαινόταν να πάτε να νοικιάσετε ένα σπίτι και να μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι δίκτυο έχει το οικοδομικό τετράγωνο που είναι το σπίτι, αν υπάρχει ασύρματο δίκτυο 5G και αν είναι περιοχή που μπορεί να έρθει φυσικό αέριο; Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, που μπορεί να υλοποιηθεί εντός διετίας, ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Η υλοποίησή του θα γίνει με την αλλαγή στους ταχυδρομικούς κώδικες πανελλαδικά: θα είναι πλέον εξαψήφιοι, αποτελούμενοι από δύο γράμματα και τέσσερις αριθμούς. Ακολούθως, θα ενταχθούν πανελλαδικά σε μία πλατφόρμα και ο καθένας θα μπορεί να δει τις παραπάνω ενδεικτικές δυνατότητες που έχει το οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής που τον ενδιαφέρει. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση της καταγραφής πανελλαδικά ήταν πάγιο αίτημα και των εταιρειών κούριερ που πολλές φορές δεν μπορούν να βρουν με ακρίβεια ένα σπίτι, καθώς οι Τ.Κ. που ισχύουν σήμερα είναι από το 1983! Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως η ακριβής καταγραφή μπορεί να επιταχύνει την παράδοση μέσω drone.

Ενα σπουδαίο σκουπίδι!

Στον λιμένα Αλεξανδρουπόλεως, μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, βρέθηκε χθες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το ενδιαφέρον ήταν στην εισαγωγή του υπουργού. Είπε συγκεκριμένα πως «πέρυσι, σε αυτό περίπου το σημείο, κρατούσα ένα σκουριασμένο κομμάτι μέταλλο από τη βυθοκόρο “Ολγα”, σε μια γλαφυρή απόπειρα να δώσω έμφαση στο εξής: ότι αυτό το σκουπίδι που κρατούσα ήταν απτή απόδειξη μιας ηχηρής, αναπτυσσόμενης και εξελισσόμενης στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελλάδος». Δεν ήμουν παρών για να δω την αντίδραση του Πάιατ στην αναφορά σε αυτό το σπουδαίο σκουπίδι που ανέδειξε τη σχέση των δύο χωρών.

Η ευρωομάδα Ν.Δ.

Κάλεσμα στους πιστούς να προσέλθουν σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών και να ψάλουν το «τη Υπερμάχω» έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ως αντίδραση στο σόου του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με την επίσημη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δεν ξέρω αν θα ανταποκριθεί κανείς πολιτικός στο κάλεσμα του Προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας. Η ιδιαιτέρως δραστήρια πάντως στο θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας ευρωομάδα της Ν.Δ. θα εκπροσωπηθεί επισήμως από την Ελίζα Βόζεμπεργκ. Χθες άλλωστε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με δήλωσή του, χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου ημέρα θλίψης για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό και τόνισε ότι η Αγια-Σοφιά είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο που οφείλει η παγκόσμια κοινότητα να προστατεύσει.

Η πρόσκληση Παπανδρέου στην Ντόρα

Μια ιδιαίτερη πρόσκληση έλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη με αποστολέα τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την πρώην υπουργό να ανοίξει τις εργασίες του 22ου Διεθνούς Συμποσίου της Σύμης, με την ιδιότητα της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πρώην υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Κινείται νομικά

Νομικά εναντίον της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος κινείται ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, μετά το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε η «Κ» και αναφέρει πως τα Κύθηρα αφέθηκαν εσκεμμένα να καούν λόγω εσωτερικών ξεκαθαρισμάτων μεταξύ αξιωματικών. Συγκεκριμένα, ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος ακούγεται στο ηχητικό να λέει «για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα και στη Μάνη χωρίς εναέρια μέσα». Ο δήμαρχος, μάλιστα, δηλώνει πως θα πάει την υπόθεση «μέχρι τέλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή